De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
 • Experienta de 20 ani in turism
 • Pachete fara costuri ascunse
 • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
 • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
 • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Vacante la Roma- Stiati ca?

Vacante Roma

In 1953, Audrey Hepburn devenea dintr-o necunoscuta o vedeta, gratie peliculei “Vacanta la Roma”, care i-a adus un premiu Oscar pentru rolul de printesa rebela care se indragosteste de un scriitor sarac si colinda alaturi de el prin Cetatea Eterna.

Va invitam si pe dvs intr-o excursie la Roma, un oras muzeu, a carui existenta dateaza de peste 3000 de ani. Iata cateva detalii interesante despre principalele sale atractii :

 • In interiorul Romei se afla Cetatea Vaticanului, cel mai mic stat din lume, cu o suprafata de doar 50 ha. Organizat ca o teocratie condusa de Papa, Vaticanul adaposteste obiective turistice fabuloase, precum Capela Sixtina cu plafonul pictat de Michelangelo, Stanzele lui Rafael (apartamentele Papei Iuliu II decorate de Rafael intre 1508 si 1524), statuile Apollo Belvedere (un model de frumusete fizica) si Laocoon, apartamentele Borgia (pictate cu fresce de Pinturicchio, care i-a fost maestru lui Rafael) si capela lui Nicolae V, cu frescele multicolore executate de Fra Angelico si care reprezinta figuri de martiri. In bazilica Sf. Petru, cu Domul proiectat de Michelangelo, este expusa si lucrarea acestuia Pieta, o sculptura in acelasi timp gratioasa si trista. Este singura lucrare a lui Michelangelo pe care artistul a semnat-o, furios din pricina unor voci rautacioase care sustineau ca nu a fost realizata de el, ci de un alt sculptor, Cristoforo Solari.
 • Panteonul i se datoreaza imparatului Hadrian, care era pasionat, printre altele, de arhitectura, si care in 118-125 a construit faimoasa rotonda. Constructia se mandreste cu cel mai mare dom zidit din Europa, in centrul caruia se afla oculusul – deschizatura cu diametrul de 8.3 m care permite luminii sa patrunda in interior, creand o senzatie eterica. Totusi, primul Panteon a fost construit in 27 I. Hr de catre ginerele imparatului Augustus, Marcus Agrippa, iar Hadrian a tinut sa marcheze acest lucru prin inscriptia de pe fronton – « M. Agrippa cos tertium fecit » (Marcus Agrippa l-a facut). In Panteon se afla mormintele a doi dintre regii Italiei : Victor Emanuel II (cel care a si unificat tara) si fiul sau, Umberto, precum si sarcofagul de piatra al lui Rafael, cu un epitaf foarte sugestiv, scris de poetul Bembo.
 •  In urma cu mai bine de 3000 de ani, pe locul unde gasim Forumul Roman era un cimitir mlastinos unde erau ingropati locuitorii satului de pe Colina Palatina. Dupa ce mlastina a fost desecata, in secolul 6 I. Hr., spatiul a inceput sa joace un rol deosebit de important in viata Republicii, insa si-a capatat eleganta sub domnia lui Augustus, primul imparat roman, care a transformat orasul de caramida intr-unul de marmura. Forumul trebuie vizitat ori dimineata, ori spre apusul soarelui, pentru a evita caldura dogoritoare inmagazinata de pietre. Printre atractiile sale se numara Arcul lui Septimius Sever, Curia (Senatul, care pastreaza podeaua originala cu incrustatii policrome si jilturile unde stateau cei 300 senatori), cele trei coloane ramase din Templul lui Castor si Pollux, Arcul lui Titus sau templul ridicat de Antonius Pius in cinstea sotiei sale, Faustina, in anul 41.
 •  Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe despte modul de viata al romanilor obisnuiti, aflati ca acestia locuiau in insulae – cladiri de apartamente de cca 6 etaje, ultimele nivele fiind ocupate de locatarii cei mai saraci. Locuitorii Romei se trezeau devreme, inainte de rasarit, isi imbracau togile si, dupa micul dejun, plecau la latrina publica, pentru a se intalni cu vecinii. Apoi isi vizitau patronul spiritual, cel caruia ii plateau tribut zilnic. Pranzul frugal se compunea dintr-o bucata de paine si un pahar de vin. Dupa amiaza era rezervata intalnirii cu prietenii la baia publica, unde cu totii conversau, citeau sau admirau opere de arta. Cina era masa cea mai importanta a zilei, pe care romanii o luau intinsi pe canapea si serviti de sclavi. Spre deosebire de barbatii, femeile isi petreceau majoritatea timpului acasa, unde se ocupau de gospodarie, insa si ele frecventau baile publice.
 •  Unul dintre cele mai impresionante vestigii ale antichitatii este Colosseumul, construit in anii 72-80 sub imparatii Flavius de sclavii iudei adusi la Roma dupa inabusirea revolutiei lor din Iudeea. De aici si denumirea sa initiala de Amfiteatrul Flaviilor. Imparatul Titus este cel care a inaugurat Colosseumul in 80, prin organizarea de jocuri (unele sangeroase, presupunand masacrarea a 5000 de animale salbatice) timp de 100 zile. Site-ul arheologic pe care se gaseste amfiteatrul adaposteste si Casa de Aur a excentricului Nero (Domus Aurea) – cel mai somptuos palat pe care l-a avut Roma vreodata, Forumul si Columna lui Traian, Arcul lui Constantin care celebreaza victoria primului imparat crestin impotriva rivalului sau, Maxentiu, ori Inchisoarea Mamertina, unde a fost inchis si Sfantul Petru, conform legendelor. Casa de Aur a lui Nero a fost descoperita spre finalul anilor 1400 si initial s-a crezut ca este vorba despre niste grote secrete. Astfel, stilul picturilor murale de aici a inceput sa fie cunoscut drept « grotesc » si a fost ulterior imitat de artistii plastici renascentisti.
 •  Daca vreti sa va faceti o imagine limpede asupra straturilor succesive din civilizatia Romei, faceti o vizita la biserica San Clemente. Cel mai profund nivel dateaza din Roma republicana (secolul 2 I. Hr) si ramane in mare masura neeplorat, insa cel mai adanc strat excavat prezinta constructii din secolul 1 (o casa crestina si un templu inchinat zeului persan Mithra). Deasupra se gaseste o biserica de secol 4, partial conservata, care a fost incendiata in timpul invaziei normande din 1084. Pe locul ei s-a inaltat o noua biserica, in 1857, pastrand unele din elementele arhitecturii originale.
 •  Cand mergeti in excursie la Roma, dedicati o zi intreaga unei plimbari prin pietele orasului. Cea mai frumoasa este probabil Navona, construita peste vechea arena a lui Domitian. In centru se afla Fantana celor patru Rauri a lui Bernini. Tot Bernini este cel care a decorat si Piazza San Pietro cu faimoasele colonade semieliptice. O data ajunsi aici, nu ratati o portie de « tartufo », minunata inghetata de la Tre Scalini. Fantana Trevi, construita in 1732, a fost in mod ingenios lipita de spatele unui palat si marcheaza capatul apeductului Acqua Vergine, construit de Agrippa in secolul 19 I. Hr. dintr-un izvor miraculos. In Piazza del Popolo odinioara aveau loc executii publice si festivaluri, dar intre 1811 si 1823 ea a fost transfromata intr-o piata eleganta de catre arhitectul Giuseppe Valadier. Acesta a construit patru fantani in stil egiptean la baza obeliscului din vremea lui Ramses al II-lea, care a fost intial plasat la Circus Maximus de catre Augustus si adus ulterior aici de catre Papa Sixtus V. Sa nu uitam Piazza Venezia, adevaratul centru al Romei, flancata de palatul omonim de la balconul caruia Mussolini indemna oamenii sa se alature fascistilor.
 •  Iar daca dupa atatea ruine si opere de arta aveti chef de o promenada in natura, mergeti in Parcul Borghese, unde veti gasi poieni umbroase si fantani superbe si va puteti plimba cu barca pe lac.

Excursii la Roma - De incercat, de vazut, de gustat

 • o passeggiata pe Via del Corso incheiata cu cateva momente de relaxare pe Treptele Spaniole, cel mai iubit monument in stil rococo al Romei. In luna mai, treptele sunt acoperite de azalee. Bucurati-va de privelistea spre Piazza di Spagna, cu fantana Barcaccia realizata de Bernini si de spectacolul turistilor misunand in continuu.
 • vizita la biserica Santa Maria Maggiore, cu un amestec unic de stiluri arhitecturale: nava si mozaicurile sunt originare din sec. 5, mozaicul absidei si clopotnita sunt medievale, tavanul in casete este renascentist, iar domurile gemene si fatadele anterioara si posterioara sunt baroce.
 • o zi petrecuta in Trastevere, care inseamna "peste Tibru". Aici puteti vizita cea mai veche biserica din Roma, dedicata Sfintei Fecioare. Viata Madonei este ilustrata de o serie de mozaicuri uimitoare realizate de Pietro Cavallini. Acelasi Cavallini a creat si fresca "Judecata de Apoi" pastrata intr-una din navele laterale ale bisericii Santa Cecilia, aflata in piata cu acelasi nume.
 • excursie de o zi la Tivoli, un orasel fermecator situat pe o colina, cu gradini splendide si peste 100 fantani. Tot acolo se afla si Vila cardinalului d'Este, care dateaza din secolul al XVI-lea.
 • pranz delicios cu feluri de mancare tipice, precum escalopul de vitel - saltimboca, carciofi - anghinare frageda, asezonata cu menta si usturoi  ori cacio e pepe - spaghete al dente, cu piper negru zdrobit si cu branza Pecorino rasa pe deasupra.
Vacanta placuta la Roma !