Filtreaza ofertele
Plecare
Destinatie

Tip de vacanta

Interval de pret:

De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de peste 25 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Programe de calitate
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii in Egipt - Informatii generale despre destinatie

Excursii Egipt

CapitalaCairo

Limba oficialaaraba

MonedaLira egipteana

Fus orar: UTC + 2, Ora de vara: UTC + 3 

Prefix telefonic: 20

Populatie 94.798.827 locuitori (estimare 2017)

Suprafata1.010.407 km²

Ziua nationala: 23 iulie - aniversarea revoluţiei antimonarhice din 1952

 

 

 

Vacante in Egipt - Stiati ca?

O excursie in Egipt ofera calatorului o multime de posibilitati, de la incursiunea in istoria faraonilor la contactul cu peisajul fascinant al desertului si cu misterioasa lume araba.
Iata cateva lucruri interesante despre aceasta tara :

  • Cele mai bune luni pentru a-ti petrece vacanta in Egipt sunt incepand din noiembrie pana in ianuarie. In acest interval serile la Cairo sunt racoroase, in Alexandria poti sa prinzi chiar ploaie, insa in partea sudica, la Luxor si Aswan vremea este placuta. Vara, Egiptul este afectat de canicula, asa incat lunile iunie, iulie si august sunt de evitat.
  • Egiptul este cea mai veche destinatie turistica din lume. Herodot (484 – 424 I. Hr) scria ca « nicaieri nu sunt atat de multe lucruri minunate si in lumea toata nu se mai gasesc asa de multe lucruri de nespusa maretie », ceea ce se dovedeste valabil si in prezent. Impresionant este faptul ca geograful grec a ajuns la piramide in momentul in care ele erau atat de vechi pentru el, cat este el pentru noi astazi. Exista de altfel un proverb faimos in araba care spune ca « Omul se teme de timp, iar timpul se teme de piramide. » Totusi, putini calatori occidentali s-au aventurat in Egipt inainte de secolul al XIX-lea. O expeditie militara care a esuat, in fruntea careia s-a aflat generalul Bonaparte, a fost cea care a declansat interesul pentru Egipt. Simbolurile egiptene s-au transmis prin intermediul jurnalelor, schitelor si obiectelor aduse de primii temerari. Astfel s-a ajuns ca unele cladiri din Paris, Londra si New York sa fie decorate cu sfincsi si scarabei iar motive faraonice sa fie  des intalnite pe portelanuri si mobila. In 1870, marele compozitor Verdi a compus opera Aida, inspirata din Egiptul Antic.
  •  Peisajul desertic al Egiptului este strabatut de Nil, fluviul datator de viata, pornit din zona Sudanului si care, dupa ce strabate 6650 km, se varsa in Marea Mediterana. Solul Egiptului este unul dintre cele mai intens cultivate din lume, climatul fiind benefic pentru culturile de bumbac, grau, porumb, orez, dar si pentru o mare varietate de fructe si legume, de la fasole verde la struguri si curmali. Valea Nilului este cea care a permis inflorirea civilizatiei egiptene si tot ea desparte pamantul cultivat de desert. Inainte de construirea drumurilor si cailor ferate, in secolul al XIX-lea, fluviul reprezenta singura artera de circulatie din Egipt ; pe el se transportau regimentele, dar si nisipul si piatra cu ajutorul carora s-au ridicat templele si piramidele. Cele mai interesante excursii in Egipt includ si o croaziera pe Nil, pe un traseu intre Luxor si Aswan, cu opriri la Esna, Edfu si Kom Ombo. De neratat sunt si plimbarile cu vaporul pe Lacul Nasser, de la Marele Baraj din Aswan pana la superbul templu de la Abu Simbel.
  •  Istoria Egiptului Antic are la baza o lista compilata in veacul al III-lea de marele preot de la Heliopolis, pe nume Manetho. Acesta imparte conducatorii Egiptului in 30 de dinastii sau caste conducatoare. Ulterior, egiptologii moderni le-au grupat in epoci principale (Regatul vechi, Regatul de Mijloc si Regatul Nou), intre care se interpun perioada de declin (Epocile de trecere). Unificarea Egiptului antic ii este atribuita lui Namer, in timp ce regele Menes este cel care a intemeiat Memphis, capitala Egiptului in cea mai mare parte a epocii faraonilor. Potrivit lui Herodot, Memphis era un « oras prosper si un centru cosmopolit », dar din pacate nu a mai ramas nici o urma din aceasta asezare glorioasa. Regatul Vechi este perioada in care au fost ridicate piramidele – una din cele sapte minuni ale lumii antice. Se spune ca Napoleon, atunci cand a ajuns in Egipt, a petrecut o noapte de unul singur in Marea Piramida a lui Kheops si a iesit de acolo profund tulburat, refuzand sa povesteasca ce s-a intamplat. Tot el a calculat ca piatra folosita la constructia acestei piramide ar ajunge la ridicarea unui zid de un metru, in jurul intregii Frante. Piramida lui Khephren e putin mai mica decat a lui Kheops (Khufu), tatal sau, in timp ce ultima piramida de pe platoul Gizeh – cea a lui Mikerinos - este construita pe o fundatie a carei baza masoara mai putin de un sfert fata de cea a suratelor ei.
  •  Regatul de Mijloc a inceput o data cu Teba si a luat sfarsit cand Egiptul a fost partial ocupat de invadatori din nord. Regatul Nou marcheaza epoca de aur a faraonilor, cinci veacuri in care Egiptul a capatat o stralucire fara egal, lasand mostenire posteritatii temple, morminte si comori care ne trezesc si astazi curiozitatea. Tuthmose, Ramses, Akhenaten si Tutankhamon sunt faraoni care au contribuit decisiv la cea mai prospera si stabila perioada din istoria Egiptului Antic. In perioada Regatului Nou a fost inaltat Templul de la Luxor si au fost realizate unele din cele mai reusite grupuri statuare. Sub domnia lui Ramses al IIlea, care se pare ca trait nu mai putin de 92 de ani, au fost construite Templul de la Abu Simbel, Sala Hipostila de la Karnak si marele templu mortuar din Teba.
  •  Hieroglifele au putut fi descifrate gratie savantului francez Jean – Francois Champollion, care a reusit sa interpreteze celebra piatra de la Rosetta, aflata acum in colectia British Museum din Londra. Originea cuvantului « hieroglife » vine de la o expresie din limba greaca care insemna « litere sacre cioplite ». Ele erau considerate « cuvantul lui Toth », zeul scrisului, iar natura lor magica era accentuata si de faptul ca in antichitate doar 1% din oameni stiau sa citeasca, iar cei care aveau acces la aceasta « intelepciune divina » formau clasa de elita a scribilor. Hieroglifele au fost intrebuintate pentru inscriptiile din temple si morminte, iar caracterul lor criptic a fost intarit de lipsa vocalelor, a punctuatiei si a spatiilor dintre semne, precum si de faptul ca pot fi citite de la dreapata la stanga, de la stanga la dreapta ori de sus in jos. Egiptenii credeau cu tarie ca « a rosti numele mortilor inseamna a-i invia » ; de aceea, numele celor mai puternice fiinte erau mereu repetate si insotite de epitete precum ankh, wedja ori seneb (viata, prosperitate, sanatate). Fragmente din numele regilor era in scrise si in interiorul unui zid de aparare din fortarete, care s-a transformat mai tarziu intr-un cartus oval. Avand puterea unui talisman,  numele cuprindea de multe ori nume de zei : Amenhotep insemna « Amun e multumit », iar Ramses « nascut din Ra ».
  •  Nu trebuie sa uitam alte doua personalitati extraordinare care au marcat istoria Egiptului : Alexandru cel Mare si Cleopatra. Alexandru a ajuns pe aceste meleaguri in 332 I.Hr. si a intemeiat Alexandria pe coasta Marii Mediterane, apoi a plecat in campanie in Asia si India. Cand a murit la Babilon, in anul 323 I. Hr, uriasul sau imperiu a fost impartit intre generalii sai, iar Ptolemeu a cerut Egiptul. El s-a inscaunat in anul 305 si a reusit sa intemeieze o dinastie de 15 conducatori eleni, care a durat 275 ani. De acum Egiptul facea parte din lumea mediteraneana, Alexandria devenise mai importanta decat Memphis si Teba si noi temple s-au construit la Dendera, Edfu, Kom Ombo si Philae. Cleopatra a fost fiica lui Ptolemeu al XII-lea si a devenit regina la moartea tatalui sau, impartind insa tronul cu fratele ei, Ptolemu al XII-lea. Lupta lor pentru suprematie a fost intrerupta de venirea romanilor, in frunte cu Iulius Cezar. Indrazneata Cleopatra s-a furisat in palatul din Alexandrua unde era gazduit Cezar si i s-a infatisat oaspetelui ilustru infasurata intr-un covor. Astfel, si-a recastigat puterea si a ajuns chiar sa-i daruiasca lui Cezar un fiu. Dupa ce Iulius Cezar a fost asasinat la Roma, Cleopatra a mers la Tarsus, in Asia Mica, unde a incheiat o alianta cu Marc Antoniu. Au devenit iubiti, au avut doi copii si mai tarziu s-au si casatorit, desi Antoniu era deja casatorit cu sora lui Octavian, urmasul legal al lui Cezar. De aceea, Roma s-a intors impotriva lui Antoniu, iar acesta a fost invins de Octavian in batalia de la Actium. In final, Cleopatra s-a sinucis, lasandu-se muscata de o vipera pentru ca nu a putut suporta umilinta infrangerii.
  • Dincolo de zeitati, piramide si un trecut grandios, Egiptul ramane o destinatie recomandata si pentru plaja sau scufundari, recifele de corali din Marea Rosie fiind de-a dreptul spectaculoase. Puteti vedea aici o multime de pesti viu colorati, care inoata grupati in bancuri uriase si se infasoara in jurul recifelor aidoma unor stele albastre, galbene sau aurii. Rezervati un sejur la Hurgada sau Sharm el Sheikh si descoperiti un adevarat paradis acvatic! Chiar daca nu practicati scuba - diving sau snorkelling, puteti face o plimbare cu submarinul sau cu o ambarcatiune cu podeaua din sticla si va puteti bucura din plin de peisajele marine fabuloase.

 

De vazut, de incercat, de gustat

  • o vizita la complexul de temple inchinat zeitei Isis de pe insula Aglika. Aici se poate ajunge doar cu barca cu motor, iar peisajul inconjurat de apa este de-a dreptul fermecator.
  • rasaritul pe Muntele Sinai, unde se crede ca Moise a stat 40 zile si a primit tablele cu poruncile lui Dumnezeu. Exista doua cai pentru a ajunge pe varful muntelui, la 2285 m. inaltime: daca aveti conditie fizica buna puteti urca cele 3750 Trepte ale Caintei, iar daca vreti un traseu mai putin solicitant, puteti merge pe Drumul camilelor.
  • vizita la templul Abu Simbel, pentru a vedea statuile enorme ale lui Ramses al II-lea, sculptate in stanca de gresie acum mai bine de trei milenii
  • basboosa - prajituri din gris insiropat in sirop dulce, acompaniate de o cafea arabeasca amara
  • Muzeul de Egiptologie din Cairo, dedicat exclusiv mostenirii faraonilor. Aici puteti admira celebra masca din aur masiv a lui Tutankhamon, care cantareste nu mai putin de 11 kg.
  •  
Vacanta placuta in Egipt!