De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de peste 25 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Programe de calitate
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii in India - Informatii generale despre destinatie

Excursii India

Capitala: New Delhi
Cel mai mare oras: Mumbai
Limbi oficiale: hindi, engleza si alte 22 de limbi
Moneda: Rupie indiana
Fus orar: UTC + 5.30
Prefix telefonic: 91
Populatie: 1.326.093.247 locuitori (estimare 2020)
Suprafata: 3.596.590 km²
Zile nationale: 15 august (Ziua Independentei; la aceasta data, în 1947, India a obtinut independenta fata de Marea Britanie) si 26 ianuarie (la aceasta data, în 1950, Constitutia Indiei a intrat in vigoare si a declarat tara ca fiind republica).

Vacante in India - Stiati ca?

Daca v-a placut romanul “Maitreyi” al lui Mircea Eliade, atunci probabil ca v-ati gandit macar o data sa faceti o excursie in India, tara in care se petrece emotionanta poveste de dragoste descrisa in carte. Iata cateva lucruri interesante despre aceasta destinatie:

  • Chiar daca localnicii sunt foarte politicosi si dornici sa faca pe plac strainilor, trebuie sa aveti grija sa nu ii jigniti printr-un comportament lipsit de respect. Arunci cand vizitati un lacas religios, scoateti-va incaltamintea, iar in moschei aveti grija sa intrati cu capul, bratele si picioarele acoperite. Evitati sa interferati cu vreun ritual in desfasurare : in timpul ceremoniilor puja, nu trebuie sa va asezati intre credinciosi si diversele zeitati. Tineti cont de interdictiile de a face fotografii sau de a filma.
    Trebuie sa stiti ca in conceptia localnicilor, mana si piciorul stang sunt considerate necurate, drept pentru care folositi doar mana dreapta atunci cand atingeti un obiect sfant, cand aratati ceva sau cand mancati. Atunci cand va intalniti cu cineva, aduceti-va mainile cu palmele lipite la nivelul pieptului, aplecati-va putin si spuneti « namaste ».
  • Stema Indiei, adoptata in 1959, este leul. Acest simbol nu este nici hindus, nici musulman, ci constituie un detaliu de pe un capitel de gresie ce dateaza din vremea imparatului budist Ashoka (269 – 232 i. Hr). Initial, capitelul avea patru capete de lei, deasupra carora se afla Roata Legii budiste. In prezent, capul de leu impodobeste cladirile guvernamentale.
  • In afara calendarului gregorian, India are doua calendare lunare, care incep cu luna Chaitra. Calendarul Saka a fost adoptat dupa independenta, are 365 zile si incepe intotdeauna la 22 martie, fiind de fapt o versiune simplificata a calendarului hindus Vikram Samvat, ale carui 12 luni lunare mai scurte insumeaza peste 354 zile. Din acesta cauza, la fiecare 30 luni in acest calendar se adauga o luna suplimentara.
    India are unul din cele mai vechi sisteme juridice din lume, bazat pe dreptul comun si statutar englez stabilit pentru prima oara in carta regelui George I penyru guvernarea in Bombay, Madras si Calcutta.
  • Religia joaca un rol covarsitor in India, majoritatea locuitorilor sai fiind practicanti ai hinduismului. Aceasta credinta este destul de greu de inteles pentru cineva din afara, intrucat nu are nici un text sacru, nici o dogma si nici un profet. Cele patru scopuri supreme dupa care se ghideaza un hindus sunt dharma (virtutea), artha (bunastarea obtinuta prin mijloace oneste), karma (daruirea si primirea dragostei si a prieteniei) si moksha sau nirvana. Din hinduism s-au nascut budismul (religia dominanta in India pana in secolul al VII-lea), jainismul si sikhismul. A doua mare comunitate religioasa a tarii este insa reprezentata de musulmani.
  • Mancarea traditionala din India este asociata cel mai adesea cu sosul « curry ». La origine, cuvantul kari care provine din tamil, un dialect din zona de sud, insemna »a manca muscand »,  dar de-a lungul timpului, el a fost utilizat pentru a desemna un sos bogat de carne, peste, fructe sau legume gatite cu un mix de mirodenii pisate sau macinate – « masala ». In sud, bucataria este preponderent vegetariana, iar legumele sunt servite pe un platou de lemn, thali, care contine si iaurt, condimente si budinca dulce. In nord, trebuie sa savurezi painile (naan, chapatti, roti), care acompaniaza mielul sau frigaruile de pui facute intr-un cuptor de lut (tandoor). Daca mergi pe coasta, incearca neaparat crevetii uriasi la gratar sau peste pomfret cu nuca de cocos. Orezul este omniprezent, la fel si ceaiul concentrat, servit cu lapte si zahar.
  • In timpul excursiei in India, de multe ori veti vedea cum vacile, considerate sacre, blocheaza intersectiile strazilor in timp ce rumega linistite ori chiar se plimba pe autostrada. Inca din antichitate, vaca era pretuita pentru lapte, precum si pentru produsele secundare precum branza si untul. Mai tarziu, cand s-a renuntat la sacrificiul animal in cinstea zeitatilor si brahmanii si-au redus consumul de carne, s-au intarit semnificatiile de vaca – mama si mama a zeilor, mai ales ca doi zei au fost asociati cu acest animal. Shiva a primit drept mijloc de locomotie taurul Nandi, iar Vishnu s-a incarnat (printre altele ) in cireada de vite Krishna. Intre secolele al XII-lea si al XVI-lea, vaca a reprezentat simbolul solidaritatii impotriva invadatorilor musulmani.
  • Unul din cele mai fascinante locuri in care poti ajunge daca alegi o excursie in India este Varanasi, orasul sfant pentru hindusi, la fel de vechi precum Babilonul. El mai este numit si Kashi (Orasul Luminii Divine) ori Kashika (Cel ce straluceste). Varanasi este locul pe care fiecare hindus isi doreste sa il viziteze macar o data in viata ; pelerinii vin aici cu autobuzul, cantand cantece religioase pe toata durata drumului. O data ajunsi la destinatie, se scalda in apele fluviului Gange, pentru a fi zariti de zeu. Daca veti inchira o barca cu vaslas dimineata devreme ori pe inserat, veti asista la ritualurile credinciosilor veniti sa se purifice aici. Scaldatul in apele fluviului inseamna curatarea de karma vietilor anterioare si a vietii din prezent, pregatirea pentru moarte si renasterea intr-o viata mai buna.
  • Suntem convinsi ca India va va impresiona si prin explozia de culori pe care o veti intalni la tot pasul. Rosul are cea mai importanta semnificatie, marcand evenimente precum nasterea sau casatoria. Miresele hinduse poarta intotdeauna rosu, femeile maritate isi vopsesc cararea in rosu, iar la incinerare vor fi de asemenea imbracate in rosu. Zeitatile benefice poarta si ele rosu. Galbenul, culoarea sofranului, inseamna puritate si sfintenie. Totodata, galbenul semnifica cunoasterea, de aceea Vishnu, Krishna si Ganesh poarta mereu galben. Verdele simbolizeaza pacea si stabilitatea, iar albastrul – curajul si determinarea. Albul este culoarea doliului ; zeita intelepciunii, Saraswati, este reprezentata intr-un vesmant alb si asezata pe o floare de lotus.
  • Indienii cred foarte mult in puterea supranaturala a punctului rosu pe care si-l vopsesc intre sprancene, acolo unde se afla cea de-a sasea chakra sau centrul puterii. Tot aici se gaseste si centrul intelepciunii – cel de-al treilea ochi al lui Shiva, pe care indienii incearca sa-l activeze prin meditatie. Toate ceremoniile hinduse incep prin vopsirea punctului rosu din mijlocul fruntii si prin lipirea catorva boabe de orez inainte ca vopseaua sa se usuce, iar acest ritual se practica si la sosirea sau plecarea oaspetilor si a prietenilor. Asa incat daca veti avea ocazia sa fiti intampinati in acest mod, fiti deschisi si acceptati gestul gazdelor dvs cu bucurie si respect 

De vazut, de incercat, de gustat

  • daca ajungeti in centrul Indiei, nu ratati o vizita in Parcul National Kanha, unde se petrece si actiunea din "Cartea Junglei". Vizita este un bun prilej de a vedea turme de baransingha (cerb indian de mlastina), maimute langur, gauri, nilgai, mistreti salbatici, cerbi sambhar, ibisi negri, granguri aurii si chiar leoparzi.
  • cumpararea mirodeniilor in pietele locale - piper, ghimbir, sofran, nucsoara, scortisoara, ardei iuti ori nuci caju
  • practicarea de sporturi nautice in Goa: puteti inchiria o barca cu motor sau puteti face scufundari, parasailing sau windsurfing. Desi apa este pe alocuri namoloasa, peisajul subacvatic din Goa este asemanator cu cel din Maldive.
  • o plimbare cu ricsa in jurul orasului Old Delhi
  • un pahar de suc de nuca de cocos, dulce si racoritor, cumparat de la un vanzator stradal.

    Vacanta placuta in India!