Israel
Momentan nu exista oferte introduse pentru aceasta categorie. Va rugam sa ne contactati prin e-mail sau telefon pentru o oferta mai completa.
De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Excursii in Israel - Informatii generale despre destinatie

Excursii Israel

 

Capitala: Ierusalim (desi nu este recunoscută de toate statele ca atare, printre care si Romania)
Limbi oficiale:
ebraica, araba
Moneda:
Shekel nou
Fus orar:
IST
Prefix telefonic:
972
Populatie:
8.134.100 locuitori (estimare 2013)
Suprafata:
22.072 km² (fara Cisiordania si Fasia Gaza, includ Inaltimile Golan si Ierusalimul de Est)
Ziua nationala:
Ziua Independentei - 5 Iyyar conform calendarului ebraic. Conform calendarului gregorian - 14 mai 1948, Declaraţia de Independenta a Statului Israel.

Vacante in Israel - Stiati ca?

O excursie in Israel reprezinta o experienta unica, o incursiune fascinanta intr-o lume cu o istorie milenara, dar cu puternice accente de modernitate. Haideti sa descoperim impreuna mai multe lucruri interesante despre aceasta tara.

  • In ciuda nenumaratelor jafuri si invazii carora le-a cazut prada de-a lungul secolelor, Ierusalim, orasul sacru aflat pe muntii Iudeii, este numit de evrei « Orasul Pacii » (Yerushalayim), iar de musulmani « El Kuds » (Sfantul). Cetatea aparata de ziduri fortificate inalte pana la douazeci de metri are sapte porti de intrare. Poarta Damascului se gaseste la intrarea vechiului drum care mergea spre nord, in timp ce Poarta lui Irod (Poarta Florilor) marcheaza intrarea in cartierul musulman. Poarta Leilor se afla in apropierea Muntelui Sfant si mai este denumita si Poarta Sfantului Stefan, dupa sfantul care a fost martirizat aici. Poarta Aurita sau a Milei a fost construita de musulmani, pe o fundatie ce dateaza chiar din epoca lui Solomon. Poarta Gunoiului duce catre Zidul Plangerii si poarta aceasta denumire intrucat, in epoca bizantina, crestinii obisnuiau sa arunce gunoiul pe ruinele de pe terenul de langa Templu. Prin Poarta Sionului, ridicata in prima jumatate a secolului al XVI-lea de catre Suleiman Magnificul, patrundem in cartierul evreiesc. Arabii numesc aceasta poarta a lui David, datorita amplasarii ei in fata Muntelui Sion, considerat a fi locul de inmormantare a regelui David. Poarta Jaffei indica principalul drum catre Occident si aminteste de vechiul port de pe vremea filistenilor. A saptea poarta, cea Noua, a fost deschisa la sfarsitul secolului trecut.
  • Punctul de rezistenta al culturii ebraice il constituie Zidul Plangerii si simbolizeaza forta unui popor aflat pentru o vreme indelungata in exil, caruia romanii i-au interzis sa se intoarca in propriul oras, iar bizantinii i-au permis sa revina doar o data pe an, la aniversarea distrugerii Templului. In perioada 1948 – 1967, faptul ca Zidul se gasea in zona controlata de iordanieni i-a impiedicat din nou pe evrei sa mearga sa se roage. La finalul razboiului de sase zile, Zidul a fost recucerit, marcand astfel un eveniment memorabil in existenta poporului evreu.
  • Pe inaltimile muntelui biblic Moriah se intinde in prezent o esplanada artificiala cu o suprafata de 12 ha si forma unui dreptunghi neregulat, inconjurat de ziduri. Acest loc are semnificatii sacre pentru toate religiile : crestinilor le aminteste de doua intamplari importante din viata pamanteasca a lui Isus, pentru evrei marcheaza locul unde s-a petrecut episodul cu Avram si Isaac, dar si locul unde s-au aflat templul lui Solomon si cel de al doilea Templu, iar pentru musulmani reprezinta al treilea loc de pelerinaj dupa Mecca si Medina. In partea de sus se inalta o adevarata bijuterie – superba Moschee a lui Omar, ridicata in a doua jumatate a secolului al VII-lea de catre califul Abd El Malik si decorata pe vremea lui Suleiman Magnificul. Aproape de extremitatea sudica a esplanadei, se inalta Moscheea El Aqsa, comandata de Walid I, marita de cruciati si reconvertita in moschee de catre musulmani in 1187.
  • Biserica Sfantului Mormant a fost ridicata pe locul unde odinioara aveau loc executiile capitale, din acest motiv lacasul se afla in afara centurii fortificate a Ierusalimului. Istoria sa este foarte interesanta. Denumirea de Golgota deriva din expresia aramaica gulgoleth (teasta), cu referire directa la aspectul bizar al colinei, care seamana cu o capatana de om. De altfel, potrivit legendelor, aici a fost ingropat capul lui Adam. Pe dealul unde se afla mormantul lui Hristos, imparatul Adrian a construit in 135 d. Hr. Forul si Capitoliul Aelia Capitolina consacrat cultului lui Jupiter, Junonei si lui Venus. In anul 325, Elena, mama lui Constantin cel Mare, a poruncit sa se afle locul ingroparii lui Iisus, precum si crucea folosita pentru rastignirea lui. In anul 326 a inceput construirea primei bazilici a lui Constantin, care a fost terminata in 335 si care a lasat intacta stanca Golgotei, precum si stanca unde era mormantul lui Hristos. Deasupra mormantului a fost ridicat un edificiu de forma rotunda si dimensiuni mari, numit Anastasis (Inviere) si care a fost distrus pana la temelii de catre persani in 614. Reconstruirea bazilicii a durat 15 ani, dar din nefericire in anul 109 a fost din nou distrusa de catre califul El Hakem. La sfarsitul secolului al XI-lea, dupa ce cruciatii au cucerit Ierusalimul, ei au marit si imbogatit biserica, refacuta intre timp de Constantin Monomahul. Ulterior, ea a suferit un incendiu devastator si a fost restaurata de catre greco ortodocsi, care i-au alterat caracterul latin originar. In prezent, Sfantul Mormant este impartit intre comunitatile romano – catolica, greco – ortodoxa, armeana, copta, siriana si etiopiana.
  • Pana sa ajunga la Sfantul Mormant, orice calator parcurge Via Dolorosa, refacand simbolic drumul parcurs de Hristos sub povara crucii, de la Fortareata Antonia (locul unde a fost judecat de Pilat) pana la locul Calvarului. In fiecare dupa – amiaza de vineri, franciscanii desfasoara o procesiune pioasa de-a lungul Drumului Crucii, cinstind jertfa lui Iisus.
  • Un alt loc incarcat de semnificatii adanci este locul botezului Mantuitorului, pe malul raului Iordan. Pornind din crestele inzapezite ale muntelui Hermon, raul parcurge un traseu de 320 km, in meandre sinuoase, uneori navalnic, alteori mai calm si linistit. Raul a marcat hotarul Tarii Fagaduintei, iar lui Moise i s-a interzis sa treaca aceste ape. Pe malurile Iordanului a predicat Ioan Botezatorul, iar pelerinii care vin sa vada aceste locuri si sa isi reinnoiasca in mod simbolic botezul se opresc la centrul Yardenit, construit de catre membrii kibutzului Kinneret din apropiere.
  • Incheiem excursia noastra in Israel cu Betlehem, satul aflat la poalele unui deal aspru, punctat ici colo de maslini si chiparosi. Denumirea sa pare sa provina fie din ebraicul Beit Lehem (« casa painii »), fie din cuvintele arabe Beit Lahm (« casa carnii »). Chiar si in prezent vastele pasuni sunt strabatute de turme de oi si capre conduse de pastori imbracati in straie de culoare inchisa, ca in vremurile stravechi. In Bazilica Sfintei Nasteri se intra prin mica « Usa a Umilintei », aplecat, ca intr-o pestera. Probabil ca initial usa avea alte dimensiuni, insa a fost micsorata in secolul al XVII-lea pentru a impiedica intrarea musulmanilor calare. In interior gasim cinci naosuri, separate de catre patru siruri de coloane din calcar rosu. Pe jos putem vedea inca ramasite din vechiul mozaic al pardoselei. Partea cea mai impresionanta este insa Grota Nativitatii, o incapere mica ce cuprinde Altarul Nasterii – o stea de argint luminata de 15 candele argintate ce reprezinta diferitele comunitati crestine.

De vazut, de incercat, de gustat

  • vizita la Cezareea, orasul port construit de Regele Irod in secolul I d. Hr, unde se gaseau depozite, piete, bai, temple si marete edificii publice. La fiecare cinci ani in oras aveau loc intreceri sportive, lupte intre gladiatori si spectacole de teatru.
  • excursie la Masada, aflata in patrimoniul UNESCO, acolo unde 1000 de evrei rebeli care se rasculasera impotriva stapanirii romane au decis sa isi ia viata, pentru a nu fi luati sclavi. Povestea asediului si descrierea fortaretei aparate de zeloti cu pretul sacrificiului suprem se gasesc in lucrarea "Razboiul iudaic" a istoricului evreu Iosif Flaviu.
  • plimbare prin Jaffa, una din cele mai vechi asezari din bazinul mediteranean. Aici veti vedea un mix fascinant de moschei, biserici, muzee si galerii de arta, dar si restaurante cochete care va vor imbia sa le treceti pragul.
  • o portie delicioasa de hummus cu lipie calda, nelipsita de la orice masa.
  • o incursiune fascinanta in lumea subacvatica la Observatorul Maritim din Eilat.

    Vacanta placuta in Israel!