De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Vacante in Danemarca - Informatii generale despre destinatie

Vacante Danemarca

Capitala: Copenhaga
Limba oficiala: daneza
Moneda: Coroana daneza
Fus orar: UTC + 1, Ora de vara UTC + 2
Prefix telefonic: 45
Populatie: 5.827.463 locuitori (estimare 2019)
Suprafata: 43.094 km²
Ziua nationala: 5 iunie (ziua constitutiei)

 

Excursii in Danemarca - Stiati ca?

Va propunem o vacanta in Danemarca, cea mai sudica dintre tarile scandinave, pentru a vedea muzeele si palatele din Copenhaga, celebrul parc de divertisment Tivoli si statuia lui Hans Christian Andersen, unul din cei mai mari povestitori ai lumii. Sa nu uitam nici de atractiile culinare locale bazate pe hering, carne de porc sau vita, dar nici berea extrem de apreciata. Iata asadar cateva repere care nu ar trebui sa lipseasca din itinerariul dvs prin Danemarca:

  • Considerata a fi unul dintre cele mai sic orase europene, Copenhaga se mandreste cu o zona portuara deosebit de frumoasa, care poate fi cel mai bine explorata printr-o croaziera. Turul incepe de regula din portul vechi Nyhavn, plin de restaurant pitoresti, trece prin Christianshavn, numit si “Micul Amsterdam” datorita canalelor construite in stil olandez in 1618, si inconjoara apoi insula Slotsholmen (pe care a fost intemeiat un sat de pescari in secolul al XII-lea). Veti avea ocazia sa admirati Teatrul de Opera, edificiul Diamantul Negru (o extensie a Bibliotecii Regale Daneze, care include, pe langa colectia de carti, un auditorium si diverse spatii expozitionale), o serie de case plutitoare in forma de barci, barje sau cu aspect modernist si fortul Trekroner, de unde s-a tras cu tunul pe 1 aprilie 1801 asupra flotei britanice condusa de amiralul Nelson. Evident, nu putem rata celebra statuie “Mica Sirena”, simbolul capitalei daneze, comandata in 1909 de Carl Jacobsen, magnatul berii, si realizata in 1913 de sculptorul Evard Eriksen. Nu departe de statuie se afla pavilioanele de unde se imbarca familia regala pe iahtul Dannebrog, lung de 79 m. Ca o curiozitate, Dannebrog este si numele steagului Danemarcei, despre care se crede ca ar fi cazut din cer in anul 1219.
  • Poate nu stiati, dar nu numai Parisul are un Cartier Latin, ci si Copenhaga. In acest district se afla Universitatea, edificiu neoclasic din secolul al XIX-lea, in curtea caruia se pastreaza ruinele unui palat episcopal din 1420. (Trebuie sa mentionam insa ca prima universitate din Danemarca a fost fondata in 1479 de Regele Christan I.) Pentru profesori si studenti a fost construita intre anii 1637 si 1656 superba Biserica Trinitas Kerke, pe care merita sa o vizitati. In Cartierul Latin puteti vedea, de asemenea, singura constructie medievala din Copenhaga – Biserica Sfantului Duh, cel mai vechi si respectiv cel mai mare clopot din Danemarca, ambele la Biserica Vor Frue Kirke, si statuia episcopului Absalon, intemeietorul Copenhagai.
  • Parcul de distractii Tivoli nu este frecventat doar de cei care indragesc caruselele (apropos, aici a fost amenajat The Starflyer, cel mai inalt carusel din Europa de Nord), ci si de amatorii de o plimbare relaxanta. Puteti sa asistati la marsul Garzii de baieti (o traditie ce dateaza din 1844), sa plutiti intr-o barca pe lac, sa vedeti un spectacol la Teatrul de Pantomima sau un concert in aer liber ori sa admiratii pestii din superbul acvariu (cel mai lung cu apa sarata din Danemarca). Iar daca se intampla sa va nimeriti la Tivoli in preajma Craciunului, va asiguram ca va veti bucura de o atmosfera de poveste, cu spridusi, patinaj, Mosi Craciun si lumini feerice. Sa mai amintim ca numele parcului vine de la celebrele Jardins de Tivoli din Paris (care la randul lor au fost botezate astfel dupa o localitate de langa Roma) si ca insusi Walt Disney a fost incantat de ce a vazut aici, cu prilejul vizitei efectuate in parc in 1950.
  • Un alt loc care atrage mii de turisti este Castelul Rosenborg, situat in mijlocul celor mai vechi gradini regale din Danemarca, Kongens Have, fondate in secolul al XVII-lea. Construit intre 1606 si 1634 ca resedinta de vara pentru Christian al IV-lea, castelul a fost locuit de mai multi monarhi, pentru ca din 1838 sa fie deschis publicului ca muzeu. In interior puteti vedea dormitorul lui Christian al IV-lea, unde se pastreaza hainele sale patate de sange din batalia de la Kolberger Heide, camera obscura cu portretele in ceara ale monarhilor absoluti, splendida sala de marmura in stil baroc, anticamera Rosen, cu pereti acoperiti cu piele si foita de aur, si sala cavalerilor, cu stucaturi fantastice si mobilier din argint masiv. Tot la Rosenborg se gasesc si Bijuteriile Coroanei.
  • Daca va intrebati unde locuieste in prezent familia regala daneza, raspunsul este Amalienborg, un complex de patru palate rococo aflate in zona aristocratica Frederiksstaden. Regele Frederik al V-lea a cumparat cele patru edificii (initial resedinte nobiliare) dupa ce palatul Christianborg a fost distrus intr-un incendiu in 1794. Palatul Christian al VIII-lea este deschis publicului ca muzeu, iar in Palatul Christian VII, folosit de regina pentru a primi oaspeti straini, se organizeaza in anumite perioade tururi ghidate. Atunci cand regina se afla la resedinta sa, ea este vegheata de Garzile Regale, care se schimba la fiecare doua ore. La pranz, ele sunt inlocuite cu garda de la Rosenborg, care isi incepe marsul catre Amalienborg la ora 11.30. Din zona Frederiksstaden se merge pe asa numita Axa de Aur pana la Biserica de Marmura, al carei dom, inspirat de cel al bazilicii Sf. Petru din Roma, se numara printre cele mai mari din Europa.
  • Dupa cateva zile petrecute in Copenhaga, merita sa explorati putin si imprejurimile sale. La numai 25 minute de mers cu trenul se afla Roskilde, unde puteti vedea o catedrala medievala, o necropola regala si un Muzeu al Corabiilor Vikinge. Daca sunteti pasionati de arta moderna, va recomandam o vizita la Muzeul Louisiana, unde veti putea admira lucrari de Picasso, Giacometti si Francis Bacon, sau la Arken Museum for Moderne Kunst, gazduit intr-o cladire alba, asemanatoare cu un vapor, creatie a arhitectului Søren Lund. Iar in cazul in care v-a placut romanul Departe de Africa, nu ar trebui sa ratati o vizita la casa autoarei, devenita Muzeul Karen Blixen. Veti descoperi aici mobilierul adus din Kenya, precum si picturi, desene, scrisori si poeme ale scriitoarei daneze nascute in 1885.


De vazut, de incercat, de gustat

  • un tur al Insulei Slotsholmen, unde se afla Palatul Christansborg (sediul Parlamentului), Biserica Palatului (unde se tine o slujba la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare) si Muzeul Evreiesc. Pe Insula Slotsholmen a fost construit primul castel din Copenhaga, de catre episcopul Absalon, in 1167.
  • promenada de-a lungul canalului Nyhavn, marginit de case colorate de negustori din secolul al XVIII-lea. La numerele 20, 67 si 18 a locuit si H. C. Andersen.
  • vizita la Muzeul National, care prezinta istoria si cultura danezilor din preistorie pana in prezent. Veti gasi aici si o colectie de antichitati grecesti si egiptene, dar si un muzeu dedicat copiilor.
  • specialitati culinare locale, precum frikadeller (chiftele de porc si vitel prajite in unt si servite cu cartofi), marinerede Sild (hering marinat in otet si condimente, servit cu ceapa, capere si paine de secara), gulerodskage (prajitura de morcovi si nuci, garnisita cu frisca).
  • cumparaturi la Magasin du Nord, cel mai vechi magazin universal din Copenhaga, asemanator cu Selfridges din Londra sau Bloomingdale's din New York.
Vacanta placuta in Danemarca!