De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de peste 25 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Programe de calitate
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Vacante in Maroc - Informatii generale despre destinatie

Excursii Maroc

 

Capitala: Rabat
Cel mai mare oras: Casablanca
Limba oficiala: araba, spaniola, franceza, tamazigta
Moneda: Dirham marocan
Fus orar: WET
Prefix telefonic: 212
Populatie: 37.076.584 locuitori (estimare 2021)
Suprafata: 446.550 km²
Ziua nationala: 30 iulie - aniversarea accederii la tron a Regelui Mahommed VI

 

Excursii in Maroc - Stiati ca?

Pentru cei care planuiesc o vacanta in Maroc, am facut o lista cu 15 lucruri interesante despre aceasta tara:
  • Din cele sapte dinastii care au condus Marocul, cinci au fost berbere, originare din Muntii Atlas sau din Sahara. Tara a ajuns sa fie guvernata de o autoritate centrala abia in secolul al XX-lea; pana atunci teritoriul era impartit in zona rurala, numita si bled es siba  (taramul faradelegilor), unde triburile berbere conduse de seici se luptau neincetat, si zona oraselor si cea litorala, mai usor de controlat, cunoscute drept bled el makzhan (taramul guvernului).
  • In anul 1956, atunci cand Marocul si-a dobandit independenta, sultanul Sidi Mohammed ben Yousef si-a luat titlul de Regele Mohammed al V-lea. Popularitatea de care s-a bucurat i-a permis sa conduca tara cu autoritate, intr-o perioada esentiala, in care era necesara formarea unei elite cu rol de model pentru o natiune moderna. Regelui Mohammed i-a urmat la tron fiul sau, Hassan al II-lea, care a avut o domnie de lunga de 38 de ani. Hassan s-a dovedit a fi un lider moderat, deschis, preocupat de stoparea fundamentalismului si de democratizare.
  • Majoritatea marocanilor de astazi au origini mixte - berbera, araba si africana (ultima influenta provenind de la sclavii negri adusi din Mali in timpul dinastiei saadite). Ca o nota specifica, atunci cand berberii au imbratisat islamismul, ei l-au adaptat, inserandu-i si obiceiuri pagane. De pilda, desi in islam nu exista intermediari intre oameni si Dumnezeu, in Maroc locuitorii (in special femeile) fac pelerinaje la asa numitele koubba - morminte ale oamenilor sfinti (marabout), pentru a se ruga sau a plange moartea unei persoane apropiate.
  • Berberii sunt usor de recunoscut gratie limbii lor. In vechime, aceasta era o limba scrisa, cu alfabet propriu, dar care in prezent este transcris in araba. Datorita eforturilor Regelui Hassan al II-lea, limba Amaziah incepe sa renasca, fiind utilizata in programe radio si tv, in timp ce in universitatile din tara se studiaza literatura sa.
  • Cel mai cunoscut dintre festivalurile berbere este festivalul tribal al casatoriilor (moussem), care are loc in fiecare an in luna septembrie la Ait Haddidou, langa Imilchil. Turisti si jurnalisti din toata lumea sunt atrasi de spectacolul zecilor de mirese  care vin sa semneze in registrul de casatorii imbracate in saluri albastre, albe si rosii si cu ochii puternic conturati.
  • Baia publica (hammam) face parte din viata cotidiana a marocanilor, in special in medine. Chiar si familiile instarite, care au bai moderne in locuintele proprii, merg din cand in cand la baile publice, rolul acestora fiind atat practic, cat si social. Curatenia rituala este obligatorie inainte de rugaciune. Crestinii sunt bineveniti si ei la hammam, desi nu intotdeauna in baile din apropierea moscheilor. Asadar, va puteti lasa pe mana unui ingrijitor care va va freca constiincios cu peria fiecare centimetru de piele (atentie, insa - va trebui sa pastrati tot timpul pe dvs lenjeria de corp).
  • O expresie pe care o veti auzi foarte des in timpul excursiei in Maroc (dar si in alte tari arabe) este Inshallah. In sens strict, aceasta inseamna "Daca Dumnezeu vrea", dar in sens larg poate imbraca nuante multiple, intre da si nu, inclusiv posibil, poate, probabil, desigur, absolut. Pana si prognozele meteo sunt presarate cu aceasta sintagma, pentru ca, la inceputurile anilor 1970, doctorii in legea isalmica, Ulema, au organizat un protest, afirmand ca este un sacrilegiu sa spui ca va ploua fara sa adaugi expresia Insallah.
  •  De-a lungul timpurilor, Marocul si in special Tangerul au exercitat o atractie irezistibila asupra scriitorilor, artistilor si muzicienilor occidentali. Delacroix, Matisse, Paul Bowles, Tennessee Williams sau Francis Bacon sunt doar cateva dintre personalitatile care s-au declarat incantate de farmecul Tangerului. David Herbert a fost liderul vietii sociale in epoca de aur a acestei colonii britanice, marcata de seri dansante si suetele organizate in inalta societate. Au ramas memorabile petrecerile gazduite de Barbara Hutton, mostenitoarea Woolworth, care isi primea oaspetii stand pe un tron aurit, inconjurat de perne de matase, intocmai ca intr-o scena din O mie si una de nopti. Chiar si in zilele noastre, ghizii entuziasti arata turistilor palatul Barbarei, apreciata de localnici pentru generozitatea sa, in ciuda extravagantelor precum aceea de a fi pus sa fie largite cateva strazi din cetate special pentru a face loc limuzinei sale Rolls Royce.
  • Cel mai faimos fiu al Tangerului este exploratorul arab din veacul al XIV-lea Ibn Battouta, care, la varsta de 21 ani, a plecat in pelerinaj la Mecca pentru cateva luni, ajungand in final sa intreprinda un voiaj de 29 ani, pe parcursul caruia a calatorit pana in India, China, Somalia, Tanzania, Niger si Mali. Aventurile sale, povestite sultanului la intoarcerea in Maroc, au fost transcrise de catre un scrib pe numele Ibn Juzayy si au devenit cunoscute sub numele de El Rihla (Calatoriile), fiind folosite mai tarziu drept ghid de catre alti calatori. In secolul al XIX-lea, lucrarea a fost tradusa in franceza, germana si engleza si a devenit un ghid clasic de calatorie.
  • Bucataria marocana a influentat cele mai bune restaurante din lume cu gusturile si aromele sale subtile. Couscous -ul (graunte aburinde acoperite de o tocana de pui, vita sau miel cu legume) se prepara de regula acasa, vinerea, care este considerata zi sfanta la musulmani. Tajine este o tocana de vita sau miel, fiarta la un foc mic intr-un vas de lut cu capac conic. Exista si variante mai sofisticate, precum tocana de miel cu prune, vita cu gutui, miel cu caise si curmale sau peste cu tomate, ghimbir, sofran, ardei rosii si ardei iuti.
  • Un loc important in meniul marocanilor il ocupa dulciurile, facute din ingrediente precum migdale, miere si pesmet. Daca excursia dvs are loc in perioada Ramadanului, va recomandam sa incercati shebakkia, impletituri din aluat prajite in ulei, inmuiate in miere si presarate cu seminte de susan.
  • Tesutul este unul din cele mai vechi mestesuguri traditionale din Maroc. Tesaturile berbere se disting prin modelele geometrice impresionante, iar covoarele nu se folosesc doar pentru a acoperi podelele sau peretii, ci si pentru a inveli o mireasa berbera in drumul spre noua ei locuinta sau pentru a decora un catafalc, deoarece se crede ca simbolurile acestora (serpi, romburi, ochi) au puteri magice si profilactice.
  • In Maroc nu este permis accesul non musulmanilor in moschei, Totusi, turistii pot arunca o privire prin portile deschise. In incinta moscheii se gasesc o curte interioara - sahn, cu un bazin pentru spalarea rituala, si o sala de rugaciune impartita in sectiuni pentru femei si barbati. Mihrab este o nisa in perete care indica directia in care este afla Mecca, iar in dreapta se afla un amvon, numit minbar, confectionat de regula din lemn de cedru, de unde imamul citeste din Coran.
  • Lacasurile de cult care sunt deschise si pentru cei care nu apartin religiei musulmane sunt medresele - universitati infiintate in secolul al XII-lea pentru studiul teologiei si legii musulmane. Cele mai impresionante sunt Medresa Bou Inania, inaugurata de sultanul Abou Inan in 1350, in Fes, si Medresa Ben Youssef, reconstruita de sultanul Abdullah el Ghallib in Marrrakech, in anul 1565.
  • Desi nu a fost filmata in Maroc, ci in studiourile hollywoodiene, Casablanca este pelicula cel mai des asociata cu Marocul. Totusi, in aceasta tara au fost turnate alte filme celebre, precum Morocco cu Marlene Dietrich (1930),  A Night in Casablanca (1946), Othello (1952), in regia lui Orson Welles, Lawrence of Arabia (1962) sau The Sheltering Sky, regizat de Bertolucci in 1990.

De vazut, de incercat, de gustat

  • plaja si activitati sportive la Agadir; in statiunea aflata pe malul Oceanului Atlantic puteti practica zborul cu parapanta, golful sau echitatia. De asemenea, puteti merge intr-o expeditie de pescuit pe mare sau intr-o plimbare cu jeepurile in Muntii Atlas.
  • daca in timpul excursiei in Maroc ajungeti la Agadir si Essaouira, delectati-va cu samak mahshi be roz - un preparat din peste mare alb, umplut cu orez, seminte de pin si migdale si servit cu sos de fructe de tamarin.
  • plimbare printre ruinele de la Volubilis, pentru a admira ruinele rafinatelor vile romane, baile lui Gallienus si mozaicurile foarte bine conservate. Volubilis a intrat in stapanirea romana directa in anul 45 d.Chr, devenind cea mai indepartata baza a imperiului, iar majoritatea cladirilor dateaza de la inceputul secolului al III-lea, cand numarul locuitorilor ajunsese la cca 20.000.
  • o bautura savurata seara, pe terasa hotelului les Merenides din Fes, de unde se deschide o panorama splendida asupra orasului
  • relaxare in gradinile din Marrakech. Desi cei mai multi turisti merg in gradinile Majorelle, minunat restaurate de Yves St. Laurent, va puteti refugia de caldura dogoritoare din timpul verii si in alte gradini mai mici, bucurandu-va de explozia de parfumuri si culori.
    Vacanta placuta in Maroc!