Filtreaza ofertele
Transport
Plecare
Destinatie









Tip de vacanta




Interval de pret:

De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Vacante in Grecia - Informatii generale despre destinatie

Vacante Grecia

Capitala: Atena
Limba oficiala: greaca
Moneda: Euro
Fus orar: UTC + 2, Ora de vara UTC + 3
Prefix telefonic: 30
Populatie: 10.482.487 locuitori (estimare 2021)
Suprafata: 131.990 km²
Ziua nationala: 25 martie - Ziua independentei

Excursii in Grecia - Stiati ca?

Ce poate fi mai potrivit decat o vacanta in Grecia atunci cand ti se face dor de un soare ireal de luminos, de o intindere de mare de culoarea safirului si de o taverna ratacita la o cotitura de drum, unde poti pierde notiunea timpului in compania unui pahar de vin si a unei gazde dornice de conversatie? Caci, nu-i asa, grecii te molipsesc cu pofta lor de viata, te invita sa dansezi si sa te bucuri, asa cum fac si ei de mii de ani, in ciuda tuturor vicisitudinilor. O calatorie in Grecia te face sa te intorci spre trecut, dar si sa te impaci cu prezentul, caci orice suparare sau grija devine mai putin apasatoare in mijlocul unui decor fabulos, o combinatie exceptionala de antic cu modern. Iata o lista de motive pentru care merita sa (re)vizitezi Grecia, locul unde s-a nascut de fapt civilizatia europeana:

  •  O vacanta in Grecia este accesibila, atat din punct de vedere al distantei fata de Romania, cat si din punct de vedere al pretului. Exista multe variante de transport – cu autocarul, cu avionul (curse regulate sau charter) sau cu masina personala. Evident, pentru a ajunge in insule este necesar sa iei si ferryboatul. In ceea ce priveste posibilitatile de la cazare, acestea chiar sunt pentru toate buzunarele, de la studiouri simple, dotate cu baie si chicineta, pana la hoteluri luxoase de cinci stele, capabile sa satisfaca si cei mai pretentiosi oaspeti. Puteti calatori in Grecia pe tot parcursul anului, chiar si iarna, pentru ca temperaturile sunt agreabile. Totusi, daca nu suportati caldura torida, cele mai bune perioade raman cele cuprinse intre lunile aprilie si iunie, respectiv septembrie si octombrie. Tarifele de extrasezon sunt oricum mai mici, iar apa marii la inceput de toamna este perfecta pentru baie.
  • Grecia este locul in care s-au nascut atatea mituri si legende incat orice piatra pare sa spuna o poveste de demult. De exemplu, se spune ca pe insula Rhodos era celebrat cultul lui Helios, Zeul Soarelui, un titan chipes de care s-a indragostit nimfa Roda. Insula Paxos ar fi fost creata de zeul marii, Poseidon, care, furios din pricina sotiei sale Amfitrita, a lovit insula Corfu cu tridentul sau, impartind-o in doua. Una din aceste bucati, Paxos, a devenit sanctuarul sau. Insula Nissyros are o legenda asemanatoare: se spune ca acelasi Poseidon, suparat pe gigantul Polyvotis, a taiat o parte din Kos si a aruncat-o inspre urias. Stanca respectiva s-a numit initial Polyvostis, apoi Nissyros. Tot de pe stanci, de data aceasta de langa Capul Lefkatas din Lefkada, s-a azvarlit si poetesa antica Sappho. Originara din insula Lesbos, aceasta era indragostita de Phaon, un barcagiu batran si slut pe care zeita Afrodita l-a transformat intr-un barbat frumos. Phaon a respins insa dragostea lui Sappho, astfel ca ea, indurerata, a decis sa isi puna capat vietii. Muntele Pelion a reprezentat cadrul de desfasurare a multor episoade din mitologia greaca. Aici, la nunta dintre Peleu si Thetis, Eris a aruncat faimosul mar al discordiei si tot aici s-a imbarcat Iason impreuna cu argonautii pentru a pleca in cautarea Lanii de Aur.
  •  Muzeele Greciei pastreaza comori de valoare inestimabila, cum este cazul Muzeului Acropolei, unde gasim sculpturi si basoreliefuri de pe frontoanele, frizele si metopele Parthenonului, Erechtionului si Templului Zeitei Atena Nike. Muzeul National de Arheologie din Atena se mandreste cu bijuterii si pietre pretioase din epoca miceniana, statuete si idoli din Insulele Ciclade, o bogata colectie de vase ceramice si aproximativ 300.000 monede vechi. Pe langa acestea, exista si muzee inedite, precum Muzeul de Paleontologie din Tilos, Muzeul Marmurei din insula Tinos ori Muzeul Fonografiei din Lefkada.
  • Siturile arheologice de pe teritoriul Greciei vorbesc despre spiritul creator al unor civilizatii apuse, care insa au schimbat decisiv viziunea intregii lumii occidentale. Templele splendide de pe Acropole dateaza din perioada lucrarilor de reconstructie intreprinse de Pericle (460 – 429 i. Chr), cand Atena isi traia asa numita “varsta de aur”. Pe dealul cu ruinele Micenelor se inalta in vechime puternica cetate a Regelui Agamemnon. Din pacate, din palatul splendid de altadata s-au pastrat doar temeliile, dar Poarta Leilor, pe care patrundem in acropola, ne sugereaza maretia fostei resedinte regale fortificate. Situat aproape de centrul geographic al Greciei, pe muntele Parnas, Delfi a inflacarat imaginatia grecilor din cele mai vechi timpuri. Numele Delfi pare inrudit cu “delphys” (matrice), orasul fiind considerat buricul pamantului si centrul universului. Dupa Eschil, se pare ca zeita pamantului, Gaia, ar fi emis primele profetii de la Delfi, iar oracolul sau era pazit de dragonul Phyton. De altfel, Homer numea asezarea Delfi “pytho” (cea stancoasa). Dupa ce a ucis dragonul, Apollo a capatat numele de zeu pythian, iar oracolele sale erau transmise prin gura unei femei numita Pythia. O data la patru ani, marile Jocuri Pythice (intreceri sportive si musicale) reuneau la Delfi greci veniti de pretutindeni.
  • In Grecia gasim lacasuri de cult cu mare incarcatura spirituala, precum Manastirea Sf. Ioan din Patmos, construita in 1088 in onoarea sfantului care ar fi scris aici Apocalipsa, in anul 95, sau Nea Moni din Chios, ctitorita in sec al XI-lea de imparatul bizantin Constantin IX Monomahul, pe locul descoperirii unei icoane facatoare de minuni a Fecioarei Maria. Mozaicurile manastirii sunt un splendid exemplu de arta renascentista macedoneana.
  • Plajele Greciei sunt pentru toate gusturile, de la cele aglomerate la locuri linistite care au scapat ca prin minune de invazia turistilor. Daca sunteti in cautarea unei plaje izolate, va recomandam plaja Kouloura din Corfu, aflata intr-un mic golf inconjurat de chiparosi, plaja Adrina din Skopelos, accesibila din Panormos daca mergi cu barca sau pe jos, prin padurea de pini, ori plaja Agrari din Mykonos, cu dune de nisip amestecate cu tufisuri verzi, perfecta pentru iubitorii de natura.

De vazut, de incercat, de gustat

  • bucataria greceasca este delicioasa. Mesele incep cu mezedes (salate, sosuri si pita), continua cu un fel principal care poate fi caracatita, creveti, keftedes (chiftele cu carne tocata de vita, pesmet, usturoi si mirodenii), musaca, souvlaki (frigarui) sau kleftiko (carne de miel sau capra gatita timp indelungat la foc mic, intr-un cuptor special cu carbuni) si se incheie cu un desert gen loukoumades (gogosi mici presarate cu zahar) sau baclava cu nuci si fistic.
  • daca doriti sa faceti cumparaturi din Grecia, va recomandam produsele traditionale precum uleiul de masline, mierea sau pachetelele de ierburi si condimente. Bijuteriile de aur si argint din Ioannina, sandalele de piele lucrate manual si pernele si fetele de masa brodate din Rhodos si Lefkada reprezinta si ele o buna investitie.
  • pasionatii de scufundari vor gasi in Grecia multe locuri potrivite pentru observarea vietii marine, precum Fiskardo in Kefalonia (cu pestisori colorati care inoata printre stanci), Agios Nikolaos in Creta (unde puteti cerceta epavele si pesterile subacvatice) ori Kalafatis in Mykonos (cu bancuri de baracude care inoata printre epavele din larg).
Vacanta placuta in Grecia!