De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Vacante in Australia - Informatii generale despre destinatie

Vacante Australia

Capitala: Canberra
Cel mai mare oras: Sydney
Limba oficiala: engleza
Moneda: Dolar australian
Fus orar:
UTC + 8 (Australia de Vest)
UTC + 9:30 (Australia de Sud, Teritoriul de Nord)
UTC + 10 (Australian Capital Territory, Noul Wales de Sud, Queensland, Tasmania, Victoria)
Ora de vara (ODV) UTC + 10:30 (Australia de Sud, Teritoriul de Nord)
                                UTC + 11 (Australian Capital Territory, Noul Wales de Sud, Tasmania, Victoria)

Prefix telefonic: 61
Populatie: 22.797.824 locuitori (estimare 2012)
Suprafata: 7.617.930 km²
Ziua nationala: 26 ianuarie

Excursii in Australia - Stiati ca?

O vacanta in Australia ne duce cu gandul la intinderi salbatice si fara de sfarsit, la canguri si la pasari cu penele colorate in cele mai vii nuante. Australia reprezinta un paradox, fiind cel mai mic continent al lumii, dar si cea mai mare insula, cu o suprafata de 7.5 milioane km patrati. Desi este o destinatie foarte indepartata pentru majoritatea dintre noi, exercita asupra celor pasionati de calatorii tocmai acest miraj al departarii si al unei lumi cu totul diferite – din momentul in care cobori din avion, te trezesti intr-un alt anotimp si pe un alt fus orar, cu care trebuie sa te obisnuiesti. Iata si alte lucruri interesante despre Australia :

  • Engleza australiana (numita si Strine) are ca particularitati vocalele nazale, cuvintele prescurtate si adaugarea sufixelor. Astfel, « barbecue » din engleza standard devine « barbie » in Strine, « cangoroo » (cangur ) este redus la « roo », iar cand veti auzi  « chook » sa stiti ca e vorba despre « chicken ». Cei mai multi australieni traiesc de-a lungul coastelor, la circa o jumatate de ora de ocean, iar explicatia pentru populatia redusa a tarii este peisajul desertic, Australia fiind de altfel cel mai arid continent locuit. Turistii sunt atrasi tot de zona litorala, reprezentata de cca 7000 de plaje intinse pe aproape 60.000 km, si de Marea Bariera de Corali, lunga de 2092 km.
  •  Fauna si flora Australiei sunt cele mai variate din lume. Cangurii nu sunt singurele marsupiale pe care le veti intalni aici, intrucat din aceeasi familie fac parte si soarecii cangur si simpaticii ursi koala. Tot in Australia traiesc peste 750 de specii de pasari, printre care se numara kookaburra, cunoscute pentru tipetele stridente, si emu, care pot atinge 1.8 m inaltime si 59 kg greutate si care sunt reprezentate si pe blazonul tarii. Diversitatea reptilelor este si ea fascinanta : soparla goanna poate ajunge la 2 m lungime si este incredibil de rapida, iar taipanul, sarpele maro si sarpele tigru se numara printre cei mai periculosi serpi din lume. Dar nu trebuie sa va speriati, pentru ca majoritatea taratoarelor veninoase traiesc in zona numita « bush » (zona din afara marilor centre urbane). In ceea ce priveste flora, peste tot veti vedea diverse specii de eucalipt, de la eucalipt albastru la karri din partea de sud – vest, cei mai mari arbori cu lemn dur de pe mapamond. Acacia este si ea o specie destul de raspandita, mai ales in zona outback (desertul vast din interiorul tarii).
  • Cu totii stim imaginea Operei din Sydney, cu acoperisul ei in forma de vele umflate de vant, amplasata in mijlocul portului. Proiectul ii apartine arhitectului danez Jorn Utzon, care a marturisit la un moment dat ca s-a inspirat din feliile de portocale. El s-a retras insa la sapte ani de la inceperea lucrarilor, pe fondul discutiilor permanente cu autoritatile legate de costuri si probleme de ordin tehnic, astfel ca in final guvernul din New South Wales a incredintat proiectul unei echipe de arhitecti australieni. Cladirea inceputa in 1959 a fost inaugurata abia in 1973, cu o intarziere de zece ani fata de termenul prevazut initial, costurile fiind si ele de zece ori mai mari decat se estimase. Epopeea insa nu se incheie aici, pentru ca in 1999 Utzon si guvernul au ajuns la un acord, iar danezul a fost numit consultant in proiectul de redecorare a Operei.
  • Centrul orasului Sydney merita vizitat pentru edificiile pastrate din epoca victoriana, precum Primaria bogat ornamentata si Catedrala St. Andrew’s, cea mai veche catedrala din Australia, care gazduieste recitaluri de orga in fiecare dupa – amiaza de vineri. Cladirea Queen Victoria a fost intial construita pentru a adaposti pietele de fructe si legume, iar in prezent aici gasiti peste 200 de magazine si cafenele, fiind destinatia ideala pentru pasionatii de shopping. Sydney Tower, turnul inalt de 293 m ridicat in 1981, este unul din simbolurile orasului. Pentru putina relaxare mergeti in Hyde Park, cel mai mare parc din Sydney, unde s-a jucat in 1803 primul meci de crichet din Australia. Tot aici gasiti si Anzac War Memorial, monumentul art deco destinat comemorarii celor cazuti in Primul Razboi Mondial. Vizitarea Portului se poate face fie pe jos, fie cu vasul (ferry boat ori vas de croaziera) si este o experienta pe care nu trebuie sa o ratati, mai ales la momentul magic al apusului de soare.
  • Dupa Opera din Sydney, al doilea cel mai cunoscut obiectiv turistic al Australiei este Uluru sau Stanca Ayers, un monolit inaltat la aproape 350 m fata de sol si expus procesului de eroziune timp de milioane de ani, de unde si nuanta sa rosiatica. Uluru poate fi admirat fie mergand pe Base Walk, un traseu care practic inconjoara stanca, fie cu ocazia unui zbor cu elicopterul organizat de agentiile locale, daca bugetul iti permite. Exista si posibilitatea de cazare intr-o statiune din apropiere, Yulara, proiectata in anul 2000, unde te poti rasfata intr-un cort luxos de cinci stele.
  • Spre deosebire de eternul sau rival Sydney, Melbourne este un oras cu atmosfera europeana, chiar aristocratica, care poate fi foarte bine vizitat folosind tramvaiul. Exista chiar si tramvaie care ofera un tur de doua ore cu pranz sau cina inclusa! Orasul se bucura de o viata culturala bogata si gazduieste evenimente sportive de talie internationala, precum Grand Prix-ul de Formula 1, turneul de tenis Australian Open si cea mai mare cursa de cai din Australia. O plimbare prin Melbourne trebuie sa includa opriri la Gara edwardiana de pe Flinders Street, la catedrala St. Paul, in zona stilata Southgate, dar si la Piata Queen Victoria, un adevarat corn al abundentei cu produse proaspete aduse direct de la ferme. Iar daca iubiti spatiile verzi, vizitati Royal Botanic Gardens, una din cele mai frumoase gradini botanice din lume, impanzita de lacuri si stejari seculari.

De vazut, de incercat, de gustat :

  • pentru iubitorii de arta, un tur prin Ian Potter Centre din Melbourne, unde la primul etaj puteti vedea obiecte de arta indigena, iar la nivelul superior o colectie de picturi, sculpturi, desene si fotografii, din care fac parte si lucrari apartinand Scolii de la Heidelberg - scoala impresionista aparuta in 1890, inspirata de artistii francezi.
  • croaziera la Marea Bariera de Corali, un lant de recife de corali si insule tropicale cu flora luxurianta care bordeaza coasta statului Queensland. Poti face snorkelling, scufundari sau poti pur si simplu sa admiri peisajul ireal de frumos dintr-o barca cu fund de sticla.
  • spectacolul uluitor al coloniei de pinguini pitici care traiesc pe Insula Philip. Seara, ei se intorc de la pescuit la cuiburile de pe plaja Summerland pentru ca sa se odihneasca sau sa isi hraneasca puii, intr-o parada simpatica care te va cuceri definitiv.
  • o vizita la Gradina Zoologica Australia, promovata de Steve Irwin, faimoasa pentru spectacolele cu crocodili
  • la capitolul gastronomie, puteti incerca carne de cangur la gratar sau piersicele native cunoscute sub numele de "quandong".

 

Vacanta placuta in Australia!