De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii in Scotia - Informatii generale despre destinatie

Excursii Scotia

Regatul Scotiei a existat ca stat independent intre 843 si 1707. In 1603, cand Iacob al VI-lea, Rege al Scotiei devine prin mostenire Regele Angliei sub numele de Iacob I, cele doua regate impreuna cu Irlanda formeaza o uniune personala, fiecare pastrandu-si administratia proprie. Ulterior, la 1 mai 1707, Scotia intra intr-o uniune politica cu Regatul Angliei, creandu-se astfel Regatul Unit al Marii Britanii. In 1801 Marea Britanie intra in uniune politica cu Regatul Irlandei, ceea ce duce la aparitia Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei, care, dupa crearea Statului Liber Irlandez in 1922, devine Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

In prezent, Scotia este o tară din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. Cu capitala la Edinburgh, Scotia ocupa treimea nordică a Insulei Marea Britanie, avand incluse în ea peste 790 de insule si invecinandu-se la sud cu Anglia.


Capitala:
Edinburgh
Cel mai mare oras:
Glasgow
Limba oficiala:
engleza, gaelica scotiana, scotiana joasa (scots)
Moneda:
Lira sterlina
Fus orar:
UTC, UTC + 1
Prefix telefonic:
44
Populatie:
5.295.000 locuitori (63.181.775 locuitori in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord)
Suprafata:
78.772 km² (243.610 km² Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord)
Ziua nationala:
Ziua nationala a Scotiei este 30 noiembrie, dar este o zi normala lucratoare. In Marea Britanie este sarbatorita a doua zi de sambata a lunii iunie ca Zi Oficiala de Nastere a Majestatii Sale Regina.

Vacante in Scotia - Stiati ca?

Va invitam intr-o excursie in Scotia, taramul care a dat lumii kiltul, whisky-ul, jocul de golf si pe Sir Walter Scott (1771 – 1832), autorul celebrului roman “Ivanhoe”,  Impartita datorita reliefului in “Lowlands” (zona de campie din sud) si “Highlands” (zona deluroasa din nord), Scotia ne asteapta cu manastiri si castele fortificate, legende care se pierd in negura vremurilor si doua orase care rivalizeaza pentru titlul de cel mai important, Edinburgh si Glasgow. Haideti sa descoperim impreuna cateva repere esentiale pentru o vacanta in Scotia:

  • Regiunea dintre Anglia si Scotia este caracterizata de paduri de pini si arii mlastinoase, care, pe masura ce avansam spre nord, se transforma intr-un peisaj verde si idilic. Aici vom gasi patru manastriri construite in perioada domniei regelui scotian David I (1124-1153) – Kelso, Melrose, Dryburgh si Jedburgh, dar si castele si fortarete cu turnuri ridicate de lorzii de altadata, precum Turnul Smailholm, unde Walter Scott isi petrecea vacantele, copil fiind. Se cuvine sa amintim ca trezirea interesului pentru traditiile scotiene precum muzica, dansurile sau kiltul se datoreaza in mare parte lui Scott si scrierilor sale, inspirate din legende locale. Un alt reprezentant de seama al literaturii scotiene este Robert Burns, supranumit “Poetul plugar” (1759 – 1796). Provenit dintr-o familie simpla si saraca, Burns i-a ironizat pe cei bogati si pe politicieni, in timp ce slavea eroii neamului si povestea cu mult umor aventurile prietenilor sai. De la Burns au ramas cantece care se interpreteaza chiar si in prezent, precum faimosul “Auld Lang Syne”. Daca vreti sa aflati mai multe despre viata si opera poetului national scotian, puteti vizita casa memoriala si muzeul din Alloway.
  •  Cel mai mare oras al Scotiei, Glasgow, se afla tot in regiunea Lowlands, pe malul Râului Clyde, si a ajuns de la o mica asezare rurala la statutul de unul din cele mai mari porturi din lume, in special datorita dezvoltarii industriale din secolele XVIII – XIX. In ultimele decenii, Glasgow si-a adaugat o noua dimensiune, cea de capitala culturala a Scotiei, gratie excelentelor muzee si galerii de arta, precum si evenimentelor gazduite in spatii precum Opera sau sala de concerte a Orchestrei Regale Scotiene. Putem incepe turul orasului cu Piata George, dominata de o serie de edificii marete, precum Primaria si Casa Negustorilor, cea mai veche Casa de Comert din Marea Britanie. Scoala de Arte, care inca functioneaza, poate fi vizitata pentru a intelege mai bine ideile revolutionare ale celui care a proiectat-o, designerul Charles Rennie Mackintosh, reprezentant al curentului Art Nouveau. Principiile sustinute de artist erau maximizarea spatiului, folosirea grinzilor arcuite si a metalului alaturi de vitralii, precum si evidentierea luminii prin utilizarea unor panouri din lemn de culoare inchisa.
  • Catedrala medievala din Glasgow este inchinata Sfantului Mungo, care a intemeiat aici o capela in secolul al VI-lea si al carui mormant se gaseste in cripta. Cea mai veche casa din oras (Provland’s Lordship) a fost construita pentru unul din ordinele St. Mungo in 1471 si si-a schimbat destinatia de-a lungul timpurilor, la un moment dat aici fiind amenajata chiar si o carciuma populara. In prezent gazduieste o expozitie de portrete regale si mobilier de secol XVII, iar gradina de plante medicinale este o oaza de calm. Asa cum spuneam, Glasgow se mandreste cu muzeele sale, iar patru dintre acestea sunt concentrate in jurul frumosului Parc Kelvingrove. Muzeul si Galeria de Arta prezinta colectii de pictura britanica si continentala, intre care merita amintite lucrarile “Hampstead Heath” a lui Constable, “Italia moderna “ a lui Turner si cateva creatii de Corot si Monet. Muzeul Transporturilor ii va incanta pe copii cu machetele de locomotive , masini, tramvaie si ambarcatiuni, in timp ce la Galeria de Arta Hunterian veti gasi expuse lucrari de Pissaro, Rembrandt si Whistler, dar si o copie a principalelor incaperi din casa lui Mackintosh. Cea mai frumoasa colectie privata de arta din Scotia este cea donata de Sir William Burrell (1861 – 1958) si cuprinde peste 8000 de piese, printre care bronzuri de Rodin, covoare persane, armuri, usi medievale sculptate si capodopere precum “Judith” de Lucas Cranach, ce dateaza din 1530.
  • Capitala Scotiei, Edinburgh, este plina de contraste: aici vedem atat curti intunecoase si strazi pietruite, tipic medievale, cat si piete vaste, georgiene, caracteristice pentru partea noua a orasului. Incepem vizita cu Castelul Edinburgh, de pe zidurile caruia te poti bucura de o superba panorama a intregului tinut Lowlands. In interiorul edificiului admiram insemnele ceremoniale ale regilor Scotiei (sabia, sceptrul si coroana), dar si Piatra Destinului sau Scone, pe care au fost incoronati toti monarhii incepand din secolul al VI-lea. Coboram apoi pe Royal Mile si vedem ateliere ale fabricantilor de whisky, de cimpoaie si de kilturi, dar si muzee precum Muzeul Scriitorilor, People’s Story Museum sau casa unde a trait John Knox, lider al Miscarii Scotiene de Reformare. La Museum of Edinburgh gasim, printre altele, o copie a Acordului National din 1638, document prin care scotienii isi prezentau obiectiile fata de politica lui Carol I si respingeau inovatiile care nu au fost verificate in prealabil de parlamentele libere si de Adunarile Generale ale Bisericii. Palatul Holyroodhouse este resedinta oficiala a monarhului britanic atunci cand acesta se afla la Edinburgh. In restul timpului, este deschis publicului. Vis-a vis de Palat a fost deschisa expozitia Dynamic Earth, care povesteste istoria planetei intr-un mod interactiv, cu efecte spectaculoase.
  • O plimbare prin partea noua a orasului Edinburgh prilejuieste vizita la Galeria Nationala a Scotiei, cu lucrari apartinand celor mai mare nume ale artei europene, precum Rafael, Tizian, Rubens, Rembrandt sau Van Gogh. Pe Calton Hill admiram Monumentul National, Observatorul Municipal ridicat in 1837 si Monumentul Nelson. Cea mai frumoasa piata din Orasul Nou este Charlotte Square, proiectata in 1791 de Robert Adam. Aici gasim Georgian House, o casa restaurata cu picturi, mobilier si costume din perioada respectiva.
  • Parasim Lowlands si ne indreptam catre munti, unde aerul e mai tare, apa mai dulce si serile si diminetile mai reci si mai cetoase. Capitala regiunii Highlands este Inverness, un loc ideal pentru a te plimba pe jos. Muzeul si Galeria de Arta atrag turistii cu pietre Pictish sculptate, bijuterii celte si vestigii iacobite. La 8 km se afla campul de lupta de la Culloden, unde in 1746 cinci mii de munteni au atacat trupele engleze, de doua ori mai numeroase. Batalia a fost crancena si s-a soldat cu infrangerea muntenilor, care au fost macelariti si taiati in bucati. Evident, trecem si pe la Loch Ness, lacul foarte ingust si lung care nu ingheata niciodata si in care se presupune ca salasluieste monstrul Nessie, care i-a dat si numele.

De vazut, de incercat, de gustat

  • Festivalul International de la Edinburgh, cel mai mare festival artistic din lume, care are loc anual la sfarsitul verii si include reprezentatii de muzica clasica, teatru, opera si dans. Nu ratati Military Tatoo, o defilare ce se desfasoara noaptea, in fata castelului luminat.
  • vizita si degustare la o distilerie de whisky, bautura cunoscuta drept "hrana ingerilor" sau "apa vietii"
  • la capitolul specialitati culinare, merita sa incercati carnea de vanat (potarniche, caprioara), heringul si morunul afumat si celebrul haggis - un amestec de carne si condimente gatit in stomacul oii
  • vizita la Castelul Eilean Donan, cocotat pe o stanca unde se intalnesc lacurile Duich, Aish si Long. Localizarea extrem de pitoreasca a facut ca acest castel de secol XIII sa fie folosit in filme precum "Highlander" sau "James Bond - Lumea nu e de ajuns."
  • excursie in Insula Skye, parte a Hebridelor Interioare, faimoasa pentru peisajele montane spectaculoase si trecerile bruste de la vreme ploioasa la soare ori ceata.
Vacanta placuta in Scotia!