De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii in Belgia - Informatii generale despre destinatie

Vacante Belgia

Capitala: Bruxelles
Limbi oficiale: neerlandeza, franceza, germana
Moneda: Euro
Fus orar: UTC + 1, Ora de vara UTC + 2
Prefix telefonic: 32
Populatie: 11.584.008 locuitori (estimare 2022)
Suprafata: 30.528 km²
Ziua nationala: 21 iulie - celebrarea depunerii juramantului de fidelitate de catre primul rege al Belgiei, Leopold I de Saxa-Coburg, fata de Constitutia poporului belgian

Vacante in Belgia - Stiati ca?

O excursie in Belgia inseamna nu doar vizite in orase medievale cu impunatoare catedrale gotice si muzee de arta cu comori inestimabile, ci si cei mai buni cartofi prajiti din lume, marci celebre de ciocolata si bere cat cuprinde. In cele ce urmeaza ne propunem sa schitam niste repere care ar merita incluse in itinerariul oricarei excursii in Belgia, o tara de dimensiuni reduse dar plina de farmec:

  • Atunci cand ne gandim la Bruxelles ne vine imediat in minte statuia Manneken-Pis, baietelul obraznic care urineaza. Legenda spune ca micuta figurina de bronz a fost creata in cinstea unui baiat care, in secolul al XVII-lea, cand orasul era asediat de olandezi, a urinat pe focul ce ameninta sa distruga cetatea si astfel a reusit sa il stinga. Cu titlu de curiozitate, trebuie sa va spunem ca din secolul al XVIII-lea si pana in prezent au fost create circa 800 costume pentru a acoperi inedita statuie, iar daca vreti sa vedeti o parte dintre ele treceti pe la Maison du Roi din Grand Place. De altfel, marea piata inconjurata de fostele case ale breslelor este si punctul de unde incepe de regula turul capitalei belgiene. Tot aici gasiti si Primaria, dar si Muzeul de Cacao si Ciocolata, infiintat in 1998 de catre Gabrielle, sotia lui Joseph Draps, fondatorul marcii Godiva.
  • Daca va intrebati care este etimologia numelui Bruxelles, aflati ca denumirea de Broeksele a fost mentionata pentru prima oara in anul 966 si insemna “casa din mlastina”, intrucat asezarea a fost construita pe un grup de mici insule, pe un mal mlastinos. Daca pana in secolul al XIX-lea orasul a fost strabatut de Râul Zena, in perioada 1867 – 1871 s-a decis reamenajarea sa in urma izbucnirii unei epidemii de holera si astfel au aparut primele bulevarde. In prezent, cursul de apa mai poate fi vazut in unele locuri din oras, iar detalii despre amplele lucrari publice de sistematizare puteti afla daca faceti o vizita la Muzeul Canalizarii situat la Porte D’Anderlecht.
  • Probabil ca v-ati dat deja seama ca Bruxelles este plin de muzee (peste 100). Pasionatii de arta pot face un adevarat tur de forta prin Muzeul Regal de Arte Frumoase, unde vor gasi, printre altele, cea de a doua colectie din lume ca marime cu lucrari de Peter Brueghel cel Batran, dar si cea mai mare colectie cu opere de Magritte. Nu lipsesc tablouri de Rubens, Van Dyck, Jordaens, nici creatii ale impresionistilor belgieni sau ale reprezentantilor curentului Art Nouveau. O experienta foarte placuta veti avea si la Muzeul de Instrumente Muzicale, cu o mare diversitate de exponate, de la cele antice la cele moderne. Aici veti avea nu doar ocazia sa admirati instrumentele, ci si sa le auziti cum suna, gratie unui sistem de ghidare care face sa se declanseze automat sunetele specifice atunci cand va apropiati de un exponat. Copiii vor fi pe deplin cuceriti de Centrul Belgian de Benzi Desenate, amenajat in depozitul renovat al unei fabrici. Ei vor descoperi cum a aparut aceasta forma de arta si cum aratau primele reviste si vor vedea modele tridimensionale ale celor mai cunoscute personaje, vedeta fiind, evident, Tintin, micul baietel reporter creat in 1929 de catre Georges Remi.
  • Desi sediul oficial al Parlamentului European se afla la Strasbourg, in capitala Belgiei se desfasoara cea mai mare parte a activitatilor comisiilor parlamentare. Hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles, ca si cel de la Starsbourg, poate fi vizitat in grup sau invididual. Este interesant de mers si la Parlamentarium, cel mai mare centru de vizitatori ai unui parlament din lume, unde veti afla mai multe despre personalitatile care au conceput legile Uniunii Europene si veti putea asculta limbile vorbite pe teritoriul UE in asa numitul Tunel al Vocilor.
  • O excursie in Belgia nu poate fi complete fara Bruges (sau Brugge), unul din cele mai prospere orase europene in Evul Mediu gratie comertului infloritor. Pe canalele sale se aduceau odinioara nenumarate marfuri, de la matase, blanuri si covoare la vin si fructe exotice. Inima vechiului Bruges este piata Burg, cu cladirea Primariei construita intre 1376 si 1420 si restaurata in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Putin mai la sud se afla una din cele mai frumoase retele de canale, cu poduri medievale, datorita careia Bruges a fost supranumit “Venetia Nordului”. In piata centrala a orasului, Markt, gasim cladirea breslelor si edificiul neogotic Provinciaal Hof, fostul loc de intalnire a guvernului din Flandra de Vest. Strazile medievale din Bruges pot fi cel mai bine admirate daca urcati cele 366 trepte care duc in varful clopotnitei Belfort, unul din simbolurile orasului, folosit in trecut ca punct de observatie pentru a detecta incendiile sau alte pericole. O alta emblema binecunoscuta este turla in spirale a Bisericii Sf. Fecioara. In interiorul acestui lacas de cult veti vedea statuia lui Michelangelo “Fecioara cu pruncul”, singura opera a artistului care a parasit Italia in timpul vietii acestuia.
  • Un alt oras important al Flandrei este Gent, care se mandreste cu numeroase constructii medievale, ca si Bruges, cu o universitate renumita si cu una din cele mai mari zone pietonale din Europa. Si aici va puteti plimba pe canale, pornind de la cheiurile Graslei si Korenlei, unde veti putea admira case de negustori ce dateaza din secolul al XII-lea. Podul de la capatul sudic, Sint-Michielsbrug, ofera o splendida panorama asupra orasului. Gent are si doua muzee de arta care nu ar trebui ratate Muzeul de Arte Frumoase, cu capodopere de Hieronymus Bosch, Rogier van der Weyden si Hugo van der Gos, si Galeria de Arta Moderna, una din cele mai renumite de acest fel din Europa.
  • Nu putem incheia periplul prin Belgia fara Antwerpen, oras faimos pentru diamantele sale si al doilea port maritim din Europa, ca marime. Mergeti intai la Grote Markte, piata centrala, cu fantana arteziana proiectata de sculptorul Jef Lambeaux si Primaria construita in 1560 in stil Italian. Apoi faceti-va timp sa vedeti Rubenshuis, casa si atelierul lui Peter Paul Rubens, cel mai cunoscut reprezentant al curentului baroc din Flandra. Doua triptice ale artistului impodobesc interiorul uriasei catedrala gotica a orasului, una din cele mai frumoase din Belgia.

 

De vazut, de incercat, de gustat

  • stufat de vita preparat cu bere, andive invelite in sunca, crochete de cartofi umplute cu creveti, vafe cu zahar caramelizat, biscuiti sau praline - de ce va e cel mai tare pofta dintre specialitatile culinare belgiene?
  • excursie la Ostende, o celebra statiune balneara, cu dune de nisip si un far care se ridica la 65 m deasupra marii
  • vizita la Waterloo, aflat la 15 km de Bruxelles, locul celei mai mari infrangeri suferite de Napoleon
  • vizita la Muzeul Horta din Bruxelles, casa talentatului arhitect Victor Horta, care in 1893 a creat stilul Art Nouveau, caracterizat prin arcuri sinuoase si structuri din fier forjat
  • plimbare cu trenul de epoca pe sinele de lemn de la Muzeul Tramvaiului bruxellez, o experienta de neuitat atat pentru copii cat si pentru adulti.
Vacanta placuta in Belgia!