De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii in China - Informatii generale despre destinatie

Excursii China

 

Capitala: Beijing
Cel mai mare oras: Shanghai
Limba oficiala: chineza
Moneda: Yuan
Fus orar: UTC + 8
Prefix telefonic: 86
Populatie: 1.443.497.378 locuitori (estimare 2020)
Suprafata: 9.596.961 km²
Ziua nationala: 1 octombrie

Vacante in China - Stiati ca?

Astazi va invitam intr-o excursie in China, o tara uimitoare ale carei secrete asteapta sa vi se dezvaluie. Iata cateva dintre ele :

  • Capitala Chinei a fost mutata de la Nanjing la Beijing in 1421, cand a inceput si constructia Orasului Interzis, aparat de ziduri, un teritoriu in care oamenilor obisnuiti nu li se permitea accesul. Numele chinezesc Zijin Cheng se traduce de fapt prin Orasul Interzis Purpuriu, o aluzie la Steaua Nordului, aflata in centrul lumii celeste si reprezentand un simbol al imparatului. Orasul interzis era inima tarii si locul de unde erau emise dictatele imperiale care ajungeau apoi pana in cele mai indepartate provincii. Daca complexele europene precum Palatul Buckingham sau Versailles presupuneau existenta unei singure cladiri grandioase, aici este vorba de o serie de edificii si sali separate, exact ca intr-un mic orasel. In arhitectura chineza era mai importanta exploatarea spatiului in plan orizontal decat pe verticala, de aceea cladirile nu sunt inalte. Insa chiar si asa imaginea lor iti taie respiratia, pentru ca scoate in evidenta micimea omului in fata puterii imperiale.
  • Pretutindeni in Orasul Interzis veti vedea motivul dragonului, reprezentat in picturi si sculpturi. In cultura chineza, exista mai multe tipuri de dragon long, cel care apare si dispare printre nori, ca purtat de un val, alergand dupa perle, li – dragonul marii si jiao – dragonul taramului mlastinos. Dragonul era insa si simbolul imparatului, asa cum pasarea phoenix era al imparatesei, cei doi fiind adesea reprezentati impreuna.
  • Transportul locuitorilor din Orasul Interzis era asigurat de palanchine, care aveau culori diferite, in functie de posesor : suveranul era purtat intr-un palanchin galben (galbenul este si culoarea acoperisurilor cladirilor din complex), in timp ce concubinele imperiale primeau palanchine portocalii. Un palanchin verde indica drept posesor un mandarin de rang inalt, in timp ce mandarinii de rang mai mic foloseau palanchine albastre.
  • Salile si portile din complex au denumiri foarte sugestive. De pilda, cea mai sacra dintre cladirile imperiale poarta numele Sala Armoniei Supreme (Taihedian) si era rezervata pentru evenimente foarte speciale, precum ziua de nastere a imparatului sau anuntarea candidatilor care trecusera examinarile imperiale. Absolvirea acestor examene reprezenta un pas major pe scara elitei oficiale, iar testarea, cu o durata de doua nopti si trei zile, avea in vedere cunostintele literare ale candidatilor asupra operei lui Confucius. Fiecare concurent era izolat intr-o celula dotata doar cu o masuta si o plansa, iar inainte de a patrunde in spatiul celulei, candidatii trebuiau sa isi schimbe hainele, pentru a impiedica orice posibilitate de frauda. Mai mult, o data ce usa celulei se inchidea, aceasta era sigiliata si nu mai putea fi deschisa pana la finalul examenului, pentru nici un motiv (in cazul unei morti, se facea o gaura in perete si pe acolo era scos corpul neinsufletit).
  • Sala Armoniei Supreme a fost multa vreme cea mai inalta cladire din Beijing ; legea interzicea oamenilor obisnuiti sa ridice o constructie care sa o depaseasca in inaltime si nimeni nu putea privi de sus aceasta cladire. De altfel, o credinta fengshui considera ca la o anume altitudine zburau spirite malefice, asa incat nici un edificiu nu trebuia sa ajunga la acea inaltime. In tot palatul existau 308 de urne cu apa, destinate stingerii incendiilor, focul fiind o amenintare constanta de-a lungul timpului.
  • Un alt simbol des intalnit in afara cladirilor este leul. Leoaica este reprezentata tinandu-si puiul sub laba, in timp ce masculii se joaca cu mingea. Leii sunt foarte populari si in Hong King, un exemplu fiind statuile din fata cladirilor Bancilor Hong Kong si Shanghai.
  • Pe parcursul secolelor, numele capitalei Chinei a fost schimbat de mai multe ori, fiind cunoscut drept Yanjing, Dadu si Beiping. Astazi, veti auzi atat numele Beijing cat si Peking, care nu este altceva decat vechea transliteratie a pronuntiei chinezesti a « Capitalei de Nord ».
  • O data ce lasam in urma palatele marete, intram in reteaua labirintica a « hutongurilor », stradutele inguste din Beijing care dateaza din vremea dinastiilor Yuan, Ming si Qing, despre care legenda afirma ca sunt mai multe decat firele de par de pe o vaca. Daca locuitorii se misca cu mare usurinta prin complicata retea de strazi, pentru straini este o adevarata provocare sa se descurce. Denumirile sunt pline de culoare, de pilda Aleea Fasolei Prajite Rapid, Aleea Celor Trei Care Nu Imbatranesc Niciodata ori Aleea Bonetei Cu Coada De Cal. Hutongurile au forma unui fagure de miere, conferita de prezenta curtilor cu patru ziduri – o curte comuna, marginita de cate o casa pe fiecare latura. Cam o patrime din locuitorii Beijingului traiesc in astfel de case, care sufera de lipsa intimitatii, a incalzirii centrale si nu favorizeaza detinerea unei masini. Totusi, pentru turisti imaginea este una pitoreasca, iar daca inchiriezi o bicicleta poti explora in voie acest univers fascinant.
  • Cele trei credinte principale adoptate in China sunt budismul, taoismul si confucianismul. Budismul a fost importat din India incepand cu secolul al III-lea si pana in secolul al VI-lea d. Hr, in timp ce confucianismul este mai degraba o filosofie decat o religie, care ii invata pe chinezi codurile, normele si regulile de conduita. Taiosmul se bazeaza pe lucrarea lui Laotzi « Perfectiunea Caii si Puterea Ei », calea desemnand dinamismul naturii si forta care actioneaza dincolo de univers.
  • In timpul excursiei in China, dar mai ales in Hong Kong, veti constata importanta pe care locuitorii o acorda legilor feng shui, o stiinta secreta foarte veche care porneste de la ideea ca viata si soarta omului sunt modelate de obiectele fizice inconjuratoare. Asa incat regulile feng shui sunt folosite deseori pentru amplasarea constructiilor, pentru amenajarea interioarelor si chiar pentru pozitionarea mormintelor. Nu de putine ori oamenii de afaceri din Hong Kong (mai creduli decat chinezii de pe continent) apeleaza la expertii feng shui care sa le indice cum sa-si amenajeze birourile sau sediile de firma pentru a atrage norocul de partea lor.

De vazut, de incercat, de gustat

  • o plimbare prin gradinile din Suzhou, daca vremea este frumoasa, incheiata cu o vizita la o ceainarie, pentru a savura o ceasca de ceai fierbinte
  • o zi petrecuta la Palatul de Vara din Beijing, un ansamblu de temple si pavilioane asezate intr-un parc imens, pe malul lacului Kunming. Iazurile racoroase acoperite de crini si potecile umbroase ale parcului asigura un contrast placut cu agitatia metropolei si un refugiu romantic pentru cuplurile de indragostiti 
  • o vizita la Muzeul din Shanghai, pentru a admira splendida colectie de arta chinezeasca si antichitati. Daca in excursia dvs in China aveti timp sa mergeti la un singur muzeul, alegeti-l pe acesta! Veti vedea aici bronzuri, sculpturi, sigilii, caligrafii, mobilier din perioada dinastiilor Ming si Qing, dar si minunate obiecte de ceramica .
  • o croaziera pe raul Li (Lijang), care te poarta pe langa cranguri de bambusi, sate linistite si formatiuni stancoase cu denumiri bizare (Dealul Uita-te dupa Capul de Dragon, Baiat Venerand-o pe Guanyin, Varful Liliacului sau Dealul Picturii celor Noua Cai).

Vacanta placuta in China!