Excursii in China cu plecare din Bucuresti
Daca doriti sa vedeti Marele Zid Chinezesc sau sculpturile din Armata de Teracota, sa faceti o croaziera pe fluviul Yangtze (cel mai lung din Asia) sau sa pasiti pe Podul de Sticla peste Marele Canion din Parcul National Zhangjiajie, la noi gasiti oferte de excursii in China pentru toate gusturile. De la circuite care includ doar China la itinerarii combinate cu Hong Kong sau Macao, avem numeroase variante de a descoperi aceasta mare si fascinata civilizatie.
Informatii generale despre destinatie
Capitala: Beijing
Cel mai mare oras: Shanghai
Limba oficiala: chineza
Moneda: Yuan
Fus orar: UTC + 8
Prefix telefonic: 86
Populatie: 1.443.497.378 locuitori (estimare 2020)
Suprafata: 9.596.961 km²
Ziua nationala: 1 octombrie
Ce trebuie sa stiti despre China inainte si dupa achizitionarea unei excursii. Ghid extins pentru cumparatori
1. Inainte de a comanda o excursie
Vremea si perioada optima pentru calatorie:
Primavara (martie-mai) este caracterizata de temperaturi placute (15-25°C), perfecte pentru explorari in aer liber. Gradinile si parcurile din China, precum cele din Suzhou, sunt inflorite.
In lunile de toamna (septembrie-noiembrie), vremea este stabila, cu cer senin, iar natura se imbraca in culori spectaculoase, mai ales in zonele muntoase, precum Zhangjiajie.
Vara (iunie-august) temperaturile ridicate si umiditatea, care se manifesta in special in sudul Chinei, pot crea un disconfort accentuat.
Evitati iarna, daca nu va place frigul, resimtit puternic in nord.
Principalele obiective turistice incluse in itinerariile excursiilor organizate:
Majoritatea circuitelor in China includ Beijing (Marele Zid, Orasul Interzis, Templul Cerului), Xi’an (armata de teracota) si Shanghai (Bundul, Turnul Perlei Orientului). Unele programe includ croaziere spectaculoase pe raul Yangtze, traversand Cheile Mari si Mici.
Traseele care ating sudul pitoresc trec prin Guilin si Yangshuo, faimoase pentru peisajele carstice si croazierele pe raul Li. Alte excursii includ si parcurile nationale, precum Zhangjiajie, care a reprezentat o sursa de inspiratie pentru filmul Avatar.
Conditii de calatorie:
Incepand cu data de 30 noiembrie 2024 (00:00 ora locala GMT+8), pana la data de 31 decembrie 2025 (24:00 ora locala GMT+8), cetatenii romani sunt exceptati de la obligativitatea obtinerii vizei pentru a calatori in Republica Populara Chineza pentru perioade de maximum 30 de zile, in urmatoarele scopuri: afaceri, turism, vizita (a familiei), vizita de schimb sau tranzit.
La momentul intrarii pe teritoriul Republicii Populare Chineze, cetatenii romani trebuie sa detina un pasaport a carui valabilitate sa fie mai mare de 6 luni si sa contina cel putin 2 pagini libere.
2. Dupa ce ati cumparat vacamta:
Bagaje:
In functie de sezon se recomanda sa aveti la dvs:
Primavara/toamna: Imbracaminte stratificata si incaltaminte confortabila pentru plimbari lungi.
Iarna: Haine groase daca excursia include Beijing sau alte regiuni nordice.
Vara: Haine subtiri, dar si o umbrela pentru posibilele ploi torentiale.
Eticheta si comportamentul in public:
Strangerea de mana este acceptata, dar evitati imbratisarile sau atingerile excesive.
In locurile sacre, precum templele sau manastirile, pastrati linistea si evitati sa atingeti obiectele expuse. Asigurati-va ca aveti imbracaminte decenta, adecvata pentru lacasele de cult. In unele dintre acestea, vi se poate cere sa va descaltati sau sa nu faceti poze.
Verificati permisiunile inainte de a fotografia persoane, in special in zonele rurale.
Ca o curiozitate, in cultura chineza, numarul 4 este considerat ca aducator de ghinion, deoarece pronuntia sa in cantoneza este asemanatoare cu cea a cuvantului "moarte". De aceea, unele cladiri din China nu au etajul 4.
Bucataria locala:
Majoritatea excursiilor includ mese la restaurante locale. Pregatiti-va pentru a explora diverse regiuni culinare:
Nord: Mancaruri consistente, precum rata Peking sau galustele jiaozi.
Sud: Bucataria din Canton, faimoasa pentru preparatele delicate si dim sum.
Sichuan: Cunoscuta pentru condimentele picante si preparate precum hot pot.
Est: Shanghai este renumit pentru preparatele dulci, cum ar fi „xiao long bao” (galuste cu supa).
Intreabati ghidul despre mancarurile pe care sa le evitati, mai ales daca nu sunteti obisnuit cu arome intense sau ingrediente exotice. Evitati apa de la robinet si mancarea de pe strada si luati la dvs medicamente pentru un eventual disconfort digestiv.
Limba si comunicarea:
Excursiile organizate includ insotitor de grup roman si ghid local.
Iata insa cateva expresii simple in chineza pe care este bine sa le cunoasteti:
"Ni hao" (你好) – Buna ziua.
"Xie xie" (谢谢) – Multumesc.
"Zai jian" (再见) – La revedere.
Engleza este vorbita in zonele turistice, dar este util sa descarcati o aplicatie de traducere (Google Translate sau WeChat).
Fumatul in China:
Desi fumatul este comun in China, exista restrictii clare in locuri publice, cum ar fi restaurantele, hotelurile si transportul public. Respectati indicatiile pentru zonele de fumat, mai ales in marile orase precum Beijing si Shanghai.
Moneda si platile:
Moneda nationala este yuan-ul chinezesc (CNY). In marile orase se pot efectua plati cu cardul, dar in zonele rurale este bine sa aveti cash.
Suveniruri si cumparaturi:
China este o destinatie de vis pentru iubitorii de cumparaturi, oferind o gama larga de produse autentice, de la artizanat traditional la tehnologie moderna. Iata cateva recomandari in acest sens:
Artizanat traditional:
Jad: Este considerat simbolul puritatii si al norocului in cultura chineza. Gasiti coliere, bratari si amulete sculptate manual.
Matase: Celebra pentru finetea sa, matasea chineza este un suvenir clasic. Puteti achizitiona esarfe, cravate, lenjerii de pat sau imbracaminte.
Portelanuri: Orasele precum Jingdezhen sunt faimoase pentru portelanurile de inalta calitate. Atentie insa la fragilitatea acestora in timpul transportului: cereti comerciantilor sa le impacheteze in siguranta.
Produse alimentare si bauturi:
Ceaiuri traditionale: Ceaiul verde Longjing, ceaiul negru Pu'er si ceaiul alb sunt printre cele mai populare sortimente. Vizitele la plantatiile de ceai sau la magazinele de specialitate pot fi incluse in pachetul de excursie.
Condimente: Puteti cumpara plicuri de condimente autentice din Sichuan pentru a recrea acasa preparatele picante.
Dulciuri locale: Prajiturile din orez sau dulciurile cu seminte de lotus sunt variante excelente pentru cadouri.
Obiecte culturale:
Caligrafie si picturi: Seturile de caligrafie (pensule, hartie de orez, cerneala) sau picturile pe matase pot reprezenta un suvenir elegant.
Evantaie: Disponibile in multe stiluri, de la modele simple la cele pictate manual, au un rol nu doar utilitar, cat si decorativa.
Haine si accesorii moderne:
Imitatii de marca: Desi controversate, in piete precum Silk Market din Beijing, gasiti genti, incaltaminte si haine replica.
Hanfu: Imbracaminte traditionala chineza, apreciata pentru stilul sau unic, o idee excelenta pentru cei pasionati de moda si cultura.
Negocierea este o practica obisnuita in pietele traditionale. Incepeti oferind jumatate din pretul cerut si negocia cu calm. Nu va grabiti in achizitionarea unui produs, aratand prea mult entuziasm.
Fiti atent la falsuri, mai ales in cazul jadului si portelanurilor. Magazinele recomandate de agentiile de turism ofera de obicei certificate de autenticitate.