De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
 • Experienta de 20 ani in turism
 • Pachete fara costuri ascunse
 • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
 • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
 • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii in Iordania - Informatii generale despre destinatie

Excursii Iordania

 

 

Capitala si cel mai mare oras: Amman
Limbi oficiale:
araba
Moneda:
Dinar iordanian
Fus orar:
UTC + 2, Ora de vara UTC + 3
Prefix telefonic:
962
Populatie: 
10.428.241 locuitori (estimare 2019)
Suprafata:
89.342 km²
Ziua nationala:
25 mai (ziua dobandirii independentei de sub dominatia britanica)

Vacante in Iordania - Stiati ca?

Din programul oricarei excursii in Iordania nu poate lipsi Petra, capitala Regatului Nabateenilor incepand din secolul al IV-lea i. Chr si pana in anul 106 d. Chr. Nabateenii se ocupau cu comertul de parfumuri din Arabia, de matase din China si de mirodenii din India, marfuri pe care le transportau in Gaza si in Alexandria. Expansiunea regatului pana la Damasc s-a datorat lui Aretas al III-lea. In anul 25 d.Chr, imparatul roman Augustus a organizat o expeditie in Arabia de sud cu scopul de a obtine controlul asupra comertului cu mirodenii; expeditia a esuat, insa imparatul a reusit totusi sa stabileasca o legatura maritima intre Arabia si Alexandria pe Marea Rosie si pe cursul fluviului Nil, asa incat rolul jucat de Petra a devenit mai putin important. In final, orasul a intrat in componenta Imperiului Roman in vremea lui Traian.

Aceasta este, foarte pe scurt, istoria Petrei. Iata insa si alte locuri care merita vizitate in decursul unei vacante in Iordania :

 • Marea Moarta, de fapt un lac cu o suprafata de 1300 km2, constituie cel mai jos punct de pe pamant, fiind situata la o adancime de 392 m sub nivelul marii. Prin comparatie cu alte ape din Oceanul Planetar, apa Marii Moarte este foarte densa, continand un procent ridicat de materii solide (cam 30% dintre acestea sunt de fapt clorura de sodiu). Proprietatile sale curative sunt cunoscute inca din timpul lui Herodot si puteti beneficia de ele chiar daca nu stiti sa inotati, pentru ca salinitatea ridicata face ca orice corp sa pluteasca fara efort. In prezent Marea Moarta nu permite dezvoltarea nici unei forme de viata, dar petele uleioase pe care le putem vedea la suprafata sunt probabil rezultatul descompunerii, de-a lungul secolelor, a organismelor marine care vietuiau aici in timpuri stravechi. Pe tarmul marii se aflau odinioara asezarile Sodoma si Gomora, asociate in Biblie cu desfraul si practicile pacatoase. De altfel, traditia afirma ca, pentru a le pedepsi, Dumnezeu a trimis asupra lor o ploaie de foc; in realitate, se pare ca cele doua orase au fost distruse de un cutremur teribil care s-a produs cu 2000 ani inainte de Christos.
 •  Madaba – o asezare situata la 33 km sud de Amman, pe « Drumul regilor ». Istoria sa este foarte veche, fiind mentionata in Biblie drept un oras moabit. In vremea dominatiei romane, Madaba a fost infrumusetata cu temple, drumuri si monumente care celebrau gloria imperiului, iar in epoca bizantina au fost realizate o serie de mozaicuri impresionante, reprezentand harta Palestinei, a Iordaniei si o reproducere deosebit de interesanta a Ierusalimului. La nord vest de Madaba se gaseste Muntele Nebo, culmea sa fiind un observator natural care domina Valea Iordanului si Marea Moarta. Punctul cel mai inalt dinspre vest se numeste Siyagha, aici aflandu-se ruinele unei biserici si ale unei manastiri inchinate lui Moise, care a fost chemat de Dumnezeu pe munte pentru a mai vedea inca o data Pamantul Fagaduintei inainte de a muri. Episodul este amintit de o cruce de metal pe care se infasoara un sarpe, insa, in aceeasi masura, crucea simbolizeaza si sacrificiul lui Christos.
 •  Jerash, una din asezarile romane cele mai bine conservate din Orientul Apropiat, a fost intemeiata in secolul al II-lea i.Chr. Datorita pacii mentinute de romani in regiune, populatia si-a putut concentra eforturile in directia dezvoltarii economice si urbanistice a orasului, asa incat in prima jumatate a secolului I d. Chr au fost construite artera Cardo Maximus, poarta de nord, Forumul, templul lui Artemis si cele doua teatre. In anul 90 d. Chr orasul a devenit o parte a provinciei romane Arabia, iar in anul 106, datorita drumurilor care uneau diferitele provincii ale imperiului, schimburile comerciale cu Jerashul s-au intensificat. Din aceasta perioada dateaza si constructia celor doua terme. In 129-130, dupa vizita imparatului Adrian, a fost ridicat  un arc de triumf menit sa aminteasca de acest eveniment. In anul 250 d. Chr in Jerash traia o importanta comunitate crestina, iar intre anii 259 si 451 episcopii orasului s-au numarat printre membrii consiliilor din Seleucia si Calcidia. De altfel, intre 400 si 600 d. Chr in Jerash au fost ridicate peste 13 biserici si o catedrala. Invazia persilor din 614 a marcat inceputul declinului acestui oras prosper. In anul 746 Jerash a suferit distrugeri majore din cauza unui cutremur puternic, iar in epoca cruciatilor o serie de monumente, printre care si Templul lui Artemis, au fost transformate in fortarete.
 •  Umm Qais, cunsocuta si sub numele de Gadara, a fost un oras important in epoca greco – romana, descris in textele vechi drept o cetate inexpugnabila. In perioada romana, Gadara a facut parte din Decapolis si a cunsocut maxima inflorire in vremea imparatului Traian. Geograful antic Strabon descria Gadara ca pe un oras celebru pentru izvoarele sale de apa termala ; aici isi aveau resedinta o serie de poeti si filozofi, asa incat atmosfera era una de efervescenta culturala, dar si de relaxare. In prezent la Umm Qais puteti admira statuia zeitei protectoare a orasului, ruinele teatrului de nord, coloanele impozante de bazalt ale bazilicii si cateva sarcofage sculptate in piatra.
 •  Castelele si palatele construite in desert de catre califii Omeiazi, in secolul al VIII-lea d. Chr. Originari din Arabia, omeiazii si-au stabilit capitala la Damasc si au inaltat o serie de edificii in desertul Iordaniei cu scopul de a apara rutele parcurse de caravane si de a asigura supunerea triburilor iordaniene. Cele mai cunsocute castele (qasr in limba araba) sunt cele de la Mushatta, Kharana, Amra, Hallabat, Tuba si Sarah ; pe langa acestea, califii au construit si pavilioane de vanatoare unde veneau sa se imbaieze si sa practice echitatia.

De vazut, de incercat, de gustat

 •  mujadara, un fel de mancare usor din orez, linte si chimen, ornata cu ceapa caramelizata si muguri de pin. Perfecta pentru vegetarieni si nu numai.
 • o noapte petrecuta in desert, la cort, pentru a admira cerul instelat si a te bucura de o cina in stil beduin, cu foc de tabara.
 •  plimbare cu jeepurile pe urmele lui Lawrence al Arabiei, in desertul Wadi Rum. Puteti chiar sa zariti hiene sau un exemplar din specia oryx – o antilopa cu coarne lungi, tipica regiunii si amenintata de multe ori cu disparitia din cauza secetei si a vanatorii.
 • plimbare pe colina Citadelei din Amman. Lasati-va invaluiti de liniste si de sentimentul ca v-ati trezit dintr-o data intr-un oras mediteranean din epoca bizantina si admirati panorama minunata, cu Templul lui Hercule si Amfiteatrul Roman.

Vacanta placuta in Iordania!