De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Vacante in Cambodgia - Informatii generale despre destinatie

Vacante Cambodgia

Capitala si cel mai mare oras: Phnom Penh
Limba oficiala: Khmera
Moneda: Riel
Fus orar: UTC + 7
Prefix telefonic: 855
Populatie: 16.005.373 locuitori (estimare 2017)
Suprafata: 181.035 km²
Ziua nationala: 9 noiembrie (proclamarea independentei)

Excursii in Cambodgia - Stiati ca?

Orice vacanta in Cambodgia are in prim plan vizitarea complexului de temple Angkor Wat, recunoscut drept emblema a acestei tari pe plan mondial. Locuit inca din epoca neolitica, teritoriul din jurul Siem Reap a devenit inima Imperiului Angkor, care a durat intre 802 si 1431. Avem putine marturii despre monarhii care s-au succedat la conducerea imperiului in toata aceasta perioada, iar cea mai concludenta dintre ele pare a fi inscriptia de la Sdok Kak Thom, datata de la 1050 d. Hr. Aceasta incepe cu o biografie a Regelui Jayavarman al II-lea si continua cu relatari care se intind pe aproape 250 de ani. Dupa ce cucereste diverse provincii, Jayavarman, suveran al Regatului Chenla de Apa, este incoronat in cele din urma monarh universal, ajungand sa domneasca peste un teritoriu cam de aceeasi marime cu cel al Cambodgiei actuale. Daca povestile despre Angkor v-au trezit curiozitatea, va invitam sa descoperim impreuna si alte lucruri interesante despre aceasta destinatie absolut fascinanta:

  • Ceremonia de incoronare a lui Jayavarman al II-lea s-a desfasurat la 32 km nord est de Angkor, la Phnom Kulen, o asezare cu aura mistica, cunoscuta drept Muntele Indra (cu trimitere la Muntele Meru, lacas al zeilor). Odata cu urcarea pe tron a acestui suveran, ia nastere cultul regelui-zeu, care il asociaza pe rege cu divinitatatile si care, in practica, consta in venerarea pietrelor falice (linga). Jayavarman al II-lea este urmat de Indravarman I (877-899), care construieste templul regal de la Bakong, sub forma unei piramide uriase cu trepte, simbol al aceluiasi venerat Munte Meru, dar si un imens lac de acumulare, Indrataka. Proiectul este continuat de fiul sau, Yasovarman I, care isi construieste templul regal pe Phnom Bakheng si supravegheaza dezvoltarea capitalei Yasodharapura (actualul Angkor), care isi pastreaza acest nume timp de cinci sute de ani. Asemenea tatalui sau, Yasovarman creeaza un sistem de irigare (marele lac de acumulare din est) si se ocupa de ridicarea a numeroase lacasuri de cult, contribuind la prosperitatea si unitatea spirituala a regatului. In vremea lui Jayavarman al IV-lea (928 – 941) capitala se muta la Koh Ker si este construit templul Prasat Thom, unde se gaseau pietre linga de 18 m inaltime, simbol al grandorii arhitecturale din acea perioada. Rajendravarman al II-lea (944 – 968) este cel care restabileste capitala la Yasodharapura, iar in timpul domniei sale si a fiului Jayavarman al V-lea (968-1001) este ridicat superbul monument de gresie roz Banteay Srei. Anul 1001 marcheaza inceputul unei perioade marcate de razboaie civile, dar Suryavarman I (1003-1049) reuseste sa incheie aliante intre provinciile imperiului si sa inglobeze si alte regiuni, precum sudul Laosului si o pare insemnata din Thailanda.
  • Angkor Wat, cea mai stralucita creatie din Angkor, este o realizare din timpul lui Suryavarman al II-lea (1113-1150), terminata insa dupa moartea acestuia. De dimensiuni impresionante, “templul care este si oras” se intinde pe o suprafata de 203 ha, incluzand canalele de apa si spatial interior. Initial inchinat zeului Vishnu, al carui adorator era Suryavarman al II-lea, Angkor Wat a devenit faimos cateva secole mai tarziu, odata cu adoptarea budismului Theravada ca religie de stat si transformarea sa intr-un sanctuar dedicat acestui cult. Spre deosebire de majoritatea templelor din zona care sunt orientate catre est, Angkor Wat este orientat catre vest, asa incat cel mai bun moment pentru a-l surprinde in fotografii este dimineata. Un alt aspect neobisnuit este amplasarea basoreliefurilor in sens invers acelor de ceasornic, ceea ce ne duce cu gandul la un alt rol posibil al templului, cel de mausoleu, intrucat obiceiul hindus era sa te plimbi in sensul opus acelor de ceasornic in jurul monumentelor funerare. Conform altor pareri, Angkor Wat ar fi putut fi si o reprezentare cosmologica de dimensiuni uriase a “calendarului” zeilor hindusi. Basoreliefurile de la Angkor infatiseaza in general episoade din povestile epice hinduse, precum “Ramayana” si “Mahabharata”, dar si o procesiune in cinstea lui Suryavarman al II-lea. Una din cele mai impresionante scene ii reprezinta pe Rama si pe generalul – maimuta Hanuman, care conduc o armata de maimute in lupta cu regele-demon Ravana, care a rapit-o pe Sita, sotia lui Rama, si a inchis-o pe Insula Lanka. Foarte interesante sunt si cele aproape 3000 de figuri apsara sculptate pe zidurile templului, care infatiseaza dansatoare celeste create in timpul Separarii Marii de Lapte. Acest mit hindus se refera la confruntarea dintre demoni (asuras) si zei (devas), care incearca sa puna mana pe elixirul divin al nemuririi (amrita), pierdut in timpul refacerii universului. Daca initial demonii par ca acapareaza elixirul, in final zeii sunt cei victoriosi, gratie interventiei lui Vishnu. In timpul fenomenului de extragere a elixirului din Marea Laptelui, sunt eliberate numeroase creaturi, printre care si apsaras, redate in sculpturile de la Angkor Wat cu o grija deosebita pentru unicitate – fiecare avand propria coafura si propriile haine si bijuterii.
  • Din nefericire, Yasodharapura (Angkor) este devastat de razbunatorii locuitori cham, in 1177. Patru ani mai tarziu, Jayavarman al VII-lea (1181 – 1218) reuseste sa il invinga pe conducatorul cham si incepe sa isi recladeasca imperiul, ridicand in inima capitalei Angkor Thom, “marele oras”. In centru isi inalta templul de stat Bayon, dedicat lui Buddha si cu o forma diferita de a primelor temple de stat, care reprezentau Muntele Meru sub forma unei piramide. Initial construit la nivelul solului, templul Bayon a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului si i s-au adaugat trei terase. In prezent, este o reala placere sa te plimbi prin el si sa admiri figurile zambitoare sculptate pe turnuri si basoreliefurile care rememoreaza scene din mitologia hindusa sau din viata de zi cu zi a angkorienilor. Evident, nu lipsesc episoadele inspirate din batalia armatei lui Jayavarman al VII-lea cu invadatorii cham. De altfel, imaginea suveranului care sta si mediteaza, pe care o putem vedea la iesirea din templu dinspre nord, este una din cele mai reprezentative pentru arta cambodgiana.

De vazut, de incercat, de gustat

  • tur prin capitala Phnom Penh, pentru a vedea Palatul Regal, construit in perioada protectoratului francez, in 1866, si Pagoda de Argint, numita astfel dupa acoperisul alcatuit din 5329 blocuri din pretiosul metal. In interiorul templului se gasesc cca 1650 de obiecte de arta, in special statui budiste, precum statuia lui Buddha de smarald, datand din secolul al XVII-lea ori cea a lui Buddha in marime naturala, confectionata din aur masiv si impodobita cu diamante.
  • o reprezentatie de circ sau de teatru cu umbre de papusi, arte care exista inca din perioada pre-angkoriana si care sunt inca pastrate in viata. Mai mult, in unele teatre spectactorii au chiar ocazia de a-si confectiona propiile papusi.
  • vizita la Muzeul Genocidului Tuol Sleng, un fost liceu transformat de regimul khmerilor rosii in cea mai mare inchisoare si loc de interogatoriu. Este o experienta tulburatoare, care ne aminteste de o perioada tragica din istoria Cambodgiei, cand circa 1,7 milioane de oameni au cazut victime acestui regim de o cruzime nemaintalnita.
  • cumparaturi din Siem Reap:  obiecte de ceramica si bronz in stil khmer traditional sau confectii de matase
  • preparate specifice bucatariei cambodgiene, bazata pe orez si peste: prahok (pasta picanta de peste) ori amok (peste invelit in frunza de banana, oparit in apa cu cocos, iarba de India si boia).
Vacanta placuta in Cambodgia!