De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Vacante in Cuba - Informatii generale despre destinatie

Vacante Cuba

Capitala: Havana
Limba oficiala: spaniola
Moneda: Peso cubanez, Peso cubanez convertibil
Prefix telefonic: 53
Populatie:  11.181.595 locuitori (estimare 2020)
Suprafata: 109.884 km²
Ziua nationala: 1 ianuarie

Excursii in Cuba - Stiati ca?

Atunci cand ne imaginam o vacanta in Cuba, cel mai adesea ne gandim la palmieri, plaje albe, ritmuri senzuale de salsa, rom dulce si cele mai bune trabucuri din lume. “Mi Cubita Bella”, asa cum isi alinta cubanezii tara, exercita o atractie irezistibila asupra vizitatorilor, incantati sa descopere Havana, capitala plina de viata in ciuda aspectului patinat de vreme, dar si orase precum Remedios, Santiago de Cuba sau Trinidad, care se mandresc cu nestemate ale arhitecturii coloniale. Iar mai presus de toate acestea, turistii se declara incantati de felul de a fi al cubanezilor, de veselia  si de puterea de a se bucura de placerile simple ale vietii, in ciuda unei situatii economice precare. Haideti sa schitam impreuna traseul unei excursii prin Cuba, o destinatie tropicala absolut captivanta:

  •  Fondata in 1519 sub numele de San Cristobal de la Habana, Havana a fost un oras extrem de prosper pana la mijlocul veacului al XX-lea, timp in care aspectul sau s-a imbogatit cu parcuri elegante, bulevarde bordate de arbori, conace in stil belle epoque, blocuri art deco si vile moderniste. Din pacate, dupa Revolutie, multe edificii au fost lasate in paragina, iar orasul a capatat un aer de tristete si abandon timp de patru decenii. In 1982, centrul sau colonial – Habana Vieja – a fost inclus in patrimonial UNESCO, iar guvernul s-a angajat intr-un ambitios proiect de restaurare a cladirilor istorice, multe dintre ele vechi de peste 400 de ani. Cea mai batrana casa din oras dateaza din 1598 si se afla pe Calle Obispo la nr 19, gazduind in prezent o librarie. Havana Veche este locul in care simti cel mai bine parfumul vremurilor apuse, in care Cuba se afla sub stapanirea spaniolilor. In Plaza de Armas admiram Palacio de los Capitanes Generales, dar si Palacio del Segundo Cabo, initial cladire a postei, apoi resedinta a viceguvernatorului, sediu al Senatului si in prezent al Insitutului Cubanez al Cartii. Castillo de la Real Fuerza, aflat in partea de nord a pietei, este cea de a doua fortareata ca vechime din Americi, fiind terminat in 1577.
  • Catedrala Havanei a fost construita intre 1748 si 1777 si dedicata lui Cristofor Columb, cel care a ajuns in Cuba in cautarea unei rute de Vest catre Indiile Orientale. In 1492, echipajul sau a debarcat prima data in Bahamas, dupa care, cu ajutorul unor calauze indigene, a reusit sa strabata bancurile de corali pana in Cuba, a carei coasta nordica a cercetat-o timp de o luna. Apoi si-a continuat navigarea catre est, ajungand in Haiti, insula pe care a botezat-o Hispaniola. Ulterior acestei expeditii, exploratorul genovez a revenit pe continentul american in trei randuri, iar in 1508, fiul sau, Diego, a fost desemnat guvernator al Indiilor de Vest (asa cum au fost numite teritoriile nou descoperite) si a primit insarcinarea de a coloniza Cuba. In 1511, conchistadorii au intemeiat prima asezare de pe insula, Baracoa de astazi, careia i-au urmat Bayamo, Camagüey, Sancti Spiritus, Santiago de Cuba, Trinidad si Havana.
  • Dupa ce hoinarim cateva ore bune prin pietele si pe stradutele inguste din centrul istoric si admiram superbele palate si conace nobiliare, ne putem refugia de caldura arzatoare in inverzitul Parque Central. In centrul parcului gasim statuia lui José Martí, scriitor si militant politic, considerat erou national gratie implicarii sale in lupta de eliberare a Cubei de sub dominatia spaniola. Deasupra parcului se inalta patru hoteluri istorice, unul dintre ele (Hotel Inglaterra) avandu-l drept oaspete pe insusi Winston Churchill la finele secolului al XIX-lea. Nu departe se afla Grand Teatro de la Habana, spectaculoasa cladire neobaroca inceputa in 1907, in care au cantat de-a lungul timpului mari personalitati din lumea operei. Latura estica a Parque Central este dominate de sectia internationala a Muzeului de Arta, cu exponate din intreaga lume, inclusiv opere ale maestrilor europeni.
  •  Gazduit in fostul Palat Prezidential, Muzeul Revolutiei glorifica acest episod definitoriu din istoria tarii, prin exponate precum faimoasele berete ale lui Che Guevara, diorama lui Che si Camillo Cienfuegos iesind din padurea din Muntii Sierra Maestro si barca gaurita cu care Fidel Castro si alti 81 revolutionari s-au intors in Cuba in 1956, dupa exilul din Mexic. Pe 2 decembrie 1956, acestia au ajuns la tarmul cubanez, pe coasta sudica a provinciei Oriente, dand astfel semnalul inceperii Miscarii de Eliberare din Muntii Sierra Maestro. Figura lui Che de pe pictura murala care decoreaza fatada Ministerului de Interne domina Piata Revolutiei si este probabil cel mai fotografiat loc din Havana. In perimetrul acestei piete se afla si Monumentul lui José Martí, inalt de 17 m, dar si memorialul dedicat acestuia, considerat de multi “autorul intelectual” al revolutiei.
  • O vizita in Havana nu poate fi completa fara o plimbare pe Malecón, celebra esplanada amenajata in 1901 de guvernatorul american Gen. Leonard Woods. Aici isi dau intalnire indragostitii, iar copiii vin sa se balaceasca in bazinele sapate in stancile de langa mal. Malecón se intinde pe 7 kilometri si se prelungeste la vest cu Quinta Avenida, cunoscuta drept “Sirul Ambasadelor” – o artera umbroasa marginita de resedinte splendide, cu gazon inverzit. Iata-ne ajunsi in Miramar, un cartier residential sic, a carui arhitectura aminteste de anii 30, 40 si 50. Nu ratati Maqueta de la Habana, o reproducere la scara 1:1000 a capitalei cubaneze, realizata din cutii de trabucuri reciclate. Veti putea identifica cladirile gratie unui sistem de culori diferite pentru fiecare epoca: rosu pentru perioada coloniala, galben pentru Republica si ivoire pentru cea post revolutionara.
  • Cu parere de rau ne despartim de Havana pentru a explora si alte locuri din Cuba. Valle de Viñales, aflata la 150 km distanta de capitala, spre vest, ofera cu siguranta cele mai frumoase privelisti, mai ales in zori si in amurg, cand dealurile solitare mogotes sunt invaluite in lumina blanda a soarelui. Solul fertil al regiunii permite cultivarea celui mai bun tutun, iar vizita la o casa de tobacco este o experienta de neratat. La est de Havana, gasim marile campii llanuras, perfecte pentru cultivarea trestiei de zahar. Tot aici se afla si Varadero, perla turistica a Cubei, cu plaja care se intinde pe o lungime de 17 km de-a lungul unei peninsule. Statiunea concentreaza cam jumatate din hotelurile tarii, de la cele mai accesibile la cele mai luxoase, iar pana in anii 1950 aici se cazau inclusiv staruri de la Hollywood. Coborand spre sud, mergem la Trinidad, oras incarcat de istorie. Intemeiat de Diego Velázquez in 1514, Trinidad a fost locul de plecare a lui Hernán Cortés catre Mexic, in 1518, pentru a cuceri Imperiul Aztec in numele Spaniei. Epoca de aur a Trinidadului a fost in secolul al XVIII-lea, odata cu explozia afacerilor cu zahar, dupa care dezvoltarea sa a fost din pacate incetinita. In anii 1950, Trinidad a fost declarat monument national, iar o plimbare pe strazile sale alambicate, admirand casele coloniale in culori pastelate este o adevarata placere. Cel mai frumos edificiu este Palacio Brunet, construit in 1808, in care a fost amenajat Museo Romantico, cu mobile, obiecte de faianta, vitralii curbate si un plafon sculptat in lemn de cedru.

De vazut, de incercat, de gustat :

  • tur prin Cienfuegos, oras cu influente franceze, al carui nume vine de la cel al guvernatorului spaniol Don Jose Cienfuegos, care a aprobat in 1817 un plan de aducere in zona a unor emigranti din Bordeaux si Louisiana. Centrul orasului este strabatut de bulevardul Paseo del Prado, la vest de care se intinde partea coloniala, Pueblo Nuevo. Piata principala poarta numele Parque Martí si este inconjurata de cladiri in stil  
    belle epoque.
  • excursie la Santa Clara, unde Che Guevara a purtat batalia finala care a dus la inlaturarea de la putere a  regimului Batista. Puteti vedea Memorialul Comandante Ernesto Che Guevara, dar si Museo del Che, cu fotografii si obiecte care vorbesc despre viata eroului, de la copilaria in Argentina pana la moartea sa din 1967, in Bolivia.
  • vizita la Finca Vigía (12 km. de Havana), unde a trait si a lucrat scriitorul Ernest Hemingway timp de aproape 20 de ani, o casa simpla, incarcata de trofee, arme de foc, carti, reviste si tablouri de Picasso. Hemingway a ajuns in Cuba in 1932, dar a locuit initial la hotelul Ambos Mundos, de unde iesea deseori la barul sau favorit, El Floridita.
  • o seara la Tropicana, cel mai faimos club de noapte din Havana, cu numere spectaculoase de cabaret. Scena in aer liber este inconjurata de gradini luxuriante. Urmariti cu atentie prognoza meteo, pentru ca, daca vremea nu este favorabila, reprezentatia se anuleaza!
Vacanta placuta in Cuba!