De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
 • Experienta de 20 ani in turism
 • Pachete fara costuri ascunse
 • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
 • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
 • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Excursii la Istanbul - Stiati ca?

Vacante Istanbul

Va invitam intr-o excursie la Istanbul, pentru a ne bucura impreuna de frumusetile Bosforului si Cornului de Aur, de clima temperata in toate anotimpurile, de frenezia distractiilor noctune, de prietenia locuitorilor si de minunatele preparate ale bucatariei turcesti. Pentru a vizita Istanbulul, ar fi ideal un sejur de zece zile, pentru ca in acest oras se gasesc cam jumatate din totalul monumentelor istorice si muzeelor din intreaga Turcie. Dar, chiar daca nu avem atat de mult timp la dispozitie, traseul nostru trebuie sa cuprinda cateva repere majore, despre care vom vorbi in continuare:

 • Orasul Istanbul este format din trei sectoare: partea europeana, situata in sudul lagunei Cornul de Aur, o zona cu mare importanta istorica, partea numita Galata, aflata in nordul Cornului de Aur, si partea asiatica. Aflat pe doua continente, Istanbul este un loc de intalnire a Orientului cu Occidentul si al crestinismului cu islamismul, un exemplu extraordinar de sinteza intre culturi si religii diferite. Zona a fost locuita inca din Era Neolitica, dar cei care au pus temeliile primei localitati, in anul 660 i. Chr, au fost colonistii megarieni, sub conducerea lui Byzas, de unde si numele de Bizant. Asezarea s-a dezvoltat rapid si a ajuns, succesiv, sub dominatia persilor, atenienilor, spartanilor si galatenilor. In anul 196 d. Chr, orasul este alipit Imperiului Roman de catre imparatul Septimus Severus, iar in 330 primeste denumirea de Constantinopol, gratie lui Constantin cel Mare, care a realizat nenumarate lucrari de constructii, printre care si un zid de cetate rezistent. Tot datorita lui Constantin si a mamei sale, care era o persoana foarte credincioasa, Constantinopolul adopta crestinismul drept religie oficiala in 391. O data cu intrarea in declin a Imperiului Roman, in 395, orasul devine capitala Romei de Rasarit si continua sa se dezvolte, in special in perioada 527 – 565, cand, sub conducerea lui Iustinian, sunt ridicate numeroase edificii, intre care si Sf. Sofia.
 • In perioada 666 – 870, cetatea sufera nu mai putin de opt atacuri ale invadatorilor arabi, iar in 1054, Constantinopol ajunge centrul Bisericii Ortodoxe, pe fondul separarii dintre aceasta si biserica catolica. Intre secolele XI si XII au ajuns aici genovezii si venetienii, iar in 1204. latinii veniti in a patra Cruciada. Atacata in 1390 de catre Baiazid I si in 1422 de catre Murat al II-lea, cetatea a ajuns in mainile otomanilor abia in 1453, in vremea lui Mehmet al II-lea. Denumirea sa se schimba in Istanbul si devine a treia capitala a otomanilor, dupa Bursa si Edirne. In contextul cuceririi Egiptului de catre turci, in 1517, Istanbulul primeste rangul de califat si incepe sa fie considerat drept centrul intregii comunitati musulmane. Din perioada Imperiului Otoman provin nenumarate palate, moschee si edificii publice, multe dintre ele situate in cartierele Sarayburnu si Sultanahmet. In secolul al XIX-lea, otomanii incep sa preia influente din cultura europeana, iar stilul constructiilor vireaza spre baroc si rococo. In prezent, chiar daca a pierdut titlul de capitala a Turciei in favoarea Ankarei, Istanbul este o metropola uriasa, cu autostrazi, centre comerciale si edificii ultramoderne, care adauga o noua dimensiune orasului incarcat de parfumul greu al istoriei.
 • Incepem turul nostru in Piata Hipodrom, centrul turistic al Istanbului, care a gazduit cele mai renumite intreceri de curse de cai in timpul epocii bizantine, iar in timpul otomanilor – sarbatori populare si spectacole publice. Aici gasim Obeliscul Egiptean, cel mai vechi monument din oras, cu o vechime de peste 3500 ani, adus de Imparatul Theodosius I de la Templul Amon din Karnak. Coloana rasucita este al doilea monument ca vechime din Piata Hipodrom si provine de la Templul Apollon din Delfi, fiind adusa aici de Constantin cel Mare in anul 326. In forma originala, coloana reprezenta 3 serpi rasuciti ale caror capete sustineau un cazan imens de aur, dar in timp cazanul a disparut, iar capetele serpilor au fost distruse cu pietre. In prezent, unul din capete este expus la Muzeul de Arheologie din Istanbul, iar un altul la British Museum de la Londra.
 • Biserica Muzeu Sf. Sofia, cel mai important edificiu sacru din perioada bizantina, a fost construita in 537 si a servit ca biserica pana in 916, apoi ca moschee, dupa cucerirea orasului de catre musulmani. De forma dreptunghiulara si acoperita cu o cupola uriasa si doua semicupole, Sfanta Sofia este a patra biserica ca suprafata din lume, dupa St. Paul din Londra, San Pietro din Roma si Domul milanez. Galeriile de la etaj sunt partea cea mai interesanta a constructiei, datorita mozaicurilor splendide, care ii reprezinta pe Iisus, Fecioara Maria si Sfantul Ioan Botezatorul, dar si pe imparat si membrii familiei imperiale. Trebuie mentionat ca, in perioada in care a functionat ca moschee, mozaicurile au fost acoperite cu un strat subtire de tencuiala, care a fost indepartat cu ocazia lucrarilor de restaurare din 1934, inainte de redeschiderea cladirii ca muzeu, in 1935.
 • Moscheea Albastra, cea mai frumoasa si impunatoare din Istanbul, a fost construita in timpul lui Ahmet I, sub indrumarea lui Mehmet Aga, elev al renumitului architect Sinan. Finalizata in 1616, Moscheea a dat nastere mai multor legende. De pilda, se spune ca una din moscheile de langa Mecca avea tot sase minarete si, ca sa nu ramana mai prejos decat Moscheea Albastra, a trebuit sa mai construiasca inca un minaret, ajungand la sapte. Asadar, Sultanahmet este cea de a doua moschee ca numar de minarete (sase) dupa cea de la Mecca, care are sapte. Numele de Moscheea Albastra vine de la decoratiunile bogate de ceramica albastra si verde care acopera peretii si cupolele si care reprezinta ghirlande de flori, frunze, muguri, lalele, trandafiri, zambile, frunze de rodie si ciorchine de struguri.
 • Palatul Topkakpi primeste anual circa 2 milioane de vizitatori, fiind centrul de unde a fost condus timp de 400 ani Imperiul Otoman. Complexul se intinde pe o suprafata de cca 700.00 metri patrati (de doua ori mai mare decat a Vaticanului) si include sute de incaperi dispuse in jurul unei gradini centrale. Gasim aici bucatariile imperiale, o colectie superba de portelanuri chinezesti (a treia din lume dupa cea de la Beijing, China si cea din Meissen, Germania), haremul (un loc complet izolat de lumea exterioara, unde traiau padisahul si familia lui) si unul din cele mai bogate tezaure, comparabil cu cel al dinastiei habsburgice sau ruse. Tot aici au fost aduse Sfintele Moaste ale Profetului Mahomed, printre care pieptarul, sabia, drapelul si arcul sau.
 • Muzeul de Arheologie din Istanbul, aflat in primele cinci muzee de arheologie din lume, se mandreste cu peste 800.000 exponate, majoritatea provenite din perioada Bizantului si a Romei. Colectia de tablite de lut cu hieroglife este cea de a doua ca marime pe plan mondial dupa cea de la British Museum.

Vacante la Istanbul - De incercat, de vazut, de gustat

 • plimbare prin zona animata a pietelor, pe un traseu care trece prin Piata Cemberlitas, apoi prin bazarul acoperit, piata anticarilor si bazarul egiptean, cu o oprire obligatorie la Moscheea Sulymaniye, ctitorie a lui Suleiman Magnificul.
 • o masa de peste proaspat la unul din restaurantele din cartierul Kumkapi, aflat langa Portul Kadirga
 • vizita la Muzeul Karyie sau Biserica Chora, edificiul cel mai bogat in mozaicuri bizantine din Istanbul, absolut remarcabile prin varietatea subiectelor reprezentate, diversitatea culorilor si abundenta detaliilor.
 • promenada pe Bulevardul Independentei (Istiklal), unde isi au sediu numeroase ambasade si misiuni diplomatice, alaturi de cafenele si diverse magazine. La capatul bulevardului, ajungem in Piata Taksim, cel mai dinamic punct din oras, unde admiram Monumentul Republicii, Centrul Cultural Ataturk si hotelul de cinci stele Marmara.
 • excursie la Buyukada, Insula printilor, pentru un tur cu trasura, urmata de o baie in mare si un pranz gustos la un local pe faleza.

 

Vacanta placuta la Istanbul!