Filtreaza ofertele
Transport
Plecare
Interval de pret:

De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii in Cappadocia- Stiati ca?

Excursii Cappadocia

O excursie in Cappadocia te poarta prin misterioase asezari subterane desprinse parca din alte lumi. Iar daca vrei ca vacanta ta sa fie cu adevarat una memorabila, trebuie neaparat sa iti rezervi o plimbare cu balonul cu aer cald, in zorii zilei, pentru a admira fantasticele formatiuni ale scoartei terestre formate in urma unei eruptii vulcanice produsa in urma cu milioane de ani. Cunoscuta inca din antichitate, Capadocia se mandreste cu unele din cele mai cunoscute minuni naturale ale Turciei si este vizitata anual de un numar mare de turisti. Haideti sa descoperim impreuna cateva lucruri interesante despre aceasta destinatie cu totul speciala:

  • Regiunea Capadociei a fost cunoscuta inca din antichitate, fiind populata de hititi, frigieni, persi, romani, bizantini si otomani. Dovezile scrise gasite in zona dateaza de la inceputul epocii bronzului, sub forma unor placi de lut cu scriere cuneiforma, care vorbesc despre regulamente fiscale, procente de dobanda, nunti, litigii etc. Este evidenta in acest context influenta civilizatiei asiriene, pe fondul dezvoltarii comertului. Resursele substantiale ale Capadociei si faptul ca era traversata de importante rute comeciale au atras atentia invadatorilor din toate epocile istorice, fapt care a determinat populatia locala sa se refugieze in pesteri si locuinte rupestre. Pentru ca perioadele de asediu durau mult, locuintele rupestre au evoluat teptate si s-au transformat in veritabile orase, dotate cu sisteme de alimentare cu apa, depozite pentru alimente, crame si lacasuri de cult. Aceste asezari existau inca dinaintea erei noastre, pentru ca mai tarziu, in primul mileniu, pe teritoriul Capadociei sa ajunga crestini persecutati de la Roma sau Ierusalim. Acestia au inceput sa mareasca locuintele rupestre si sa le acopere cu tufe, formand in timp orase subterane in care au fost construite peste 1000 de biserici si manastiri.
  • Unul din cele mai cunoscute orase din zona Capadociei este Ürgüp, situate in apropiere de Nevsehir si Aksaray, la poalele unui podis scund, dar cu pante abrupte. Cele mai vechi case de aici au fost zidite in calcar de culoare roz sau bej, care se confunda cu peisajul din jur, iar acoperisurile plate aproape ca nu se disting pe fundalul stancilor. Localitatea este inconjurata de formatiuni geologice specifice, asa numitele "cosuri magice", care atrag vizitatorii impreuna cu vinul excelent, superbele covoare lucrate manual si pesterile transformate in hoteluri sau baruri. Oraselul de 18.000 locuitori se mandreste cu o viata de noapte activa, iar aproape de localitatea veche a fost amenajata o statiune de vacanta cu constructii moderne.
  • In provincia Nevsehir gasim cel mai mare oras subteran descoperit in Turcia, Derinkuyu, structurat pe cinci niveluri subterane. Fiecare etaj putea fi inchis pe dinauntru cu porti mari de piatra si oferea locuitorilor tot confortul, astfel ca puteti vedea aici depozite, sufragerii, paraclise, prese de vin sau ulei si grajduri pentru cai. La cel de al doilea nivel se afla o sala spatioasa, cu plafonul boltit, care servea cel mai probabil drept medresa (scoala religioasa), iar in stanga acestea au fost gasite sali pentru practicarea exercitiilor fizice. Intre nivelurile al treilea si al patrulea puteti vedea o scara, de fapt un coridor care duce pana la o biserica in forma de cruce, aflata la nivelul cel mai de jos, al cincilea. Aerisirea se facea printr-un put lung de 55 m., iar apa necesara atat oamenilor din subteran, cat si taranilor din mediul exterior provenea de la o fantana. Nu se stie cu exactitate cand a fost construit orasul, unii oameni de stiinta sunt de parere ca in secolele VIII- VII i. Hr, de catre frigieni, in timp ce altii considera ca in timpul Imperiului Persan.
  • La 18 km de Nevsehir putem vizita Avanos, cunoscut in vechime sub numele de Venessa, de unde se deschide o frumoasa panorama catre cel mai lung râu din Turcia, Râul rosu. Inca din perioada antica, aici s-a practicat olariltul, cu lut adus din depunerile fluviale ale râului. Daca sunteti interesati de acest mestesug, va recomandam sa mergeti la Centrul Olaritului, unde veti avea nu doar prilejul sa vedeti cum lucreaza olarii, dar si ocazia sa creati voi singuri un obiect de ceramica, sub indrumarea mesterilor artizani.
  • La 8 km de Avanos se afla Göreme, cu peisajul spectaculos alcatuit din “cosuri ciudate”, dar si cu Muzeul in aer liber inclus in patrimoniul UNESCO in anul 1984. Muzeul cuprinde 11 manastiri cu biserici rupestre, majoritatea datand din secolele X, XI si XII. Turul intregului complex dureaza cam 2 ore. Nu ratati Manastirea de Maici, Biserica Marul, numita astfel din cauza marului care creste in fata portilor principale, cu fresce superbe inspirate din Evanghelie si viata lui Isus, Biserica Sapele, cu fresca uciderii balaurului de catre Sf. Gheorghe, si Biserica Sandalele, cu urmele de talpi lasate pe podea sub fresca “Inaltarea Domnului”.
  • Si totusi reperele Capadociei nu se circumscriu exclusiv perioadei pagane sau crestine. Orasul Hacıbektaş, situat in nordul regiunii, este un centru sfant al alevitilor. Aceasta ramura a islamului a fost fondata de misticul Haji Bektash Veli, care a trait in veacul al XIII-lea si a carui invatatura propavaduieste dragostea fata de omenire si de Univers si ideea ca totul se poate realiza pe calea iubirii, pacii, credintei si spiritualitatii. Haji Bektash Veli a studiat matematica, fizica, literatura si filosofia si a fost influentat de creatiile poetilor Omar Khayyam, Feridetin Atar si seih Numan. Adept al sufismului, a fost in pelerinaj la Mecca si a calatorit apoi pana in Siria, Persia, Irak si Arabia. Reintors in Anatolya, confruntata cu o severa criza politica si economica, a hotarat sa se dedice unor idealuri nobile, precum consolidarea natiunii si a islamului si pastrarea pacii. In prezent, in fiecare an, intre 16 si 18 august, zeci de mii de oameni din Turcia, Bulgaria, Albania si alte tari balcanice vin sa se inchine la Hacıbektaş.


Vacante in Cappadocia - De incercat, de vazut, de gustat

  • Se pare ca denumirea de Cappadocia vine de la cuvantul hitit Katpatuka, care insemna "tara cailor frumosi", asa ca ce poate fi mai potrivit decat o plimbare in saua unui cal arabesc sau anatolian prin fascinantele vai, traversand livezi de meri, caisi si aluni si admirand peisajele de o frumusete incredibila.
  • poate ati auzit deja de kebabul in vas de lut, specialitatea locala a carei pregatire dureaza cinci ore si care trebuie comandata in avans. Preparata (la alegere) din carne de miel, vita, pui sau legume, este insotita de o portie generoasa de pilaf.
  • seara turceasca intr-un restaurant gazduit in pestera - prilej de a admira dansurile si costumele traditionale. Punctul culminant este, bineinteles, dansul din buric!
  • tur prin Valea Devrent sau Valea Imaginara, zona niciodata locuita, cu un peisaj selenar - puteti vedea aici stanci in forma de camila, pinguin, sarpe sau delfin.
  • vizita la Uçhisar, unde veti vedea niste sapaturi in stanca, legate intre ele prin scari, tuneluri si coridoare. La intrarea in aceste nise sunt asezate pietre de moara, in vederea ingradirii accesului pentru musafirii nepoftiti. In prezent, majoritatea niselor aflate pe latura nordica a cetatii sunt utilizate pentru cresterea porumbeilor. Drumul dintre Göreme si Uçhisar poate fi parcurs cu microbuzul sau pe jos, intr-o plimbare de doua ore, trecand prin Valea Porumbeilor, cu privelisti splendide.
Vacanta placuta in Cappadocia!