De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Circuite turistice in Peru

Atunci cand vorbim despre Peru, nu putem sa nu remarcam varietatea de peisaje si zone climatice ale acestei tari, a treia ca marime din America de Sud. In Peru gasim si deserturile aride de pe tarmul Pacificului, dar si paduri tropicale amazoniene; cel mai inalt lac navigabil din lume, Titicaca, dar si  cel mai mare lant muntos tropical, Cordilliera Blanca, se afla tot aici. Iar printre munti, paduri si deserturi sunt bine pastrate urmele a zeci de civilizatii antice, cultura peruana datand de peste 5000 de ani, potrivit unor studii recente.

Va propunem sa incepem circuitul nostru in Peru cu vizitarea capitalei Lima, acolo unde ajung si majoritatea zborurilor internationale. In Lima ne vom bucura de atractiile din zona centrala, unde se afla importante cladiri coloniale si Palatul Prezidential. Orasul a fost declarat capitala a viceregatului Peru de catre Spania in 1542 si a devenit curand dupa aceea principalul port colonial spaniol din Lumea Noua, statut pe care si l-a pastrat pana la inceputul secolului al XIX-lea.  Numele sau provine din cuvantul “rimac” (in traducere "vorbitor") din limba quechua. Cutremurele din 1687 si 1746 au produs daune considerabile constructiilor din Lima, astfel incat putine structuri au reusit sa supravietuiasca. Printre ele, manastirea San Francisco, vopsita intr-o nuanta de galben canar, care este unul din cele mai fotografiate obiective din inima Limei coloniale. In Plaza de Armas gasim o fantana de bronz din 1650, dar si Palatul Guvernului, in fata caruia, in fiecare dupa amiaza, se desfasoara ceremonia de schimbare a garzii. In Catedrala putem vedea mormantul lui Francisco Pizarro, celebrul conchistador care a reusit sa supuna imperiul inca, capturandu-l prin viclesug pe marele Atahualpa in orasul Cajamarca.  

Si zonele suburbane ale Limei merita atentia noastra. Miraflores este un cartier sic, cu hoteluri, restaurante si parcuri amenajate langa tarmul marii. Barranco, populat in secolul al XIX-lea de artisti si scriitori, este in prezent atractiv pentru viata de noapte, in timp ce San Isidro ramane o zona de lux, unde se afla si cel mai mare centru de afaceri din Peru. In Pueblo Libre nu putem sa ratam Museo Rafael Larco Herrera, cu o exceptionala colectie de ceramica.

Din Lima plecam catre tinuturile joase sudice, urmand autostrada Panamerica Sur, poreclita si « Calea Gringo ». Regiunea face parte din cele mai uscate deserturi ale lumii, o zona in care dunele se misca incet ori de cate ori bate vantul, ceea ce permite practicarea sportului « sandboarding » , un fel de snowboarding pe nisip. Nici unul din site-urile arheologice din zona sesurilor sudice nu se poate compara cu marimea si originalitatea Liniilor Nasca, create acum aproximativ 2000 ani de catre poporul Nasca. Acestia au inlaturat randul de pietre inchise la culoare pentru a expune solul mai deschis la culoare de dedesubt. Numeroase linii alcatuiesc matrice geometrice care se intind pe suprafete mari ale desertului, altele formeaza portrete ale unor pasari, animale sau insecte si pot fi vazute cel mai bine dintr-un zbor cu avionul de mici dimensiuni. De altfel, asa a aparut si teoria conform careia poporul Nasca ar fi inventat baloane cu aer cald si stuf pentru a vedea maimuta cu coada in spirala, pasarea colibri aflata in zbor, balena si paianjenul.

Linia costiera din Peru este reprezentata in principal de un desert punctat cu mici oaze, dar, datorita curentului care curge din Antarctica pe Coasta Pacificului si care ridica substantele nutritive de pe fundul oceanului, acest loc este plin de animale salbatice. Insulele Ballestas reprezinta locul ideal de unde putem sa privim spectacolul oferit de leii de mare, cormoranii Guanay, pinguinii Humboldt, pasarile flamingo roz, delfinii si focile imblanite din sud.

Nicaieri pe continentul sud american nu vom gasi o concentratie atat de mare de peisaje incredibile, edificii coloniale elegante si site-uri antice uimitoare ca in regiunea Cusco, inima celui mai mare imperiu precolumbian din Lumea Noua.  Potrivit mitologiei, zeul Soare i-a spus primului inca, Manco Capac, sa caute centrul lumii, iar acesta, dupa o lunga calatorie, a ajuns intr-un loc care i s-a parut mai frumos decat oricare altul din cele vazute pana atunci. Incantat, Manco Capac a numit locul Q’osqo, adica « buricul pamantului » in limba quechua. In secolele urmatoare, generatii de incasi au umplut orasul cu temple si palate ornate, pana cand acesta a fost cucerit de trupele lui Pizarro. Astazi, in Cusco putem admira catedrala si biserica Jesus y Maria din Plaza de Armas, cartierul San Blas cu « marea strada de piatra » Hatunrumiyoc si  site-ul inca Qoricancha (“curtea de aur” in quechua) care a constitui baza constructiei bisericii Santo Domingo. In apropiere de Cusco calatorii aclimatizati (sa nu uitam ca ne aflam la o altitudine de 3.326 m, ceea ce impune o serie de precautii) pot merge la site-ul Sacsayhuaman, care indeplinea atat rolul de fortareata cat si pe cel de centru religios.

Cea mai uimitoare atractie din Peru ramane insa Machu Picchu, asezare inca ramasa necunoscuta pana in 1911, cand istoricul american Hiran Bingham a ajuns aici, cautand regiunea izolata Vilacamba. Expeditiile intreprinse de el in 1912 si 1915 au declansat un adevarat val de speculatii, iar arheologii nu pot explica nici pana in prezent in ce scop au construit incasii acest oras legendar, pe care l-au abandonat ulterior. Inconjurat de terase agricole si irigat de izvoare naturale, Machu Picchu numara cam 300 de cladiri – palate, case, temple, bai si hambare -  si are un plan urbanistic labirintic, menit a-i deruta pe eventualii invadatori. Cele mai importante constructii sunt Torreon -  observatorul astronomic in forma de semicerc si Intihuatana - cadranul solar. Despre Machu Piccu se pot povesti multe, insa aceasta enclava (probabil a preotilor,  pentru ca putea adapostea doar 500 persoane), pare ca exista undeva in afara timpului si spatiului, fiind inconjurata de mistere ramase inca nedeslusite.

Lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud, se afla la granita dintre Peru si Bolivia, la altitudinea de 3812 m. Partea vestica a lacului apartine regiunii peruviene Puno, in vreme ce partea estica tine de departamentul bolivian La Paz. Lacul are 41 de insule, printre care insulele plutitoare Los Uros si insula Taquile, cunoscuta pentru tesaturile si stofele ei. La 34 km de orasul Puno vom vedea faimoasele chullpas (turnuri funerare) din Sillustani. Turnurile cilindrice care ajung pana la 12 m inaltime  au fost sculptate din pietre negre si odinioara pastrau ramasitele membrilor familiilor instarite, care erau inhumati impreuna cu hainele, mancarea si o parte din obiectele lor personale.

Daca pana acum v-am prezentat cele mai cunoscute atractii ale unui circuit in Peru, sa nu uitam ca excursia noastra poate include si alte locuri foarte interesante, precum Arequipa (cel mai mare oras colonial din lume construit pe roci vulcanice), site-ul Chan Chan World Heritage (care cuprinde noua campusuri regale ce contin mormintele conducatorilor Chimu) sau faimoasa Huaca de la Luna. Asa ca nu ezitati sa ne insotiti in aceasta fascinanta incursiune pe urmele vechii civilizatii inca!