De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Suntem siguri orice calator pasionat isi doreste sa ajunga macar o data in viata la Petra, “a opta minune a lumii antice”, dar un circuit in Iordania ofera si alte atractii, precum o baie in Marea Moarta, un safari prin spectaculosul desert Wadi Rum sau o vizita la Muntele Nebo, locul unde se presupune ca profetul Moise a purtat ultima sa discutie cu Dumnezeu, inainte de a-si fi aflat sfarsitul.

Putem incepe excursia in Iordania cu vizitarea capitalei Amman. Denumit in antichitate Philadelphia si construit pe mai multe coline, Ammanul este astazi un oras modern, in care traiesc deopotriva musulmani si crestini. Principalul obiectiv turistic din Amman este dealul Citadelei, Djebel Al-Qalla, care pastreaza vestigii apartinand celor mai importante perioade din istoria milenara a locului, precum Templul lui Hercule, Palatul Omeyyad sau Biserica bizantină. In aceasta zona se afla si Muzeul de Arheologie, printre ale carui exponate valoroase se numara foitele de cupru care reproduc fragmente din manuscrisele de la Marea Moarta, monede feniciene si picturi murale vechi de peste 5000 de ani. Supranumit si “capitala de business a Levantului”, Amman este un oras sigur si deschis spre lumea occidentala, orientare trasata de politica regelui Hussein si a fiului sau, actualul monarh Abdalalh al II-lea.

La aproximativ 50 km de Amman se afla Jerash, una din cele mai bine conservate cetati romane din Orientul Mijlociu. Cunoscuta in antichitate drept Gerasa, asezarea a dormitat timp de secole in nisip, pana in 1920, cand au inceput sapaturile arheologice. Astazi, Jerash ofera un bun exemplu de urbanism roman, cu temple, terme, piete, teatre si bulevardul principal (Cardo Maximus), strajuit de coloane.

Un alt “oras uitat” si redescoperit este Madaba, cu Bazilica bizantina Sf George, in a carei podea se gaseste un mozaic impresionant alcatuit din doua milioane de bucati de piatra colorata si care prezinta peisaje din Tara Sfanta. Karak, asezare mentionata si in textul biblic sub numele de Qer Harreseth, este mai cunoscut gratie castelului cruciat, unul dintre cele mai mari din lume, construit de francezi intre 1140 si 1189.

Cea mai de pret comoara a Iordaniei este fara indoiala Petra, orasul sapat in stanca roz de catre nabateeni incepand cu secolul al VI-lea I. H. In anul 106 d. H, Petra era capitala provinciei romane Arabia Petrea, cunoscand o perioada infloritoare pana in secolul urmator, cand a intrat in declin, urmand sa fie  complet abandonata dupa cutremurul din 363. Ruinele orasului au fost descoperite abia in 1812 de geograful elvetian Johann Ludwig Burckhardt. Astazi, Petra atrage turisti din toata lumea, incantati sa vada templele, mormintele regale si impresionanta Trezorerie, construita in stil grecesc, locul de filmare a partii finale din pelicula “Indiana Jones si ultima cruciada”.

Dupa memorabila lectie de istorie de la Petra, iubitorii de aventura se pot imbarca intr-un jeep safari prin Wadi Rum, cunoscut si drept Valea Lunii datorita terenului cu aspect selenar. Multi considera Wadi Rum cel mai frumos desert al lumii, mai ales ca peisajele sale fabuloase au fost imortalizate si in celebrul film Lawrence al Arabiei. Natura a transformat formatiunile stancoase de la Wadi Rum in adevarate opera de arta, unele din ele purtand chiar si inscriptii antice.

Nu putem incheia circuitul in Iordania fara a ne bucura de cateva zile de relaxare la Aqaba, pe tarmul Marii Rosii sau intr-unul din resorturile de la Marea Moarta. Apa foarte sarata de la Marea Moarta si namolul negru fac adevarate minuni pentru ten si sanatate, astfel incat la intoarcerea din Iordania veti fi nu numai incantati de ceea ce ati vazut, ci si complet revigorati.