De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 25 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Vacante in Santorini - Stiati ca?

 

Vacante Santorini

Va invitam intr-o vacanta in Santorini, una dintre cele mai spectaculoase insule din grupul Cicladelor. Cu casele sale alb-albastre si bisericile cu domuri care se inalta pe fundalul unor plaje fermecatoare si al apei cristaline, Santorini a devenit o destinatie populara de concediu pentru turistii din intreaga lume. Forma actuala de semiluna a insulei se datoreaza unei eruptii vulcanice care a distrus o parte din forma originara circulara in jurul anului 1500 iH (perioada este inca disputata de oamenii de stiinta). Craterul subacvatic rezultat a fost asociat cu celebra legenda a Atlantidei, continentul imaginar situat in Atlanticul de Sud si inghitit de valurile oceanului in urma unui cataclism. In lucrarile sale "Timaios" si "Critias", Platon descria in detaliu aceasta insula uriasa, mare cat Asia si Africa la un loc, unde, sub protectia zeului Poseidon, domneau dreptatea si fericirea Varstei de Aur. Locuitorii Atlantidei ar fi incercat sa cucereasca lumea, dar Atena i-ar fi invins cu 9000 de ani inaintea epocii lui Platon. Iata si alte detalii interesante despre Santorini:

  • Potrivit lui Herodot, in preistorie insula era numita "Strogili" (cea rotunda), aluzie la forma sa de dinainte de eruptie. Insula a fost locuita inca din neoliticul tarziu. In timpul epocii de bronz Akrotiri a devenit unul din cele mai importante porturi de la Marea Egee, iar cu ocazia sapaturilor arheologice intreprinse in aceasta zona a fost deshumat un intreg oras minoic, cu piete, strazi si case cu etaj. Deseori Akrotiri este comparat cu Pompeii, ambele asezari fiind practicate ingropate sub lava vulcanica. Excavatiile incepute in 1967 au scos la lumina minunate fresce (expuse la Muzeul Arheologic din Atena), obiecte de ceramica si de mobilier si un sistem de canalizare foarte bine pus la punct. Conductele folosite indica faptul ca locuitorii foloseau atat apa rece, cat si calda, aceasta din urma fiind cel mai probabil de origine geo termala.
  • Fenicienii, care au ajuns pe insula in jurul anului 1300 i. Chr, au botezat-o Kallisti (cea mai frumoasa), fascinati de peisajul sau extraordinar. Chiar si in prezent, multi considera Santorini cea mai frumoasa dintre insulele grecesti.
  • Insula a primit numele de Thera la inceputul primului mileniu i. Chr, in vremea colonizarii ei de catre dorienii din Sparta, condusi de regele Theras, fiul lui Autesion. Situl asezarii dorice antice poate fi vazut pe terasele naturale din capatul peninsulei Mesa Vouno. Trebuie sa amintim si faptul ca intemeietorii orasului Cirene, de pe coasta nordica a Africii, proveneau din Thera.
  • Denumirea de Santorini se datoreaza venetienilor care cuceresc insula in secolul al XIII - lea si vine de la Santa Irini (Sfanta Irina), in cinstea careia a fost ridicata o capela la Perissa ori, dupa alte surse, pe insulita Thirassia. Stancoasa si de dimensiuni reduse, Thirassia a fost separata de Santorini in urma activitatii vulcanice. Tot in urma eruptiei vulcanice s-au ridicat la suprafata apei si insulele Nea Kameni si Paleia Kameni, in prezent nelocuite.
  • Peisajul tipic pentru Santorini este alcatuit din sate de un alb stralucitor, muzee interesante, plaje cu nisip negru, izvoare termale si podgorii luxuriante - cu alte cuvinte, decorul perfect pentru o luna de miere plina de romantism. Capitala insulei este Fira, formata pe resturile craterului vulcanic. Cladirile venetiene pe care le gasim astazi in capitala au reusit sa supravietuiasca cutremurului din 1956. In Fira merita sa vizitati si cele doua muzee: Muzeul Thirei Preistorice, cu frunze fosilizate de maslin si vase de lut, si Muzeul de Arheologie, cu exponate din epoca arhaica, romana si elenistica.
  • Al doilea oras ca importanta este Oia, cu multitudinea sa de stradute pitoresti, unde veti gasi la tot pasul magazine si cafenele si veti putea captura imagini superbe, mai ales la ora apusului. Pont pentru pasionatii de fotografie - exista tururi dedicate de jumatate de zi, organizate cu grupuri mici, de 1- 4 persoane.
  • Imerovigli este un sat traditional, linistit, unde puteti sa simtiti pulsul vietii cotidiene a locuitorilor si sa va bucurati de o panorama superba asupra calderei. Iar daca visati la zile lenese petrecute la soare, mergeti la Perivolos sau Perissa (plaja premiata cu Blue Flag), care impreuna formeaza statiunea pitoreasca Agios Georgio, cu nisip negru si apa cristalina.

Excursii in Santorini - De incercat, de vazut, de gustat

  • croaziera de-a lungul calderei, la bordul unui vas traditional, pentru a admira minunatul apus de soare si casele de piatra cocotate pe stanci
  • seara greasca, ocazie de a gusta bunatati precum Ntolmadakia’ (sarmale invelite in foi de vita cu orez), pasta de masline, souvlaki de pui sau porc, si de a va bucura de muzica si dans, intr-o atmosfera generala de veselie
  • excursie de o zi in insula Ios, locul unde a fost inmormantat Homer, in cinstea caruia se organizeaza anual festivalul Omira. Ios se mandreste cu unele din cele mai bune plaje din Ciclade, dar si cu sute de capele si sate mici, extrem de pitoresti. Capitala Hora este un oras placut, cu strazi pietruite. Incercati neaparat "kakavia", un fel de ciorba de peste, asemanatoare cu bouillabaisse, dar si vinul dulce si mierea cu cimbru.
  • ascensiune pana in varful vulcanului activ, aflat la 130 m inaltime. Urcusul dureaza cam 20 minute. Dupa aceasta adevarata aventura, ne reintoarcem pe vas si ne bucuram de inot in apele termale ale insulei Paleia Kameni si de un popas in satul Manolas de pe insula Thirassia.
  • vizita la plaja cu nisip rosu, una din cele mai spectaculoase de pe insula, situata nu departe de ruinele de la Akrotiti. Plaja este accesibila pe jos, iar drumul de la statia de autobuz dureaza cam 15 minute.
  • un tur al Muzeului Tomatelor, amenajat in vechea fabrica D. Nomikos din Vlychada. Veti afla multe lucruri interesante despre metodele traditionale intrebuintate in cultivarea rosiilor. veti vedea utilaje ce dateaza din 1890, registre ale vechii fabrici, caiete de notite scrise de mana si primele etichete folosite.
  • cina romantica la un restaurant cu vedere catre caldera - desi costisitoare, ramane o experienta memorabila.
  • plimbare cu telecabina din port pana in Fira (alternativa fiind sa urci sau sa cobori pe jos cele 587 trepte).

Vacanta placuta in Santorini!