Filtreaza ofertele
Transport
Plecare
Tip de vacanta




Interval de pret:
De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Excursii la Praga- Stiati ca?

Excursii Praga

O excursie la Praga este o optiune excelenta pentru cei care doresc sa calatoreasca intr-o destinatie nu foarte indepartata, accesibila din punct de vedere al preturilor si la fel de atractiva indiferent de sezon. Orasul situat chiar in inima Europei este incarcat de istorie, dar ofera si toate facilitatile unei metropole moderne, asa incat este o adevarata placere sa il descoperi intr-o vacanta estivala sau in perioada sarbatorilor de iarna, cand atmosfera sa devine incarcata de mister si magie. Iata cateva lucruri interesante despre capitala Cehiei :

  • Praga este plina de comori arhitecturale, intr-un amestec de stiluri, incepand de la cel romanic (secolele XI – XII), continuand cu stilurile gotic, renascentist, baroc si incheind cu Art Nouveau si curentele cubist si functionalist. Partea cea mai pitoreasca este Stare Mesto (Orasul Vechi), care dateaza din vremea domniei lui Wenceslas I (1232-1234) si care isi pastreaza aspectul tipic medieval, cu stradutele inguste si casele cu varste venerabile, in ciuda fatadelor reconditionate. Aici se gaseste vechea Primarie, infiintata in 1338, in vremea Regelui Ioan de Luxembourg, si care a ajuns ulterior sa inglobeze un numar de cinci case, transformate in birouri administrative. Edificiul este faimos pentru turnul decorat cu un ceas astronomic fabricat in 1410 si care indica anul, ziua si ora, rasaritul si apusul soarelui, estul si vestul, luna si semnele zodiacale. Ca o curiozitate, pamantul este reprezentat in mijlocul cadranului, in timp ce soarele se invarte in jurul lui, ilustrand conceptia geocentrica asupra universului. In secolul al XVII-lea orologiului i-au fost adaugate cele 12 figuri de apostoli care apar la ferestre la fiecare ora exacta.
  •  Turnul Podului Orasului Vechi, unul din cele mai frumoase turnuri de acest fel din Europa, a fost ridicat in 1380 de catre Petr Parler, constructorul care a lucrat si la realizarea Catedralei Sf. Vit. Elementele decorative – statui de regi, de sfinti si pescarusii albastri – emblema favorita a Regelui Wenceslav al IV-lea - au fost insa adaugate mai tarziu. De-a lungul istoriei, turnul a jucat un rol crucial in apararea orasului – de exemplu, in batalia purtata impotriva suedezilor in 1648, cand o parte a ornamentelor de pe fata de vest au fost atat de grav distruse incat ceea ce a ramas a trebuit sa fie indepartat in totalitate.
  • Farmecul Pragai este legat indiscutabil si de podurile de peste raul Vltava, dintre care cel mai romantic este Podul Carol. Imparatul Carol al IV-lea al Sfantului Imperiu Roman i-a pus piatra de temelie pe 9 iulie 1357, apoi lucrarea i-a fost incredintata aceluiasi Petr Parler despre care vorbeam si mai sus. Cu o lungime de 520 m. si o latime de 9.5 m, podul are 16 arce sustinute de piloni, dintre care 2 se afla pe cheiuri, 12 in apele raului si 3 pe insula Kampa. La inceput, podul a fost pavat si decorat cu o cruce simpla, iar mai tarziu, in secolul al XVII-lea, a fost ornat cu 30 sculpturi baroce, dintre care cele mai cunoscute sunt grupurile statuare dedicate Sfintei Lutgarda, Sfintei Cruci si Calvarului si Sf. Ioan Nepomuk. In prezent, statuile au fost inlocuite de copii, originalele ramand expuse la Muzeul National din Praga.
  • Printre cele mai reprezentative monumente gotice ale orasului Praga se numara Casa Clopotului de piatra, construita la sfarsitul veacului al XIII-lea si in care se presupune ca insusi Carol al IV-lea ar fi locuit pentru o vreme, in 1333. Desi casa a suferit in timp mai multe modificari, in prezent a fost readusa la forma originala. In interior, la parter si la primul etaj, se gasesc doua capele cu picturi murale in stil gotic si fragmente ale statuilor care impodobeau fatada. Numele casei vine de la clopotul care decoreaza unul din colturile exterioare si care aminteste de un episod din anul 1310, cand armatele lui Ioan de Luxemburg au fost lasate sa intre in Orasul Vechi fara varsare de sange, pentru ca sustinatorii regelui au deschis poarta auzind sunetul clopotului tras de capelanul Reginei Eliska. Ioan de Luxemburg a devenit Ioan de Boemia in urma casatoriei cu Eliska de Premyslid, iar pe 14 mai 1316 regina va da nastere primului copil al cuplului, botezat Wenceslav, dar care, la varsta de 7 ani, dupa casatoria cu Blanche de Valois, isi va schimba numele in Carol si va ramane cunoscut in istorie drept Carol al IV-lea, cel mai important suveran al cehilor.
  •  Praga s-a dezvoltat la rascrucea unor importante rute comerciale, iar cel mai reprezentativ monument care vorbeste despre inceputurile orasului este Castelul (Hrad). Edificiul dateaza din a doua jumatate a secolului al IX-lea, fiind fondat de Printul Borivoj pe un deal inalt, aflat pe malul stang al Vltavei. Ulterior Castelul a devenit resedinta a dinastiei de Premyslid, ai carei membri locuisera pana atunci la palatul Levy Hradec. In jurul anului 965 negustorul arab Ibrahim ibn Jakub a vizitat Praga si a descris-o ca pe un oras cu constructii din din piatra si calcar, care se bucura de un comert infloritor. Zona din jurul Castelului era una prospera, iar dezvoltarea sa a continuat dupa 1085, cand regele Vratislav al II-lea s-a ocupat nu numai de reconstruirea Hradului, ci si de extinderea Castelului Vysehrad. De altfel, cele doua resedinte au fost conectate printr-un drum, pe care se mai pastreaza inca vestigii din perioada respectiva, in stil romanic.
  •  Principalul obiectiv din cadrul complexului Hrad este Catedrala Sf. Vitus, o bijuterie arhitectonica si un simbol spiritual al natiunii cehe. Poarta de Aur, odinioara intrarea principala in Catedrala, este decorata cu un splendid mozaic reprezentand Judecata de Apoi – in mijloc este Isus Christos, iar la picioarele lui stau ingenuncheati sfintii patroni ai Cehiei si, de o parte si de alta, monarhii Carol al IV-lea si sotia sa Elisabeta de Poemerania. Mozaicul a fost realizat intre 1370 si 1371 de catre maestri italieni care au folosit cristale de cuart si sticla in 33 de nuante de culori. Flesa Catedralei are o inaltime de 96.5 m si se termina cu un coif renascentist care sustine un leu poleit cu aur. In turnul Catedralei se gasesc patru clopote, dintre care cel numit Sigismund este cel mai mare din Boemia.

Vacante la Praga- De incercat, de vazut, de gustat

  • plimbare pe Ulita de Aur, cartier faimos pentru casele miniaturale, in care au locuit artileristii castelului. Numele strazii este legat de o legenda care sustinea ca in vremea imparatului Rudolf al II -lea de Habsburg aici au locuit alchimisti care incercau sa obtina aur si elixirul vietii pentru suveran. Teoria insa nu a insa dovedita in realitate. Dupa ce meseria de artilerist si-a pierdut din importanta, bizarele casute au fost locucuite de artizani si diversi functionari.  Farmecul zonei a inceput sa fie apreciat  in secolul al XIX-lea, pentru ca in veacul urmator casutele sa gazduiasca locatari celebri, precum Franz Kafka care  avut un birou la nr. 22.
  • daca sunteti amatori de mancaruri traditionale bazate pe carne, incercati Koleno, o bucata zdravana de genunchi de porc, marinata in bere si servita cu muraturi si paine neagra.
  • atunci cand luati la pas stradutele fermecatoare ale Orasului Vechi, nu uitati sa priviti si in sus. Veti descoperi astfel o statuie a lui Sigismund Freud, parintele psihanalizei, suspendata la inaltime cu ajutorul unei bare de metal. Ciudata opera de arta a devenit atat de populara incat a fost expusa si in alte orase, precum Berlin, Londra sau Chicago, dar a indus si oameni in eroare, care, creazand ca cineva incearca sa se sinucida, s-au grabit sa sune la 112.
  • spectacol de teatru de papusi la Teatrul National de Marionete sau la Teatrul Spejbla & Hurvinek. Praghezii sunt pasionati de aceasta arta inca din secolul al XII-lea, cand papusile erau prezente la festivitatile regale.
  • promenada prin Mala Strana, cartierul aflat vis a vis de Orasul Vechi, pe malul celalalt al raului, cu splendida piata baroca in jurul careia veti gasi magazine cochete, restaurante si nelipsitele puburi unde puteti savura cea mai buna bere din lume.

Vacanta placuta la Praga!