De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor

Vacante la Paris - Stiati ca?

Vacante Paris

“Parisul e intotdeauna o idee buna”, spunea Audrey Hepburn in filmul Sabrina si, de cate ori ne gandim la aceasta replica, abia ne stapanim sa nu ne impachetam bagajele si sa plecam pe loc intr-o vacanta la Paris. Despre capitala Frantei s-au scris nenumarate pagini. Cu totii am visat sa urcam macar o data in Turnul Eiffel, sa admiram Mona Lisa la Luvru sau sa ne plimbam pe Champs – Elysees. Dar Parisul inseamna mult mai mult decat o colectie impresionanta de monumente istorice – este spirit boem, romantism si acea joie de vivre pe care o gasim intr-o conversatie inteligenta, in jurul unei mese cu feluri de mancare rafinate, acompaniate de un vin bun. Iata cateva detalii interesante despre superbul oras de pe malurile Senei :

  •  Primii locuitori sunt considerati parisii, membri ai unui trib celtic care s-a stabilit pe Ile de la Cite in secolul al III_lea i. Hr. Ei au numit orasul Lutetia, care insemna « santier pe râu ». Parisii au fost infranti de romani in anul 52 i. Hr. , iar asezarea a fost distrusa si reconstruita, devenind un centru administrativ. Ulterior, romanii au intemeiat un oras propriu pe malul stang al Senei, din care s-au pastrat pana astazi baile termale din Hotelul Cluny si amfiteatrul din strada Monge. Lutetia a primit numele de Paris in anul 360, o data cu preluarea de catre prefectul roman a titlului de imparat.
  • Atacurile barbarilor au amenintat conducerea romana de nenumarate ori. Insusi Attila, capetenia hunilor, a ajuns la portile Parisului in anul 450, iar legenda spune ca orasul a fost salvat gratie rugaciunilor tinerei calugarite Genoveva, care a devenit, in urma acestui episod, sfanta patroana a Parisului. Totusi, in anul 478 orasul a fost cucerit de franci si transformat in capitala noului lor imperiu, Franta. In 751 pe tronul Frantei a urcat Pepin cel Scund, primul reprezentant al dinastiei carolingiene, iar succesorul sau, Carol cel Mare, incoronat ca Sfant Imparat Roman, a mutat in 800 capitala la Aix – La – Chapelle. Dupa cum era de asteptat, Paris a cunoscut o perioada de declin, insa, in 987, o data cu venirea pe tron a dinastiei capetiene, orasul a redevenit capitala si a inceput sa se bucure din nou de prosperitate.
  • Muzeele din Paris sunt celebre in toata lumea. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, pe langa Luvru si Musee d’Orsay, merita sa mergeti la Muzeul National al Evului Mediu si sa admirati splendida tapiserie « Doamna si inorogul » sau la Muzeul National de Moda si Stofe, care gazduieste o fascinanta colectie permanenta de obiecte vestimentare incepand cu secolul al XVII-lea si pana la creatiile haute couture, dar si valoroase expozitii temporare. Muzeul Montmartre reconstituie atmosfera caselor din secolul al XIX-lea in care au locuit artisti faimosi precum Renoir, Dufy sau Utrillo, in timp ce Muzeul Erotismului, situat aproape de cabaretele din Place Pigalle, expune picturi, gravuri, desene, sculpturi si alte lucrari de arta care abordeaza tema sexului din diverse unghiuri – spiritual, satiric, umoristic sau incitant.
  • Cea mai frumoasa biserica pariziana este Sainte- Chapelle, construita de Ludovic al IX-lea pentru a adaposti Relicvele Pasiunii (coroana de spini, cuie de la crucificare, picaturi din sangele Mantuitorului si alte relicve, pastrate in prezent la Notre – Dame). Sainte – Chapelle este renumita pentru cele 15 vitralii care prezinta scene din Vechiul si Noul Testament, aflate la 15 m deasupra unui tavan boltit, acoperit cu stele. Din luna martie si pana la sfarsit de decembrie, biserica gazduieste seara concerte de muzica clasica, dar, atentie, incinta nu este incalzita, asa ca va trebui sa va imbracati bine. Vizita la Sainte – Chapelle poate fi completata cu un tur de Conciergerie, un palat gotic transformat in inchisoare la sfarsitul secolul al XIV-lea. In timpul Revolutiei franceze, peste 4000 de cetateni au fost detinuti aici, inclusiv Maria Antoaneta, care si-a gasit sfarsitul ghilotinata.
  • Unele din cele mai mari personalitati ale Frantei se odihnesc intru vecie la Panteon. Initial, edificiul a fost o biserica inaltata de Ludovic al XV-lea in semn de recunostinta pentru revenirea sa dupa o grava criza de guta. Inspirata de Panteonul din Roma, cladirea aminteste insa mai mult de Catedrala londoneza Sf Paul. Printre cei mai de seama francezi inmormantati aici se numara scriitorii Voltaire, Emile Zola si Victor Hugo, filosoful Denis Diderot si Louis Braille, inventatorul sistemului de « citire » pentru nevazatori. Sun cupola Panteonului,  in 1851, fizicianul Jean Foucault a facut celebra demonstratie cu pendulul, confirmand astfel teoria potrivit careia Pamantul se roteste in jurul axei sale.
  • Un alt monument emblematic al Parisului este Hotelul Invalizilor, construit de catre Ludovic al XIV-lea pentru a gazdui soldatii raniti in batalii. Spitalul de la sfarsitul secolului al XVII-lea mai functioneaza si astazi, dar la capacitate mai redusa. Restul spatiilor ocupate odinioara de veteranii de razboi adapostesc un grandios complex muzeal, din care fac parte Muzeul Armelor, Muzeul Hartilor, Muzeul Ordinului Eliberarii, Biserica Sf. Ludovic cu orga la care s-a cantat pentru prima oara Recviemul de Berlioz si Domul de Aur, sub a carui cupola se afla cavoul lui Napoleon.
  • Daca va place arta moderna, includeti neaparat in planificarea excursiei la Paris si Centrul Georges Pompidou, care gazduieste Muzeul National de Arta Moderna, alaturi de un cinematograf, o librarie, magazine si sali de spectacole. Deschis in 1977, complexul a socat pe toata lumea prin tevile viu colorate dispuse pe exterior – cele verzi sunt pentru apa, cele galbene pentru curent electric, iar cele albastre pentru aer conditionat. O alta atractie este scara rulanta in forma de serpentina, acoperita cu un tub de plexiglas. Panorama din varful centrului este si ea spectaculoasa – la nord puteti admira silueta Turnului Eiffel si cartierul Montmartre, iar spre sud Turnul Montparnasse.


Excursii la Paris - De incercat, de vazut, de gustat

  • plimbare de voie prin Gradinile Tuileries, pe aleile strajuite de tei si de castani, admirand sculpturile de bronz realizate de Aristide Maillol. La unul din capetele gradinilor veti gasi galeria Jeu de Paume si Oranjeria, unde sunt expuse opt din tablourile cu nuferi ale lui Monet.
  • tur printr-unul din cele mai frumoase cartiere pariziene, Marais. Initial o zona mlastinoasa, Marais inglobeaza Piata Regala construita de Henric al IV-lea, cunoscuta astazi drept Piata Vosges, Muzeul Picasso, cu cea mai mare colectie din lumea a operelor artistului spaniol, Muzeul Carnavalet, dedicat istoriei Parisului, Piata Bastilla, de unde s-a dat semnalul inceperii Revolutiei franceze din 1789 dar si Casa Europeana a Fotografiei si Casa Memoriala Victor Hugo.
  • o cupa (sau mai multe) de inghetata la Berthillion, localul situat pe strada St Louis - en - l'ile, la nr. 31. Va va fi greu sa alegeti din cele peste 70 sortimente de inghetata si sorbet si cu siguranta va veti dori sa reveniti!
  • o seara memorabila la Lido, la Moulin Rouge sau la Crazy Horse, pentru a vedea un spectacol de cabaret plin de culoare, cu decoruri fabuloase si efecte speciale.
  • o raita prin Place de la Madeleine, raiul gurmanzilor, unde veti admira vitrinele celebrei bacanii Fauchon, cea mai buna din Paris, veti putea cumpara caviar, trufe sau mustar fin si va veti putea rasfata cu o ceasca de ceai, cafea ori ciocolata fierbinte.
Vacanta placuta la Paris!