Ce legatura poate exista intre o insula vulcanica, oceanul Atlantic, vegetatie luxurianta si primavara eterna? Madeira este insula de care te indragostesti inca de la prima vedere si care te surprinde la fiecare pas, cu frumusetea si abundenta de culori si stari.

Nu m-am asteptat ca pe o insula vulcanica (si iata ca pentru cel de-al doilea an la rand am ales in mod inconstient o destinatie de vacanta pe o insula vulcanica, dupa vacanta din 2021 din Santorini), sa gasim primavara eterna. Pentru ca toate alegerile din restul anului se fac calculat, constient, analizand in detaliu fiecare element, vacanta este alegerea instinctiva, cea care ne surprinde de fiecare data si ne depaseste asteptarile.

De aceasta data am gasit o destinatie extrem de colorata si de parfumata, in care ne-am bucurat si de grandoarea oceanului Atlantic si a piscinelor naturale scaldate de apa lui, si de starea de sarbatoare pe care am regasit-o in diverse orasele impodobite cu ghirlande si arcade, si de racoarea si mireasma muntilor (Doamne ce miros de flori era la Pico de Areiro, mai puternic decat in toate fabricutele in care se producea parfum), si de simplitatea si autenticitatea oamenilor locului, si de bucataria specifica.

Insotiti de doi prieteni noi, cei doi ghizi care ne-au fost parteneri de drum: doamna Antoaneta si dl. Ion – ghidul local care ne-a inveselit excursia din primul minut in care l-am cunoscut si pina la plecare.

A… si sa nu-l uit pe Carlos, soferul de autocar portughez care a simtit romaneste alaturi de noi pe toata perioada vacantei si a avut grija sa ajungem in siguranta in cele mai frumoase locuri.

De la zbor la conditiile de cazare, totul a fost la superlativ. Am postat ca si cum imi doream ca frumusetea sa ajunga la cat mai multi oameni si pe cativa din cei apropiati i-am inspirat sa ajunga acolo, in insula vulcanica din mijlocul oceanului (sau cel putin asa imi inchipui eu), insula florilor si a primaverii eterne. Aproape ca m-am simtit in basmul “Tinerete fara batrinete”… si Madeira este despre starea pe care ti-o transmite, mai mult decat despre orice altceva.