Am beneficiat de o programare foarte reusita a zborurilor, atat la dus cit si la intors. Plecand cu un avion dis-de-dimineata, am castigat o jumatate de zi in Lisabona.

De la aeroport metroul te lasa, dupa o transbordare, la ROSSIO, in Praco da Figueira. La nici zece minute de mers pe jos se ajunge la Pensiunea ALCOBIA. Interior tip "moda veche", foarte potrivit cu zona, serviciul foarte civilizat. Micul dejun excelent. Pensiunea este foarte fericit situata la marginea cartierului  BAIXA, vecina cu cel mai vechi cartier lisabonez, ALFAMA, la poalele inaltimii pe care se situeaza Castel Sao Jorge si impanzita de stradute vechi cu atmosfera unica. De aici se poate ajunge usor in orice zona a orasului cu tramvaiul 
sau metroul. Recomand explorarea zonei vecine ca pieton. Numai asa te poti patrunde de farmecul paienjenisului de stradutze in care se poate accede chiar din fata usii pensiunii. Mai departe ai acces la Catedrala Se, la Mirador (panorama portului), la M-rea Sao Vicente, cu minunatele "azulejos" acoperind peretii interiori. Si daca veni vorba, zeci si sute de cladiri au fatadele acoperite cu placi de faianta  decorativa, acele azulejos mai noi sau mai vechi. De asemenea,  o multime de statii ale metroului beneficiaza de decoratii splendide de azulejos contemporane.

Se mai poate accesa cartierul MURARIA, pe jos sau cu tramwaiul.

Tot tramwaiul te duce in centru si mai departe, la M-rea dos Jeronimos, la Turnul Belem si la Monumentul Navigatorilor.

Si cate altele. . . .

In niciun caz nu pierdeti Muzeu Nacional de Azulejo !


La Porto (OPORTO) ne-am deplasat cu trenul, cu plecarea la 9.30 din gara Santa Apolonia. Costa 12.50 Eu si face ceva mai  mult de trei ore. In felul acesta am cistigat iar o jumatate de zi.

De la gara metroul te poarta pina la statia BOLHAO, de unde, in cinci minute, intri in hotelul SAO JOSE. Scurtul drum nu te scuteste de o surpriza de zile mari, capela DAS ALMAS, cu peretii acoperiti de azulejo albastru, infatisand sene biblice pe multe zeci de metri patrati.

Hotelul este din categoria modern, cu conditii si serviciul ireprosabile.

De aici ai acces lesne spre centrul istoric (recomand pietonal) cu Statia CF Sao Bento (azulejos moderne), Catedrala Se, bisericile S. Francesco, S.Clara, Carmelite (azulejo exceptional exterior) s.a.

Mai la sud intalnesti Palatul Bursei, ansamblul de cladiri de pe malul drept al Duero si, traversind podul Dom Luis, Vila Nova Gaia, cu cramele sale vestite.

Se poate ajunge la malul oceanului, cea mai interesanta zona a litoralului fiind in zona Matosinhos.

Planificarea intoarcerii la Bucuresti ne-a oferit avantajul ca am putut profita de intreaga zi, avionul decoland de la Porto seara, cu escala nocturna la Lisabona si aterizare la Bucuresti dimineata la 6.00.

In doua cuvinte, escapada reusita.