B R U G G E
Dupa aterizarea la Bruxelles, se coboara in gara, in subteran, de unde pleaca trenuri la interval de o ora spre litoral. In maximum 2 ore se ajunge la Bruges (Brugge).
Atentie, pensionarii sa comande bilete de "senior", care sunt mai ieftine.
Din gara Brugge, la o statie lunga cu autobuzul de centru (2 Eu) sau pe jos 15-20 min agale prin parc, se ajunge la piata ´t Zand unde, vis a vis de cladirea impunatoare rosie a Concertgebow, se afla hotelul ALBERT 1, o fericita imbinare de atmosfera sec XIX cu conditii civilizate de cazare. Cladirea este, intr,adevar, destul de veche, sec.XIX sau si mai mult, inconjurata de strazi cu case vechi si manastiri, amenajata interior impecabil, fara stridente hipermoderne. Micul dejun, fara sa fie opulent, este suficient, chiar si pentru cei ce-l abordeaza pentru ziua intreaga.
Recomand vizitarea orasului pe jos. Distantele nu sint mari. Fiecare strada, cu sirul de zeci de fatade diferit ornamentate, are cate ceva interesant.
Dupa traversarea pietei ´tZand (atentie la fantana splendida cu sculpturi de bronz), pe Zuidzandstraat, pe linga biserica Sint Salvator, ajungem in Piata Centrala (Markt) unde cea mai interesanta constructie este cea a halelor cu turnul Beffroy cu carillon, mindria orasului (vizitabil, se urca fara lift pina la nivelul de belvedere). Se continua cu Burg, vechiul centru civic, populat cu bijuterii arhitectonice- Primaria, basilica Sf. Sange si vechea Grefa. Dupa traversarea canalului, prin Piata Tabacarilor, ajungem la cheiul Rozariului, punctul cu cea mai frumoasa vedere spre oras. Mai departe pe chei se afla Muzeul de Arta Groeningen, obligatoriu de vizitat, mai ales pentru marii pictori flamanzi ai veacului XV. Continuam peste podul St. Bonifaciu, cu catedrala Notre Dame si, in special, cu Spitalul Sf. Ioan, actual Muzeul Hans Memling, obligatoriu de vizitat. In continuare se afla Beguinajul Princiar, o curte interesanta arhitectonic, apoi, pe bratul raului Reie, Minnewater, o priveliste splendida spre oras.
In alta varianta, dupa iesirea din Burg spre stinga, se parcurge cheiul Groenerei, cu splendidele Palatul Frankbourgeois si Casa Pelikan. Mai departe pot fi vazute bisericile  Sf.Anna  si Jerusalim, in continuare ajungindu-se la poarta Sf. Cruce (Kruispoort) a valului de aparare pe care s-au pastrat doua mori de vint.
La intoarcere spre centru intalnim Piata Van Eick, cu fatade valoroase de arhitectura veche, Piata Memling si, pe Vlamingstraat, cladirea primei Burse (a familiei Buerze).
De fiecare data, intoarcerea la hotel se poate face pe strazi diferite si interesante, in maximum o jumatate de ora de mers lejer, cu opriri.

G E N T
Din Brugge sunt 2-3 trenuri pe ora pentru Gent, unde se ajunge in cca o ora .
Din fata garii St. Pieters se ia tramwaiul 1 (bilete 2Eu la automat) pana in centru, la statia St.Niklaaskerk. De acolo pe jos, spre stanga, pe Catalonienstr., peste pod, pe St.Michielstr. si apoi la dreapta pe Poel, se ajunge in cca 15 min la HOTEL de FLANDRE.Hotelul e impartit intre doua cladiri, cea principala de sec.XIX sau XX si cealalta vis a vis, cladire noua in fundul curtii cu tot confortul sec.XX-XXI, unde am fost cazati. Serviciu ireprosabil. Pozitia hotelului este ideala penru vizitarea orasului vechi pe jos.
Spre E intri imediat in zona interesanta a centrului istoric. Pe linga biserica St. Michiel, pe podul cu vedere spre vechiul port (Graslei si Kornlei), se ajunge la piata Korenmarkt, apoi la biserica St. Niklaas, sediul francmasoneriei, turnul Primariei Belfort (urcare cu liftul) si la Catedrala St. Baaf, posesoarea altarului Mielului Mistic de Van Eick, castelul Gerard de Duivel si Piata Kouter.Spre N, de la hotel se ajunge foarte repede la fortareata Gravesteen, piata St.Veerle si in cartierul vechi Patershol, casele de pe Kranlei, piata Vrijdag Markt si la biserica St. Jakob.
Spre NV se ajunge la Beginhof, la poarta Rabot apoi, pe riul Lieve, la Prinsenhof.
Cu acelasi tramwai 1 se merge la Citadel Park, unde se situeaza doua muzee, cel de arta contemporana S.M.A.K. si Muzeul Artelor Frumoase, acesta fiind foarte bogat in arta sec. XIV-XX.
Prin Gent trec trenuri spre Aeroportul Bruxelles la interval de o ora. Recomand sa se rezerve cateva minute pentru contemplarea frescelor cu care e impodobita gara din Gent.
 
De asemenea, recomand ca, in fiecare gara, prima actiune sa fie procurarea, de la informatii turistice, a planului orasului. De regula se ofera gratuit.