Articole Cum am petrecut 3 zile si jumatate la Berlin in perioada Pietelor...

Cum am petrecut 3 zile si jumatate la Berlin in perioada Pietelor de Craciun

Piata de Craciun de la Berlin
Piata de Craciun de la Berlin

Germania este pentru noi una din acele tari in care ne gandeam din cand in cand ca ar fi frumos sa revenim, dar, cumva, nu era niciodata momentul potrivit. Am mai vizitat cateva orase demult, in adolescenta, apoi am descoperit zona mediteraneeana, de care ne-am simtit atrasi mai tare, asa ca tara lui Goethe a cazut cumva in topul preferintelor noastre. Mai mult, circuitele in Germania se organizeaza doar in timpul verii, adica exact sezonul cel mai aglomerat pentru cineva care lucreaza in turism…

Insa in toamna lui 2019, am primit un cadou neasteptat din partea familiei – o excursie in perioada Pietelor de Craciun, intr-un oras pe care urma sa il alegem cu totii, de comun acord. Foarte entuziasmata de idee, am inceput imediat sa caut oferte pentru Munchen si Berlin, iar cel de-al doilea a iesit castigator, in primul rand datorita tarifelor foarte convenabile pe care le-am gasit. Am cumparat biletele de avion de la Ryanair, cam cu doua luni inainte de plecare, la un pret de sub 100 eur/persoana, cu un bagaj de cala si doua bagaje de mana incluse, per cuplu. In privinta cazarii, am ales un hotel de trei stele situat in zona Charlottenburg, Novum Hotel Berlin Gates, care a avut si el un tarif avantajos, de 277 eur/camera dubla cu mic dejun/4 nopti. Asadar, lnceputul lunii decembrie ne-a gasit admirand Piata de Craciun de la Berlin…

Daca initial ne gandeam ca de la aeroportul Schonefeld vom lua trenul si apoi metroul pentru a ajunge la cazare, cu vreo doua zile inainte de plecare am decis sa rezervam un transfer privat, pentru ca aterizarea era prevazuta la o ora destul de tarzie, 21.30, si nu prea aveam chef sa bajbaim noaptea printr-un oras pe care nu il cunosteam deloc. Am facut rezervarea pe site-ul www.taxi2airport.com si am platit in jur de 65 euro pentru un microbuz cu sofer care a venit sa ne preia pe toti cinci de la terminalul D (Sosiri). Evident, si calatoria a fost mai scurta, astfel incat, in loc de o ora si jumatate cat am fi facut daca am fi mers cu mijloacele de transport in comun, am ajuns in fata hotelului in doar 35 min.

Check-inul a decurs destul de rapid si am primit doua camere duble in corpul din fata si o camera single in corpul din spate, cele doua cladiri fiind despartite de o curte interioara. Hotelul este o constructie ce dateaza de prin 1900 si are un farmec aparte, conferit de incaperile cu tavane inalte, ferestrele clasice, fara geamuri termopan si scarile de lemn cu balustrada atent lucrata. Intre cele doua corpuri puteai ajunge si prin interior, pe culoarele lungi si putin labirintice. Desi vechi, hotelul este extrem de bine intretinut. Mobilierul arata bine, baile sunt spatioase si moderne, nu ai nici o clipa senzatia lipsei de confort, ba chiar dimpotriva. Micul dejun este servit in restaurantul de la primul etaj si ofera o mare varietate de produse, de la oua la mezeluri si branzeturi, produse de patiserie, iaurturi, compot, fructe proaspete, ceai, cafea…

Pentru ca excursia noastra in Berlin a fost destul de scurta, trei zile si jumatate, nu ne-am propus sa bifam toate obiectivele principale, ci sa vedem atat cat reusim in intervalul 10 – 15, tinand cont de vremea nu foarte prietenoasa si de faptul ca soarele apunea in jur de ora 16, iar dupa lasarea intunericului, sa ne bucuram de atmosfera Pietelor de Craciun. Singura programare pe care am facut-o in avans a fost cea de la Parlament, pe site-ul www.bundestag.de. Am fi dorit sa rezervam un tur ghidat in limba engleza, dar, din pacate, aceasta optiune nu a fost disponibila in perioada sederii noastre. Asa ca am optat in final pentru vizita Domului, care este si ea gratuita, ca si turul, doar ca nu ai parte de ghid, in schimb poti lua un audioghid care iti furnizeaza cateva explicatii.

Iata asadar cum a decurs programul nostru:

Ziua 1 – Vizita la Parlament, Checkpoint Charlie si Piata de Craciun din Gendermenmarkt

In prima zi, vineri, dupa micul dejun, am pornit intr-o scurta plimbare de recunoastere prin cartier, pe Knesebeckstrasse, unde se afla hotelul, pana la Piata Savigny. Am descoperit o zona eleganta, cu case solide de la inceputul secolului 20, dar si cu cafenele sic, librarii si magazine cochete de decoratiuni interioare. Ca o paranteza, trebuie spus ca Charlottenburg a fost odinioara cel mai bogat oras din Prusia si a fost anexat Berlinului in 1920. In prezent, districtul este faimos pentru ca aici se afla principala artera comerciala a orasului, bulevardul Kurfurstendamm, dar si cea mai veche si mai mare gradina zoologica din Germania, fara sa uitam, desigur, Castelul Charlottenburg, resedinta de vara a dinastiei Hohenzollern. Aminteam la inceputul paragrafului de Savignyplatz, una din cele mai frumoase piete ale Berlinului, o zona foarte potrivita pentru a lua masa, dar si pentru relaxare, mai ales vara, datorita spatiilor verzi prevazute cu banci si pergole. Noi nu am avut timp sa zabovim prea mult, insa ne-am intors in una din seri la unul din restaurantele aflate in jurul pietei…

Pentru ca rezervarea la Bundestag era facuta pentru ora 12.30, ne-am grabit catre statia de metrou Ernst Reuter Platz, aflata in celalalt capat al strazii, in directia opusa fata de Savignyplatz. Receptionera de la hotel, care ne-a dat si cate o harta a orasului, ne-a explicat ca, pentru a ajunge la Parlament, putem merge fie pana la statia Brandenburg Tor, fie pana la Potsdamer Platz. Am optat pentru cea de a doua varianta, si am coborat in Potsdamer Platz, o zona foarte moderna, dominata de cladiri impunatoare precum Sony Center si sediul Daimler Chrysler. Am continuat drumul pe Eberstrasse si am trecut pe langa impresionantul Memorial al Holocaustului, un camp intins cu lespezi de beton de diferite inaltimi, menite sa ii comemoreze pe cei sase milioane de oameni care si-au gasit sfarsitul in lagarele de concentrare naziste in perioada 1933-1945. Proiectul ii apartine arhitectului american Peter Eisenman si a fost inaugurat in 2005.

Dupa alte cateva minute de mers, am ajuns in fata celui mai cunoscut monument al capitalei Germaniei, Poarta Brandenburg, construita intre 1789 si 1791 dupa porticurile din Atena antica si restaurata in 2002. Poarta a fost martora unor evenimente cruciale din istoria Berlinului, iar astazi mai mult ca oricand ea simbolizeaza pacea si unitatea Germaniei si intregii Europe. Evident ca am facut si noi fotografii din diverse unghiuri, apoi am admirat si celelalte cladiri din Pariser Platz – legendarul hotel Adlon, noua cladire a Academiei de Arta, construita in anii 2000 – 2005, Ambasada Frantei, cladirea Deutsche Bank si Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Poarta Brandenburg, Berlin
Poarta Brandenburg

Am continuat pe celebrul bulevard Unter den Linden, care la origine a fost un drum regal de legatura intre resedinta regelui si Tiergarten, pentru a deveni in secolul 18 cea mai moderna strada din capitala Prusiei. Am admirat cateva vitrine, apoi am facut cale intoarsa catre Budenstag, caci se apropia ora vizitei, insa am oprit cateva minute la un chiosc de unde am cumparat vin fiert si punci de fructe, perfect pentru a ne incalzi un pic, caci frigul de afara ne patrunsese deja in oase.

Cladirea Parlamentului german, Berlin
Cladirea Parlamentului cu faimoasa cupola de sticla
Cupola Parlamentului german vazuta din interior
Cupola Parlamentului german vazuta din interior

 

O alta imagine spectaculoasa din interiorul Bundestagului
O alta imagine spectaculoasa din interiorul Bundestagului

Odata ajunsi la intrarea vizitatorilor de la Parlament, am prezentat pasapoartele la control, am fost bifati pe o lista, apoi am trecut printr-un filtru similar cu cel de la aeroport. In final, am fost preluati de cativa tineri care ne-au condus pana la cladirea Bundestagului, unde am intrat si am mers direct catre liftul care ne ducea sus, la cupola. Privelistea de care ai parte de indata de cobori din ascensor iti taie rasuflarea, Parlamentul german fiind unul din cele mai moderne din lume. Ridicat in anii 1884 -1894 de Paul Wallot cu scopul de a simboliza puterea Reichului german, a fost distrus in incendiu in 1933 si bombardat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Imaginea sa actuala se datoreaza arhitectului britanic Norman Foster, care a proiectat si domul ovoidal, de unde, mai ales in zilele senine, se poate admira o superba panorama a orasului. Pentru a ajunge in varf, se urca pe o scara in spirala, dar din loc in loc simti nevoia sa te opresti pentru a face fotografii sau pentru a asculta explicatiile furnizate de audioghid. In interior a fost destul de frig, pentru ca cupola este deschisa in partea superioara, permitand astfel aerisirea cladirii. Daca nu tineti neaparat sa urcati pana in varf, puteti sa va bucurati de privelistea asupra Unter den Linden luand masa la restaurantul aflat chiar langa cupola. Noi nu am incercat aceasta experienta, iar, dupa ce am trecut in revista fotografiile din miniexpozitia aflata la baza, am parasit Parlamentul si ne-am indreptat din nou catre faimosul bulevard cu tei (linden = tei in germana). Doream sa ne punem sangele in miscare cu o bautura calda, asa ca am intrat in primul local intalnit, Trattoria Mama, un restaurant cu specific italian. Vazand meniul, am hotarat ca mai bine ne luam o supa decat un ceai sau o ciocolata calda, asa ca am comandat pentru toti bruschette si minestrone, o alegere inspirata si gustoasa. Intre timp am mai studiat putin harta si am decis sa ne continuam traseul catre Checkpoint Charlie, fostul punct de control aflat pe vechea granita dintre Berlinul de Est si de Vest. Pentru a ajunge acolo, din Unter den Linden o cotesti la un moment dat spre dreapta, pe Friederichstrasse, un fel de Fifth Avenue al Berlinului, pe care se afla magazine luxoase precum Galeriile Lafayette ori Quartier 206. Nu am rezistat sa nu fotografiem vitrinele spectaculoase, decorate ca in povesti, apoi am dat un mic tur prin expozitia in aer liber amenajata langa Checkpoint Charlie, ocazie cu care am vazut o bucata din fostul zid al Berlinului si o harta care arata cum era impartit orasul in perioada 1961 – 1989.

 

Checkpoint Charlie, Berlin
Checkpoint Charlie, Berlin

Vizita putea fi continuata la Haus am Checkpoint Charlie, insa, pentru va deja se lasa seara, noi am mers catre Piata de Craciun din Gendermenmarkt, cu siguranta cea mai frumoasa din oras. Spre deosebire de celelalte targuri la care am ajuns in zilele urmatoare, aici accesul nu este gratuit, ci contra cost (un euro de persoana), iar la intrare ti se controleaza geanta. Atmosfera este insa magica, in primul rand datorita pozitiei exceptionale – intr-un perimetru flancat de Konzerthaus (sala de concerte) si de turnurile gemene ale catedralelor germana si franceza, ce dateaza de la sfarsitul secolului 18. Varietatea produselor vandute la casutele amenajate in piata este coplesitoare – de la globuri si decoratiuni specifice sarbatorilor de iarna la bijuterii, obiecte din lemn si piele, felicitari si bineinteles dulciuri si gustari traditionale. La tot pasul simteai arome imbietoare de clatite, turta dulce sau vin fiert cu mirodenii. Noi am gustat clasicul wurst, un pretzel si niste crochete delicioase cu branza, sunca si mac. Mi-a placut mult ca existau si niste zone acoperite de luat masa, un fel de corturi foarte frumos amenajate, astfel incat, daca nu voiai sa mananci in picioare sau vremea ar fi fost nefavorabila, puteai sa te rasfeti cu un pahar de vin sau o cina gustoasa in interior, unde era cald si bine.

Intrarea la Piata de Craciun din Gendermenmarkt, Berlin
Intrarea la Piata de Craciun din Gendermenmarkt

Ziua 2 – Shopping de Craciun si cina la un restaurant traditional

Pentru ca vineri a fost o zi destul de incarcata, am hotarat ca sambata sa fie o zi mai lejera si sa dedicam o parte din ea cumparaturilor, mai ales ca duminica toate magazinele (chiar si cele din Mall of Berlin) erau inchise. Hotelul nostru avea avantajul pozitionarii foarte bune fata de zona comerciala – la doar doua statii de metrou de celebrul KaDeWe si de Tauentzienstrasse, o strada cu principalele branduri de mass market, precum Zara, Mango, H&M, Uniqlo etc. Desi nu incepusera inca marile reduceri, totusi existau diverse promotii si oferte, asa incat era imposibil sa nu gasesti ceva care sa iti faca cu ochiul. Singurul obiectiv turistic pe care l-am vizitat sambata a fost Biserica Memoriala a Imparatului Wilhelm, aflata in capatul de vest al Tauentzienstrasse si supranumita “dintele gaunos”, deoarece a fost avariata in raidurile aeriene din 1943. Doar o parte din turnul bisericii a rezistat in fata bombardamentelor, iar langa ruinele sale a fost ridicata o biserica noua, unde in prezent se oficiaza slujbe. Am intrat si noi in vestibulul vechiului lacas si am admirat mozaicurile reprezentandu-i pe imparatul Henric I pe tron, pe imparatul Wilhelm I si regina Luiza a Prusiei si pe ducii prusaci. In biserica noua iti atrag atentia ferestrele din sticla albastra si statuia aurita a lui Hristos, suspendata deasupra altarului.

Spectaculoasele vitrine de la magazinul KaDeWe
Spectaculoasele vitrine de la magazinul KaDeWe

Biserica Memoriala a Imparatului Wilhelm, imagin exterioara
Biserica Memoriala a Imparatului Wilhelm
Piata de Craciun amenajata in fata Bisericii Imparatului Wilhelm
Piata de Craciun amenajata in fata Bisericii Imparatului Wilhelm

In jurul bisericii era amenajata o mica Piata de Craciun, dar nu am putut sa ne plimbam prea mult pentru ca incepuse ploaia.

Spre seara am vrut sa cinam la restaurantul traditional german Dicke Wirtin, aflat pe Camerstrasse, langa Savignyplatz, dar nu ne-am gandit ca ar fi trebuit sa facem rezervare in prealabil. La ora cand am ajuns noi (in jur de 17.30) era deja plin, asa ca a trebuit sa ne reorientam. Noroc cu Google Maps, pe care am reperat rapid un restaurant cu specific austriac, Ottenthal, situat tot in zona, pe Kantstrasse. Aici am avut mai mult noroc: am fost intampinati de o doamna extrem de amabila care ne-a spus ca ne poate oferi o masa pana la ora 19, timp suficient pentru noi. Experienta la Ottenthal a fost excelenta, de la mancarea foarte bine preparata (am ales, destul de previzibil, rasol de vita cu hrean si snitel cu salata de cartofi, plus strudel cu mere) la atmosfera foarte linistita (desi mesele erau foarte apropiate unele de altele, toate conversatiile se derulau cu voce scazuta, iar pe fundal se auzeau valsuri) si la gesturile de curtoazie ale personalului (la sosire ti se luau hainele, la sfarsitul mesei am primit cate o bucatica de tort Sacher din partea casei, iar la plecare unul din chelneri ne-a deschis usa). Recomandam calduros acest local!

Ziua 3 – Tur cu autobuzul supraetajat, Piata de Craciun de la Primarie si plimbare in Potsdamer Platz

In cea de a treia zi, duminica, ne propuseseram initial sa vizitam Muzeul Pergamon, despre care stiam ca adaposteste o colectie fabuloasa de arta antica, provenita in special din Orientul Apropiat. Dar ploaia care a continuat in prima parte a zilei ne-a determinat sa mai lenevim in camera de hotel. Ne-am urnit abia in jur de ora 12, cand in sfarsit se inseninase si soarele incerca timid sa isi arate fata. De data aceasta, nu am mai luat metroul decat o statie, pana la Gradina Zoologica, apoi am vrut sa continuam traseul cu autobuzul supraetajat 100, care nu este un autobuz hop on – hop off, ci unul normal, dar, daca iti iei o cartela de transport pentru o zi (contra 7 euro), poti sa urci si sa cobori la oricare dintre statii doresti. Primul nostru obiectiv era Alexanderplatz, insa am coborat mai devreme, la intersectia dintre Unter den Linden cu Friederichstrassse, pentru a putea parcurge restul bulevardului pe jos. Am putut astfel sa admiram si sa fotografiem mai multe cladiri importante, precum Staatsoper (prima cladire de opera din Europa, construita intre 1741 si 1743), Universitatea Humboldt (cea mai veche universitate din Berlin, unde a studiat si Einstein), Catedrala St. Hedwigs, sediul arhiepiscopiei catolice, Muzeul de Istorie al Germaniei, amenajat in fostul arsenal regal, si palatul neoclasic Kronprinzenpalais. Am ajuns apoi pe insula muzeelor, unde se afla atat Muzeul Pergamon, cat si Nationalgalerie, Bodemuseum, Altes si Neues Museum. Ne-am razgandit in privinta intrarii la Pergamon, pentru ca in sfarsit soarele stralucea, temperatura devenise placuta si simteam nevoia sa stam mai mult in aer liber. Am fotografiat Catedrala maiestuoasa, cu scarile imperiale de marmura neagra si Domul de 85 m inaltime, apoi am continuat drumul catre Primarie. Edificiul de caramida rosie a fost realizat dupa modelul palatelor renascentiste italiene, iar exteriorul a fost decorat cu o cronica de piatra, care prezinta scene din istoria Berlinului. In fata Primariei era amenajata o alta piata de Craciun, prin care nu am rezistat sa nu dam o tura. Aici exista si un patinoar pentru copii, plus un carusel in care cei mici se invarteau cu mare placere.

Catedrala din Berlin
Catedrala din Berlin
Turnul de televiziune din Alexanderplatz
Turnul de televiziune din Alexanderplatz
Roata din Piata de Craciun de la Primaria din Berlin
Roata din Piata de Craciun de la Primaria din Berlin

Apoi am luat din nou autobuzul, de data aceasta cu numarul 200, pentru a ajunge in Potsdamer Platz, unde doream sa vedem Sony Center. Sediul european al companiei Sony atrage prin arhitectura spectaculoasa, iar in perioada Craciunului atmosfera este de-a dreptul feerica. Cupola ingenioasa, luminitele, bradul impodobit, totul te transporta intr-o lume de vis. Tot aici se afla si Muzeul Filmului din Berlin, Cinemaxxul si Cafeneaua Josty, gazduita partial de istoricul salon al imparatului din fostul Grand Hotel Esplanade.

Cladirea Sony din Potsdamer Platz
Cladirea Sony din Potsdamer Platz

 

Instalatii de lumina in Sony Center, Berlin
Instalatii de lumina in Sony Center, Berlin

 

Noi am intrat sa mancam la restaurantul Lindenbrau, unde am incercat o specialitate locala – ciolan de porc, fiert sau inabusit la cuptor, cu garnitura de legume. Foarte gustos si satios!

Seara am incheiat-o mergand din nou la Gendermenmarkt, unde ne-am rasfatat cu o ciocolata calda si un vin fiert si ne-am cumparat cateva suveniruri (doua globulete simpatice si cateva pungute de dulciuri).

In ultima zi, avand in vedere ca trebuia sa fim la hotel la ora 13, pentru transferul catre aeroport, ne-am grabit in oras pentru ultimele cumparaturi. Cu aceasta ocazie, am intrat si la parterul magazinului KaDeWe, unde am admirat brazii impodobiti.

Am parasit Berlinul cu regretul ca timpul a fost prea scurt pentru cate am fi dorit sa facem. Nu am avut vreme sa intram in muzee, nu am ajuns nici la Gradina Zoologica si nici la Charlottenburg Schloss, nu am urcat in Turnul Televiziunii si nici nu am dat o fuga pana la Potsdam. Cu siguranta ne dorim sa revenim, dar pe o vreme mai calda, vara sau poate primavara, pentru a ne bucura pe deplin de toate atractiile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here