Articole Cum a fost la Lighthouse Golf Resort & Spa – plusuri si...

Cum a fost la Lighthouse Golf Resort & Spa – plusuri si minusuri

Lighthouse Golf & Spa Resort, Balcic, Bulgaria

Pentru vacanta la mare de anul acesta ne gandeam initial la o escapada intr-una din insulele grecesti sau la un sejur in Spania, poate pe Costa del Sol, candva prin septembrie. Incepusem deja sa ma uit peste oferte si sa fac calcule cand, brusc si total neasteptat, a aparut posibilitatea unei saptamani libere la inceputul lunii iulie. Asa ca intr-o sambata seara am inceput din nou sa caut oferte, insa am constatat foarte repede ca ce mai ramasese disponibil nu ne atragea foarte tare, in timp ce variantele cu adevarat bune erau deja epuizate (aviz amatorilor de last minute!).

Din nou in Bulgaria, de data aceasta la Lighthouse Golf Resort and Spa 5*

Duminica dimineata ne era deja clar ca Spania si Grecia ies din discutie,  litoralul romanesc nu prea ne suradea, asa ca am recurs tot la varianta vacanta in Bulgaria, ca si in 2016. Doar ca eram prea obositi pentru un drum lung, cum fusese cel pana la Nessebar, asa ca am optat pentru o destinatie mai apropiata – Balcic, si am ales un hotel de care tot auzisem si pe care voiam sa il testez – Lighthouse Golf Resort and Spa, aflat la 6 km de orasul Balcic. Dupa cum ii spune si numele, hotelul este frecventat de pasionatii de golf (fiind listat pe locul 64 in top 100 European Golf Resorts).

Am rezervat 5 nopti intr-o camera dubla cu vedere la mare si am decis sa luam doar mic dejun, desi hotelul ofera si regim de demipensiune sau all inclusive.

De data aceasta, drumul a fost chiar placut (ne-a ajutat si vremea, am prins o zi mai racoroasa si un cer innorat pe alocuri). Am oprit pentru pranz la faimoasa ferma de midii de la Dalboka (cu rezervare pe mail facuta cu o zi inainte, altfel riscam sa asteptam la o coada destul de lunga) si am ajuns la hotel dupa amiaza (oricum, check inul se facea incepand cu ora 14). Receptionera ne-a dat cardurile de la camera destul de repede, impreuna cu un plic care continea tot felul de informatii utile despre restaurant, orele de masa, transferul la plaja, serviciile de spa etc. Pentru transportul bagajelor de la masina in camera am beneficiat de ajutorul unui angajat al hotelului, pe care, evident, l-am rasplatit cu cativa euro.

Daca spatiile publice ale hotelului nu m-au impresionat in mod deosebit (am vazut hoteluri de 5* mult mai frumoase), camera mi-a placut pentru ca era foarte spatioasa (33 mp) si oferea o priveliste incantatoare catre piscina si mare (de precizat ca exista si camere cu vedere la terenul de golf, putin mai ieftine). Plus ca hotelul se afla intr-o zona inverzita, ceea ce face ca si temperatura din interior sa fie placuta (de multe ori inchideam aerul conditionat pentru ca se facea chiar prea frig in camera). Mobilierul este modern, patul urias, pernele foarte confortabile, balconul este mare, cu doua scaune si o masuta, iar minibarul bine aprovizionat cu apa, bere, sucuri, ciocolata, migdale etc.

Ce nu mi-a placut a fost amenajarea baii – cada nu avea dus, ci doar robinet, iar dusul nu avea cabina, nici cadita – astfel ca in permanenta pe podeaua baii era umezeala, chiar daca lasam ventilatorul pornit ore in sir. Mai mult, cred ca aveau ceva probleme cu canalizarea, pentru ca dupa fiecare ploaie (si am prins vreo doua – trei), in baie era un miros greu si foarte neplacut. In rest, baia avea dotarile standard pentru un hotel de 5* – halate, papuci, cosmeticale etc.

Desi citisem pe net diverse comentarii cum ca la capitolul curatenie hotelul ar lasa de dorit, experienta noastra a infirmat aceste pareri negative: in fiecare ne-au facut curatenie in camera, au fost schimbat prosoapele, au facut patul, au aspirat mocheta si au inlocuit produsele consumate de la baie.

Inca din prima zi (de fapt dupa-amiaza) am fost curiosi sa vedem cum arata plaja, despre care citisem ca se afla destul de departe de hotel. Asa ca ne-am urcat in masina, am trecut de bariera cu ajutorul cardului de la camera si apoi am urmarit indicatoarele catre Heros Beach. Plaja in adevar este departe (cred ca sunt cam 7 km pana acolo), insa drumul este spectaculos, se coboara in serpentine catre mare, printr-un cadru natural deosebit de frumos, cu multa vegetatie. De o parte a drumului se zareste marea, iar de cealalta vezi muntele calcaros, alb, specific coastei Balcicului.

Drumul de la hotelul Lighthouse din Balchik catre plaja
Drumul catre plaja
O broscuta testoasa pe drumul catre plaja
O broscuta testoasa pe drumul catre plaja
Privelistea superba catre mare
Privelistea superba catre mare

Masina se poate parca fara probleme putin mai sus de plaja, nu a fost nici o zi in care sa nu gasim loc de parcare, cu toate ca nu ajungeam foarte devreme. Plaja este impartita in mai multe portiuni, la inceput exista o zona “free”, unde erau oameni veniti cu cearsaful si umbrela lor, apoi urmau doua sectiuni de plaja a hotelului, amenajate cu sezlonguri si umbrele, unde gaseai si un bar care servea bauturi si gustari pentru pranz, apoi inca o sectiune cu plata (10 euro/zi pentru 2 sezlonguri si o umbrela). Pentru plaja in sectiunea hotelului era afisat un tarif de 15 euro/zi pentru 2 sezlonguri si o umbrela. In foaia cu informatii utile pe care ne-a dat-o receptionera la check in li se recomanda oaspetilor sa isi faca rezervare cu cel putin o zi in avans pentru shuttle beach si pentru plaja. Lucru pe care l-am facut si noi inca din prima seara pentru a doua zi, dar, spre dezamagirea noastra, cand am ajuns la plaja, nu am gasit nici un sezlong liber in prima portiune, motiv pentru care am mers la urmatoarea bucata de plaja si am fost taxati cu 15 euro. In urmatoarele zile ne-am decis asadar sa nu mai facem rezervare (nu am mai vazut rostul, mai ales ca am preferat sa mergem cu masina noastra la plaja, nu cu shuttle-ul) si am platit de fiecare data.

Abia in ultima zi am fost intrebati de un angajat daca avem voucher. I-am spus ca nu, dar mi-am amintit de voucherul nefolosit din a doua zi, I l-am aratat si i-am spus ca, desi facusem rezervare, nu am gasit nici un sezlong liber, asa ca am renuntat sa mai facem. Nici de data aceasta nu erau sezlonguri libere in prima portiune (trebuie sa spun ca aici era intrarea cea mai lina in apa, pe celelalte portiuni erau pietre si chiar bolovani). Angajatul ne-a condus tot spre a doua bucata de plaja, dar, spre marea noastra surpriza, de aceasta data nu ne-a mai taxat. Concluzia este ca trebuie sa faceti rezervare si sa prezentati voucherul de fiecare data, altfel riscati sa platiti niste bani in plus.

Asa cum spuneam, intrarea in apa este cu nisip doar in prima parte a plajei, insa apa nu este foarte adanca aproape de mal, asa ca pot intra si copiii fara probleme. Plaja este ceva mai salbatica, se afla la poalele muntelui si este destul de ingusta. Nu seamana cu plaja lata de la Nisipurile de Aur sau de la Sunny Beach, insa are farmecul ei, mai ales ca, fiind de  dimensiuni reduse, nu am avut niciodata impresia ca ar fi sufocata de lume.

Din ce am observat, multi turisti preferau sa ramana la piscina exterioara a hotelului. Tot pe site-urile de review-uri citisem ca apa din piscina este foarte rece, dar, judecand dupa numarul mare de adulti si de copii care se balaceau pana seara tarziu, tind sa nu cred aceste pareri (desi, personal, nu am incercat piscina).

Hotelul dispune si de o zona de spa generoasa, cu piscina interioara, sauna, jacuzzi si masaj. Desi as fi vrut sa incerc macar un masaj, pana la urma timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie nu mi-a permis sa imi acord acest rasfat. Preturile insa erau destul de ridicate (cel mai ieftin masaj costa 55 leva- cca 130 lei).

La capitolul masa, asa cum spuneam, am avut doar mic dejun, care era unul bogat (cu branzeturi, legume, oua preparate in toate felurile, mezeluri, gemuri, produse de patiserie, iaurt, cereale, fructe proaspete, clatite, ba chiar si inghetata!). Am remarcat ca, pe langa ceai, cafea, cacao, lapte, sucuri, hotelul oferea si sampanie la micul dejun.

Totusi, am vrut neaparat sa incercam restaurantul a la carte “Le Fouquet”- care nu ne-a dezamagit deloc. Incepand de la serviciul foarte atent si prompt, pana la meniul nu foarte extins, dar cu preparate sofisticate si bine gandite, totul creeaza o experienta foarte placuta, pe care ne-am dori sa o repetam. Pentru pranzul pe care l-am luat intr-o dupa amiaza cu briza racoroasa, la o masa aproape de piscina, am ales o supa de peste si o supa duo de broccoli si conopida, cu branza si fulgi de migdale, la felul principal file de biban de mare invelit in spirale de zucchini organic, cu garnitura de spanac si cartofi gratinati, respective confit de pulpa de rata, iar la desert – chef’s choice – o delicioasa prajitura de ciocolata. Preturile nu sunt mici – cam 25 euro de persoana – dar pot spune cu convingere ca merita fiecare banut.

In restul zilelor am mers pentru pranz in Balcic – o data la restaurantul Old Boat (in ciuda reviewurilor excelente de pe Trip Advisor, pe mine nu m-a impresionat prea tare: lufarul la gratar era uscat, salata bulgareasca ok, in schimb ciolanul afumat era gustos), alta data la Salt and Pepper (unde am platit la fel ca la Le Fouquet pentru o supa de peste mult prea fierbinte, o portie de calcan la gratar cu legume si o portie de “sac cu carne si legume” – un fel de ghiveci cu carne, vinete, dovlecei, ardei gras si ceapa, toate servite intr-un vas enorm), iar spre sfarsitul sejurului am revenit la Dalboka.

Faleza din Balchik
Faleza din Balchik
Portul din Balchik
Portul din Balchik

La capitolul vizite, nu ne-am propus sa facem prea multe, scopul principal al sejurului a fost relaxarea. Dat fiind ca intr-una din zile vremea a fost rece, cu ploaie si vant puternic, am decis sa petrecem cateva ore la Varna, in Grand Mall. Apoi, dupa amaiaza, am poposit la Balcic, unde, dupa masa la Old Boat, am pornit intr-o plimbare agale pe faleza, pana la Castelul Reginei Maria. Desi plaja din Balcic e destul de ingusta, mi-a placut mult atmosfera linistita si lipsa aglomeratiei atat de caracteristica litoralului nostru. La Balcic e o placere sa stai pe una din bancile de pe faleza si sa privesti pur si simplu marea si cerul.

 

Castelul Reginei Maria din Balcic, in care ne intoarcem de fiecare data cu placere

In penultima seara, destul de aproape de ora de inchidere, am (re)vizitat Castelul si gradinile si ne-am aprovizionat cu bunatati de la crama din incinta (am luat vin de smochine, vin de gheata, merlot cu zmeura, rahat de smochine si dulceata de nuci). Lumina aurie ne-a ajutat sa facem poze reusite in gradini, desi le-am parcurs destul de in fuga.

Imagini din gradina Castelului din Balchik
Imagini din gradina Castelului din Balchik

Pe drumul catre casa, am oprit la Capul Kaliakra si am facut o plimbare pe platou pana dincolo de restaurantul Castello di Kaliakra, pana la micuta capela sapata in stanca unde se celebra chiar atunci o nunta…Ne-a placut mult imaginea valurilor izbindu-se de stanci, iar vantul puternic ne-a adus aminte de atmosfera de la Cabo da Roca, din Portugalia.

La Cap Kaliakra
In bataia vantului, la Cap Kaliakra

Ultima oprire in Bulgaria a fost la restaurantul cu terasa din Tyulenovo, unde am savurat o inghetata de ciocolata sub o umbrela, urmarind inotatorii care se aventurau printre stanci.

In loc de concluzie, iata plusurile si minusurile pe care le-am constatat noi in sejurul petrecut la Lighthouse Resort & Spa:

Plusuri

-dimensiunile generoase ale camerei, mobilierul modern

-privelistea foarte frumoasa din camerele cu vedere la mare, balconul spatios

-serviciile si mancarea de la restaurantul a la carte

-micul dejun bogat

-drumul catre plaja, foarte pitoresc

Minusuri

-faptul ca hotelul e izolat, depinzi de masina pentru a merge la un supermarket (in Kavarna sau Balcic) ori pentru a merge la masa, daca ai doar mic dejun inclus si nu vrei sa mananci la restaurantul a la carte

-mirosul din baie din zilele cu ploaie

-faptul ca nu aveai cabina de dus

-organizarea cam proasta la plaja – nu am gasit sezlong liber, desi aveam rezervare facuta in prealabil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here