Articole Minisejur la Nessebar – unde am stat si ce am vizitat

Minisejur la Nessebar – unde am stat si ce am vizitat

Ruine din orasul vechi Nessebar

Nessebar este un loc minunat, dar nu l-as recomanda ca destinatie de weekend, avand in vedere distanta relativ mare fata de Bucuresti. Noi am petrecut in Nessebar un minisejur de patru zile, iar la sfarsit am ramas cu regretul ca timpul a fost mult prea scurt pentru tot ce ne-ar fi placut sa facem in aceasta vacanta in Bulgaria.

La dus, am optat pentru traseul prin Vama Veche, intrucat nu mai voiam sa pierdem o ora la trecerea podului de la Giurgiu, asa cum s-a intamplat cand am mers de Rusalii la Veliko Tarnovo.

Nu am reusit sa ne mobilizam si sa plecam devreme, asa ca drumul mi s-a parut lung si destul de obositor. In total, am petrecut in masina aproximativ sapte ore, intrerupte doar doar doua scurte opriri, una pentru o gustare, cealalta pentru o vizita rapida in duty free.

Asa ca am ajuns in Nessebar in jurul orei 18, obositi si dornici sa ne luam in primire cat mai repede camera de hotel. O data ajunsi in orasul vechi, trebuie sa stiti (noi am aflat la fata locului) ca exista doua parcari in care puteti lasa masina. Una (cea mai mare) este aflata in partea stanga, cum vii dinspre orasul nou. Acolo am ajuns si noi si am fost surprinsi sa gasim o bariera, de care nu am putut trece, in ciuda eforturilor noastre de a-i explica angajatei respective ca avem o rezervare la Hotel Boutique Sf. Stefan si ca dorim sa mergem pana acolo cu masina, intrucat aveam de carat bagaje.

Asa ca nu am avut alta solutie decat sa lasam masina in parcare si sa pornim pe jos in cautarea hotelului. Am avut noroc cu aplicatia GPS care ne-a ajutat sa ne orientam usor si astfel am ajuns dupa vreo 5-7 minute la receptie. Acolo am aflat ca puteam beneficia de parcare gratuita daca faceam rezervare din tara. Altfel, parcarea este contra cost (8 leva pentru 24 ore).Receptionera ne-a dat totusi un card de acces temporar, cu care am putut trece in final de bariera si aduce bagajele cu masina pana la hotel. Tot ea ne-a indicat si o a doua parcare, cu mai putine locuri, dar aflata mult mai aproape de hotel (cu dezavantajul ca din aceasta parcare trebuie sa urci mai multe trepte, ceea ce nu e tocmai comod cand ai si geamantane cu tine).

Dupa acest mic “incident”, am urcat in sfarsit in camera. Trebuie sa precizam ca, fiind un hotel mic, nu este dotat cu lift. Noi optasem pentru o camera cu vedere la mare, care s-a dovedit de dimensiuni relativ reduse si situata pe colt, astel incat de la balcon se vedea marea, iar de la cealalta fereastra – piateta si treptele pe care se coboara la Vechiul Amfiteatru Roman. Mobilierul nu este foarte modern, pare mai degraba rustic, iar cada de baie mi s-a parut foarte inalta, asa incat trebuia sa fii foarte atent sa nu aluneci atunci cand coborai din ea. Un mare plus a fost ca in camera era tot timpul racoare si am apreciat acest lucru cu atat mai mult cu cat in ultimele doua zile am avut o defectiune la aerul conditionat…

In ciuda acestor mici incoveniente, hotelul este curat si foarte bine pozitionat, in centrul vechi al Nessebarului, chiar vis-à-vis de biserica Sf. Stefan. Iar seara este o adevarata placere sa te plimbi pe stradutele pietruite si sa admiri ruinele aflate sub protectia UNESCO. Pentru cei care nu stiu, Nessebar este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, fondat de traci si cunoscut sub numele de Mesembria cu 9000 de ani in urma. Mai multe populatii, printre care grecii, romanii, slavii, bizantinii si bulgarii si-au lasat amprenta asupra asezarii, mai ales prin constructia de temple si biserici. Nessebarul de astazi isi primeste oaspetii amintindu-le ca este un oras ridicat deasupra altora mai vechi, ingloband practic mai multe straturi de istorie, pe care ne-am bucurat sa le descoperim si noi, in zilele care au urmat.

14642955_1268209806543651_560091914_n

Revenind insa la prima seara a sejurului nostru, am hotarat sa luam masa la restaurantul Andromeda, care figura in topul restaurantelor recomandate pe Trip Advisor. Mai tarziu ne-am dat seama ca mai exista un restaurant numit « The Old Andromeda », insa noi l-am testat pe cel aflat langa parcarea cea mai mare din oras, acolo unde am lasat initial masina.

Locul ni s-a parut dragut si linistit, iar vederea spre mare incantatoare. Din meniul pe care il gasiti aici http://andromeda-restaurant.com/en/menu/ am ales salata Andromeda (cu ou fiert, creveti, mozarella si rosii), respectiv trei gustari bulgaresti combinate, acompaniate de lipie calda cu branza. Ambele feluri ni s-au parut gustoase si destul de usoare pentru cina, asa cum de altfel ne si doream.

Despre micul dejun de la hotel nu avem foarte multe de spus. Asa cum au comentat si alti turisti pe trip advisor, incaperea unde se serveste este undeva la subsol, ceea ce nu o face foarte atragatoare. Totusi, mancarea este ok, cu o mentiune speciala pentru croissante si celelalte produse proaspete de patiserie care sunt foarte gustoase.

La sugestia receptionerei, am mers la plaja in orasul nou. Desi se poate ajunge si pe jos (practic se traverseaza fasia de pamant care leaga peninsula de continent), am preferat sa mergem cu masina, mai ales ca in dreptul hotelurilor Vigo si Mirage am gasit fara probleme si parcare gratuita,. Plaja din orasul nou este de nisip fin, amenajata cu sezlonguri si umbrele (contra cost), desi am vazut si persoane care stateau pe cearsaf. In prima zi am platit 24 leva pentru doua sezlonguri si o umbrela, iar a doua zi 30 leva, pentru ca am mers intr-o zona ceva mai aerisita…Intrarea in apa este foarte lina, de aceea zona este foarte potrivita pentru familiile cu copii mici. De altfel, acestea prefera sa se cazeze in zona noua, unde majoritatea hotelurilor ofera masa in regim all inclusive, spre deosebire de hotelurile din centrul vechi, care asigura doar cazare cu mic dejun. Noi insa am preferat ultima varianta, pentru ca ne place sa incercam restaurantele locale si sa petrecem cat mai mult timp in afara hotelului, plimbandu-ne si explorand zona.

In aceasta idee, a doua zi spre dupa amiaza am decis sa mergem la un restaurant situat foarte aproape de hotel si pe care, din nou, l-am ales pe baza sugestiilor oferite pe trip advisor. Numele restaurantului este absolut sugestiv – Romantika Panorama. Intr-adevar, privelistea barcutelor de pescari care se leganau lenese in adierea usoara a brizei ofereau o imagine idilica, care indemna la calm si visare. O supriza placuta a fost ca am gasit un chelner care vorbea destul de bine romaneste si care ne-a recomandat un platou cu peste din Marea Neagra: stavrid, calcan, guvizi, zargan (un peste cu oase verzi, din care nu mai gustasem niciodata) si ……. Impreuna cu traditionala shopska salad si o lipie aburinda, platoul s-a dovedit o alegere inspirata.

In a treia zi programul a fost cam acelasi (mic dejun si plaja in orasul nou), iar pentru pranz ne propuseseram sa incercam restaurantul Plakamato, aflat pe locul 2 in topul realizat de trip advisor. Ne-au atras terasa foarte frumoasa, cu smochini, si panorama deosebita. Cand am intrat, am observat ca majoritatea meselor aveau placuta de « rezervat », dar unul dintre chelneri ne-a indicat totusi o masa libera undeva in fund. Din pacate, la asta s-a rezumat toata interactiunea noastra cu personalul, in sensul ca am asteptat zadarnic timp de vreo 15 minute pentru ca cineva sa ne aduca meniul…Vazand ca, desi majoritatea meselor erau goale la acea ora, totusi cei 2 sau 3 chelneri ne ignora (din motive ramase necunoscute pana in ziua de astazi), am decis ca intr-un final sa ne ridicam si sa plecam. Asa incat, cu parere de rau, nu putem sa va spunem cum este mancarea la faimosul Plakamoto.

Putem insa sa va recomandam calduros restaurantul de langa el, Old Nessebar, poate mai putin elegant, dar cu o priveliste la fel de spectaculoasa si cu o servire fara cusur. Imediat dupa ce ne-am asezat la masa, am primit meniurile si am comandat o supa de peste, frigarui de pui si un platou cu carne de porc si legme la gratar. Mancarea a venit repede, portiile au fost generoase, felurile alese s-au dovedit bine preparate, asa ca am plecat extrem de multumiti de la Old Nessebar.

In seara care a urmat (inainte de inghetata) am mai hoinarit putin pe malul marii, am trecut pe langa cele doua portiuni de plaja din vechiul Nessebar (inguste si cu pietricele), am facut poze pe dig si am facut o scurta plimbare cu minicarul pana in Sunny Beach.

Dunele din Sunny Beach
Dunele din Sunny Beach

In Sunny Beach nu am apucat sa vedem foarte multe lucruri, dar ne-au placut dunele de nisip, mai ales ca am prins acolo « ora de aur » – ora amurgului, cand lumina este perfecta pentru fotografii. In rest – magazine si multe hoteluri – Sunny Beach fiind mai potrivita pentru cei care vor doar soare, mare si eventual all inclusive.

In ultima zi am decis sa plecam destul de devreme si am ales varianta prin Giurgiu Ruse, care s-a dovedit a fi foarte buna. De data aceasta nu am asteptat deloc la trecerea podului si am ajuns chiar un pic mai devreme fata de cat estimasem. Cred ca am facut cca 5 ore si jumatate, fara opriri.

Nessebar ramane pentru noi una din cele mai attractive si romantice destinatii de pe litoralul bulgaresc, in care vom reveni cu mare placere ori de cate ori vom avea ocazia…

Faleza din Nessebar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here