Articole Cele mai frumoase 10 circuite turistice prin Europa in 2024

Cele mai frumoase 10 circuite turistice prin Europa in 2024

Cascada Seljalandsfoss din Islanda
Seljalandsfoss, cea mai populara cascada din Islanda

Calatoriile ne imbogatesc sufletele, ne dezvolta cunostintele si ne conecteaza cu lumea inconjuratoare. Europa, in special, este un spatiu care abunda in istorie, cultura si peisaje idilice, ce asteapta sa fie explorate si admirate. Printre atatea destinatii de vis si experiente inedite, nu e de mirare ca alegerea uneia dintre nenumaratele oferte de circuite turistice poate fi o veritabila provocare.

Scopul acestui articol este sa va prezinte cele mai spectaculoase 10 circuite turistice prin Europa pe care sa le aveti in vedere in 2024. Vom explora impreuna diverse regiuni, de la peisajele inghetate ale Islandei pana la satele pitoresti din Toscana, trecand prin orase pline de istorie si cultura, precum Florenta si Porto.

Va invitam sa parcurgeti acest ghid, sa va lasati inspirati de frumusetea si diversitatea batranului continent si sa alegeti urmatoarea voastra aventura turistica. Fie ca sunteti in cautarea unei vacante in care sa admirati frumusetile naturii sau dornici sa explorati orase pline de arta si istorie, veti descoperi in cele ce urmeaza destinatia cea mai potrivita pentru gusturile si preferintele voastre.

1. Tur in Islanda

Va doriti sa explorati o destinatie cu peisaje selenare si experiente unice? Daca da, atunci un circuit in Islanda este perfect pentru voi! Aceasta calatorie va va purta prin tara ghetarilor, vulcanilor si cascadelor, oferindu-va amintiri de neegalat.

Vom vizita ghetarul Vatnajokull, cel mai mare din Europa, care va va lasa fara cuvinte prin maretia sa. Nu ratam Parcul National Thingvellir, unde veti putea observa falia continentala dintre placile tectonice ale Americii si Eurasiei. Cascada Gullfoss si izvoarele geotermale din zona Geysir sunt alte puncte de atractie pe care nu le vom ocoli.

Puteti face o excursie in Islanda si pentru a admira unul dintre cele mai fascinante fenomene ale naturii: Aurora Boreala. Va recomandam sa va planificati calatoria in perioada septembrie-martie, cand sansele de a observa aceasta minune naturala sunt cele mai mari. De asemenea, nu pierdeti ocazia de a va relaxa in baile termale, precum celebra Laguna Albastra, o oaza de liniste si frumusete in mijlocul mirificului peisaj islandez.

 

2. Circuit pe Coasta de Azur

Panorama din Nisa
Nisa

Un circuit pe Coasta de Azur este o ocazie de a explora regiunea mediteraneana a Frantei, oferind o combinatie unica de cultura, istorie si privelisti pitoresti. Turul include vizite in orase fermecatoare precum Nisa, cu patrimoniul sau arhitectural remarcabil si atmosfera trepidanta, si excursii optionale in locuri faimoase precum Monte Carlo si Cannes, unde traditia se intalneste cu luxul modern. Fiecare zi din program propune un itinerariu diferit, de la explorarea oraselor de pe Riviera Franceza pana la descoperirea satelor fortificate precum Saint Paul de Vence ori a livezilor de citrice din Menton, supranumit si “Ville de Citron”.

In plus, gastronomia sudului Frantei va va cuceri papilele gustative. Gustati faimoasele “bouillabaisse”, o supa de peste traditionala, sau “ratatouille”, un fel de mancare pe baza de legume. Nu uitati sa incercati si tapenade, o pasta de masline negre, capere si ansoa. Completati experienta culinara cu vinuri locale delicioase, cum ar fi cele din Bandol sau Côtes de Provence.

3. Circuit in Capitale nordice și Fiorduri

Circuitul in Tarile Nordice va ofera sansa de a descoperi nu doar cele mai importante orase ale regiunii, dar si peisajele spectaculoase ale fiordurilor, care vor ramane intiparite pentru totdeauna in memoria dvs.

Incepeti calatoria in Stockholm, capitala Suediei. Construit pe 14 insule, Stockholm are un centru istoric incantator,  cu stradute inguste si cladiri colorate. Va recomandam sa vizitati Palatul Regal, Muzeul Vasa si, daca aveti timp si iubiti arta, Muzeul Moderna Museet.

Dupa o scurte oprire in Malmo, ajungem in Copenhaga, capitala Danemarcei. Veti fi cuceriti de contrastul dintre arhitectura moderna si cladirile istorice, dar si de atmosfera vibranta a acestui oras. Nu ratati o plimbare pe Strøget, una din cele mai lungi strazi pietonale din Europa, si o vizita la faimosul parc de distractii Tivoli Gardens. Desigur, nu puteti rata statuia micutei sirene, simbolul orasului, inspirata de binecunoscuta poveste a lui Andersen.

Urmeaza Oslo, capitala Norvegiei, un loc unde natura se imbina cu arhitectura urbana intr-o maniera inconfundabila. Orasul se mandreste cu o sumedenie de atractii turistice, cum ar fi Parcul Vigeland, cu cele peste 200 de sculpturi in bronz si granit, Opera si Muzeul Vikingilor. In plus, merita sa va plimbati putin prin parcurile si spatiile verzi ale orasului, o adevarata oaza de liniste si relaxare.

Dupa ce am explorat capitalele nordice, vom continua calatoria spre fiorduri. Veritabile miracole ale naturii, aceste formatiuni unice va vor incanta prin peisajele dramatice, cu munti ce se inalta pana la cer si ape de un albastru profund. Fiordurile Geirangerfjord si Nærøyfjord sunt doar doua dintre cele mai cunoscute, fiind incluse si in patrimoniul UNESCO.

Ne vom opri si in satele pitoresti de pe malurile fiordurilor, precum Flam, pentru a savura deliciile locale si a cunoaste cultura si traditiile norvegiene. O experienta deosebita este calatoria cu trenul Flamsbana, care va va purta prin peisaje spectaculoase, tuneluri si poduri pana la statiunea montana Myrdal.

4. Circuit in Italia de Nord

Isola Bella, Lacul Maggiore, Italia
Isola Bella, Lacul Maggiore

 

Va invitam intr-un circuit in Italia prin regiunea lacurilor, o destinatie care combina  perfect frumusetea naturii cu rafinamentul detaliilor arhitecturale. Lacurile Maggiore, Como si Garda, impreuna cu impunatorii Alpi Dolomiti, reprezinta una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din Europa.

Lago Maggiore, al doilea cel mai mare lac din Italia, este cunoscut pentru peisajele sale extraordinare si gradinile luxuriante. Insulele Borromeo, situate in partea de vest a lacului, sunt un punct de atractie major, cu opulentul Palatul Borromeo de pe Isola Bella. Gradinile botanice de pe Isola Madre sunt un paradis floral, unde clima blanda favorizeaza dezvoltarea unei varietati impresionante de plante si flori exotice.

Lacul Como, cu forma sa specifica de “Y” inversat, este inconjurat de munti pe care se cocoata vile luxoase si gradini somptuoase. Este renumit pentru atmosfera sa aristocratica si pentru localitati pitoresti precum Bellagio, Varenna si Menaggio. De-a lungul timpului, Como a devenit un refugiu pentru celebritati si artisti, vrajiti de frumusetea si linistea sa.

Lacul Garda, cel mai mare din Italia, este un amalgam de peisaje naturale, cu plaje insorite, dar si cu versanti maiestuosi. Localitati precum Sirmione, cu castelele sale medievale, si Riva del Garda, cu ale sale fortificatii impresionante, ofera vizitatorilor o incursiune in istoria bogata a zonei. Practicarea sporturilor acvatice, degustarea vinurilor locale si explorarea traseelor de ciclism sunt doar cateva dintre activitatile preferate de turistii care viziteaza zona.

Alpii Dolomiti, declarati Patrimoniu Mondial UNESCO, sunt un paradis pentru iubitorii de natura si aventura. Peisajele spectaculoase, cu varfuri ascutite, vai adanci si lacuri alpine cristaline, sunt ideale pentru drumetii, escalada si schi. Dolomitii ofera, de asemenea, ocazia de a explora cultura si traditiile locale, cu sate montane autentice si gastronomie specifica regiunii, care reflecta influentele italiene si austriece.

Spre finalul circuitului, vom dedica aproape o zi intreaga Veronei. Adesea numita orasul lui Romeo si Julieta, orasul este o bijuterie arhitecturala a Italiei de Nord, cunoscuta in primul rand pentru amfiteatrul sau roman bine conservat, care gazduieste in prezent evenimente si spectacole de opera de calibru international. O plimbare pe stradutele medievale are darul de a transporta vizitatorii intr-o epoca de legenda, amintind povestile de dragoste, duelurile cavaleresti si frumusetea nemuritoare a Renasterii italiene.

 

5. Circuit in Alsacia și Lorena

Va propunem un circuit prin Alsacia si Lorena, o zona fascinanta, situata in nord-estul Frantei, care va va incanta cu satele sale de basm, arhitectura diversa si peisajele splendide. Alsacia si Lorena sunt regiuni bogate in istorie si traditii, reprezentand un amestec unic de influente franceze si germane.

Localitatile Colmar si Selestat va vor cuceri cu stradutele lor pietruite, casele cu cadre de lemn si florile colorate care impodobesc balcoanele. Nu ratati o plimbare prin orasul Strasbourg, unde veti admira atat Catedrala Notre-Dame, cat si cartierul La Petite France, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

In Lorena, veti descoperi orasele Nancy, cu faimoasa sa Piata Stanislas, un exemplu remarcabil de arhitectura baroca, si Metz, unde veti fi impresionati de imensa catedrala gotica, ce gazduieste una dintre cele mai mari colectii de vitralii din Europa.

Una din principalele atractii ale acestei zone il reprezinta Ruta Vinurilor din Alsacia, care strabate aproximativ 170 de kilometri, de-a lungul carora veti gasi podgorii si crame unde puteti degusta vinuri delicioase. Savurati celebrele soiuri alsaciene, precum Gewürztraminer sau Riesling, si lasati-va sedusi de aromele lor rafinate.

Experienta culinara este de asemenea un aspect important al acestei calatorii. Degustati specialitati locale precum choucroute garnie (varza murata cu carne si carnati), tarte flambée (placinta subtire cu smantana, ceapa si bacon) sau quiche lorraine (placinta cu bacon si branza.

6. Circuit in Spania

Un circuit in Spania este o introducere in diversitatea si bogatia culturala a spatiului iberic, de la capodoperele arhitecturale si operele de arta de nepretuit, pana la traditiile culinare si fiesta care anima strazile.

Barcelona, capitala Cataloniei, este renumita pentru operele maestrului Antoni Gaudi. Catedrala Sagrada Familia, Parcul Güell si Casa Batlló sunt doar cateva dintre monumentele celebre care poarta amprenta acestui artist profund original, exponent de seama al modernismului catalan. Pasiunea pentru arta si design este vizibila in orice colt al orasului, in timp ce plajele invita la relaxare si distractie sub soarele mediteranean.

Madrid, capitala Spaniei, atrage vizitatorii cu un numar impresionant de muzee si spatii verzi. Muzeul Prado gazduieste o colectie remarcabila de arta europeana, iar Palatul Regal si Plaza Mayor sunt marturii ale bogatei istorii a orasului. Viata de noapte efervescenta si bucataria locala delicioasa contribuie in egala masura la farmecul unic al Madridului.

Valencia, situata pe coasta estica a Spaniei, este un amestec perfect intre traditie si modernitate. Orasul vechi, cu arhitectura sa gotica si baroca, contrasteaza cu futuristul Oras al Artelor si Stiintelor. Valencia este de asemenea cunoscuta pentru festivalul Las Fallas si pentru paella, un preparat foarte gustos si aromat.

Sevilla, capitala Andaluziei, este inima flamenco-ului si a culturii spaniole traditionale. Impunatoarea catedrala si palatul Alcazar, cu gradinile sale exotice, sunt exemple remarcabile ale arhitecturii maure. Cartierele istorice, precum Barrio de Santa Cruz, invita la plimbari romantice, iar spectacolele de flamenco ofera o seara de neuitat.

Granada, situata la poalele muntilor Sierra Nevada, este cunoscuta in intreaga lume pentru Alhambra, un complex fortificat care reprezinta unul dintre cele mai frumoase exemple de arta islamica din Europa. Labirintul de stradute din Albaicin, cartierul vechi al orasului, ofera privelisti spectaculoase asupra Alhambrei si o atmosfera plina de istorie si mister.

7. Circuit in Elvetia

Peisaj din Lucerna, Elvetia
Lucerna, unul dintre cele mai frumoase orase din Elvetia

Elvetia este o destinatie de vis pentru iubitorii de natura si rafinament. Acest circuit va va purta prin cele mai frumoase peisaje montane, orase pline de farmec si va va oferi ocazia de a savura delicatesele culinare elvetiene.

Elvetia este cunoscuta in primul rand pentru Alpii sai impresionanti, care ofera numeroase oportunitati pentru drumetii, schi si alte sporturi montane. Unul dintre punctele culminante ale circuitului este o vizita la Jungfrau, cel mai inalt varf din Alpii Bernezi, de unde veti avea ocazia sa admirati panorama superba asupra ghetarilor si vailor inconjuratoare. Nu ratati o calatorie cu trenul pana la Jungfraujoch, cea mai inalta gara din Europa, pentru o experienta cu adevarat memorabila.

Un circuit turistic prin Elvetia nu este doar despre privelisti montane spectaculoase, ci si despre orase pitoresti si pline de istorie. In acest tur, veti avea ocazia sa explorati Berna, capitala tarii, cu centrul sau istoric bine conservat si plin de cladiri cu acoperisuri rosii si strazi pavate. De asemenea, veti vizita Lucerna, un oras situat pe malurile pitoresti ale lacului omonim, unde veti admira Podul cu Capela, cel mai vechi pod din lemn din Europa, si monumentul impunator al leului.

Dupa o zi plina, nu ratati ocazia sa savurati delicatesele culinare elvetiene, cum ar fi fondue sau raclette, intr-un cadru autentic si placut. Nu uitati sa gustati si ciocolata elvetiana, renumita in intreaga lume pentru calitatea si savoarea sa deosebita.

8. Circuit in Florența si Toscana

O calatorie in inima Italiei va va purta prin Toscana, un taram plin de frumuseti si istorie. Aici veti avea ocazia sa admirati capodoperele artei renascentiste si arhitectura grandioasa, sa va bucurati de peisajele rurale si sa savurati vinurile si mancarea traditionala.

Florenta, capitala regiunii, este cunoscuta in intreaga lume drept leaganul Renasterii. In acest oras incantator, veti putea admira opere de arta ale unor maestri precum Michelangelo, Leonardo da Vinci si Botticelli. Nu ratati o vizita la Galeria Uffizi, unde veti fi impresionati de lucrari celebre precum “Nasterea lui Venus” si “Primavera”. In Piazza del Duomo veti gasi impunatoarea catedrala Santa Maria del Fiore, cu faimoasa cupola a lui Brunelleschi si turnul clopotnita al lui Giotto.

Un circuit in Toscana nu este doar despre orasele sale istorice, ci si despre zonele sale rurale incantatoare – colinele cu podgorii si maslini si satele medievale in care timpul pare sa se fi oprit in loc. Vizitati asezari precum San Gimignano, Siena si Montepulciano, unde veti experimenta farmecul autentic al regiunii, in plimbari pe stradute inguste, printre case de piatra care spun povesti de demult.

Nu uitati sa va opriti la o crama locala pentru a degusta soiurile de vinuri celebre ale regiunii, precum Chianti, Brunello di Montalcino si Vino Nobile di Montepulciano. Totodata, bucurati-va de mancarea traditionala toscana, care pune accent pe ingrediente locale si retete simple, dar delicioase, cu specialitati ca bruschetta, ribollita si bistecca alla fiorentina.

9. Circuit in Portugalia

Portugalia se dezvaluie calatorilor ca o tesatura bogata de istorie, cultura si frumuseti naturale, oferind o experienta turistica aparte. De la strazile vibrante ale Lisabonei, pline de viata si culoare, la atmosfera medievala a orasului Obidos, turistii sunt invitati sa descopere o lume unde traditia se impleteste armonios cu modernitatea. Orase precum Coimbra si Evora dezvaluie capodopere arhitecturale si istorice, fiecare cu povestea sa unica, iar sanctuarul de la Fatima ofera un loc de pace si meditatie. Porto, al doilea cel mai mare oras al Portugaliei, situat in nord-vestul tarii, va va incanta cu cu podurile grandioase care strabat raul Douro, dar si cu cartierul Ribeira, inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Orasul este, de asemenea, cunoscut pentru vinurile sale, asadar, profitati de ocazie ca sa participati la o degustare de vinuri intr-una din numeroasele crame, invatand despre istoria si procesul de fabricatie al acestor licori rafinate.

Circuitul in Portugalia se remarca prin diversitatea peisajelor traversate, de la coasta atlantica, cu plajele sale salbatice, la interiorul rural presarat cu vii si castele, promitand o aventura memorabila.

10. Tur Olanda

Primaria din Delft
Primaria din Delft, Olanda

Tarile de Jos sunt o destinatie europeana plina de farmec si diversitate, care nu trebuie sa lipseasca din lista voastra de calatorii in 2024. De la orase istorice la campurile cu lalele si de la cultura vibranta la arta si traditiile olandeze, un tur in Olanda va va oferi o experienta de neuitat.

Incepeti aventura in Amsterdam si descoperiti canalele pitoresti, casele inclinate si podurile romantice. Nu ratati o vizita la Casa Annei Frank, Rijksmuseum si Van Gogh Museum pentru a va imbogati cunostintele despre istoria si arta olandeza.

Haga, Rotterdam si Delft sunt alte orase importante ce merita explorate. In Delft, nu uitati sa vizitati fabrica de ceramica albastra, renumita in toata lumea.

Primavara este anotimpul perfect pentru a face o excursie in Olanda si a admira spectacolul lalelor inflorite. Keukenhof, cunoscut si sub numele de Gradina Europei, este un parc intins pe o suprafata de aproximativ 32 de hectare si care gazduieste peste 7 milioane de bulbi, in special lalele, dar si narcise, zambile si alte flori de primavara. Parcul este deschis doar in perioada de primavara, de obicei intre sfarsitul lunii martie si mijlocul lunii mai, dar perioada exacta poate varia in functie de conditiile meteorologice si de momentul infloririi diverselor specii.

Keukenhof a fost infiintat in anul 1949, cu scopul de a oferi fermierilor ocazia de a-si expune florile si plantele, promovand astfel industria horticola olandeza. De atunci, parcul a crescut in popularitate si a devenit o atractie turistica majora in Olanda. Decorul parcului Keukenhof este proiectat in fiecare an de catre peisagisti talentati, care creeaza teme si aranjamente florale diferite, pentru a surprinde vizitatorii. Acest lucru inseamna ca aspectul parcului se schimba de la un an la altul, oferind o experienta unica la fiecare vizita.

Pe langa gradinile inflorite, Keukenhof gazduieste si numeroase evenimente si expozitii. Vizitatorii pot participa la ateliere de aranjamente florale, pot admira sculpturi si instalatii de arta in aer liber sau pot asista la spectacole de dans si muzica traditionala.

V-am prezentat aceste trasee minunate pentru a va inspira sa va planificati urmatoarea aventura in Europa. Nu uitati sa documentati fiecare etapa a calatoriei voastre si sa impartasiti impresiile si experientele voastre cu cei dragi. Calatoriile ne hranesc spiritul si ne aduc mai aproape de culturi si traditii diferite de ale noastre. Asadar, pregatiti-va bagajele si porniti la drum!

 

Sursa imagini: pixabay.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here