Articole Circuite turistice de grup vs. calatorii individuale – ce varianta alegem?

Circuite turistice de grup vs. calatorii individuale – ce varianta alegem?

“De ce m-as inscrie intr-un circuit de grup, printr-o agentie de turism, cand pot sa imi fac propriul traseu si sa calatoresc singur sau cu cine imi place?”. Intrebarea de la care a pornit ideea acestui articol revine frecvent, pe forumuri, in comentarii sau postari pe retelele sociale si in discutiile amicale sau mai aprinse:) pe care le poarta pasionatii de calatorii. Subiectul este dezbatut intens si, de multe ori, nu se ajunge la o concluzie definitiva. Ceea ce e, in fond, un lucru bun. Pana la urma, o varianta nu o exclude pe cealalta. Putem calatori uneori cu un grup organizat si alteori pe cont propriu, in functie de diverse aspecte, pe care incercam sa le trecem in revista in cele ce urmeaza. Acest articol nu se doreste a fi o pledoarie in favoarea uneia dintre optiuni, ci o analiza obiectiva a argumentelor pro si contra pe care sa le luam in considerare inainte de a lua o decizie.

Atunci cand optezi pentru un program de grup, scapi de corvoada organizarii deplasarii

Adesea se crede, in mod eronat, ca circuitele de grup sunt destinate exclusiv persoanelor mai in varsta, care nu stapanesc engleza sau o alta limba de circulatie internationala si care nu se descurca singure intr-o calatorie. In realitate, componenta grupurilor de turisti care merg in diverse tururi este foarte eterogena – intalnim si copii de 11-12 ani veniti cu parintii, si tineri de 20-30 de ani si, evident, persoane mature. Multi dintre ei calatoresc frecvent, cunosc bine multe destinatii, insa aleg un circuit organizat pentru confortul pe care acesta il ofera. La un moment dat, cineva imi povestea: “Pentru mine, primul tur pe care l-am facut printr-o agentie de turism a fost o adevarata revelatie. Nu am mai avut grija traseului, a locului de parcare si am putut sa beau un pahar de vin la masa de pranz fara sa ma gandesc ca mai am de condus in ziua respectiva. Singura mea grija a fost sa respect programul si orele de intalnire cu insotitorul de grup. Si ce poate fi mai relaxant decat sa stai in autocar si sa asculti povestile ghizilor? Probabil doar sa atipesti daca esti prea obosit:)”.

Propozitiile de mai sus sintetizeaza perfect motivele pentru care unele persoane prefera programele gata-facute – nu au timp si energie sa isi bata capul cu toate detaliile organizatorice. Ultimul lucru pe care ti-l doresti atunci cand esti foarte ocupat este sa petreci ore in sir pe internet cautand oferte de zbor si cazare si documentandu-te asupra unei destinatii. Si, odata ajuns acolo, sa te ingrijesti ca totul sa iasa cat mai bine, ceea ce presupune sa fii atent cum iti imparti timpul, cu ce te deplasezi dintr-un loc in altul, unde iti parchezi masina (daca ai una la dispozitie), unde mananci. E mult mai simplu sa selectezi una dintre ofertele gata facute ale unei agentii de turism.

Desigur, exista si categoria oamenilor pentru care planificarea face parte din placerea pe care ti-o procura vacanta. Pentru ei, gasirea de super oferte pe site-urile companiilor aeriene sau pe platformele de rezervari hoteliere este o satisfactie aproape la fel de mare ca bucuria de a ajunge intr-un anumit loc. La fel si pregatirea in detaliu a itinerariului, care este (re)configurat in functie de ce citesc pe diverse bloguri, site-uri si grupuri de turism. Pentru aceasta categorie, evident, varianta calatoriilor individuale este cea mai buna.

Calatoriile pe cont propriu iti ofera mult mai multa flexibilitate

Atunci cand alegi un program gata facut, trebuie sa te adaptezi la conditiile sale, fie ca e vorba de data de plecare, de traseul propus sau de hotelurile la care vei innopta. Pe de alta parte, atunci cand calatoresti individual, iti alegi exact perioada cea mai potrivita pentru tine, incluzi in itinerariu doar obiectivele care te intereseaza si alegi unde doresti sa te cazezi. In plus, deloc de neglijat este si faptul ca dispui dupa bunul-plac de timpul tau: nu trebuie sa te trezesti la o anumita ora, poti sa savurezi micul dejun pe indelete, sa iei un pranz in tihna ori sa dedici o zi intreaga hoinaritului prin magazine. Desigu, acest lux vine si cu inconveniente la pachet, pentru ca e posibil ca la finalul zilei sa fi vizitat mai putine locuri decat ai fi vrut…

De regula, hotelurile selectate de agentii pentru circuite sunt semicentrale sau, oricum, bine conectate cu centrul orasului prin mijloace de transport in comun, si ofera conditii de confort mediu. Iar traseele sunt in asa fel gandite incat sa cuprinda cele mai importante obiective turistice dintr-o destinatie, fara a avea insa pretentia de a le bifa pe toate. In ceea ce priveste locurile in avion, acestea sunt intotdeauna la clasa economica. Prin urmare, daca ideea ta de vacanta este sa zbori la business class, sa stai doar la hoteluri de lux, situate ultracentral, sa iei masa in restaurante fine dining si sa vizitezi locuri mai putin cunoscute, varianta unui circuit de grup este exclusa din start.

In plus, atunci cand iti faci singur rezervarile, nu depinzi de acel numar minim de turisti care trebuie sa se stranga pana la o anumita data si in lipsa caruia plecarea se anuleaza. De asemenea, daca ai unul sau mai multi copii sau esti insotit de niste prieteni, puteti alege sa va cazati intr-un apartament in loc de hotel.

O comparatie corecta de pret intre cele doua variante ar trebui sa se raporteze la aceleasi servicii incluse

De multe ori auzim afirmatii de genul – “Cand mi-am facut rezervarile pe cont propriu, am platit cu x euro mai putin decat la agentia de turism”, insa foarte rar sunt comparate fix aceleasi servicii. Pentru a stabili o concluzie clara, ar trebui luam in calcul pretul biletului de avion pe fix aceleasi date si ore, cu aceeasi companie aeriana si acelasi tip de bagaj inclus si cazarea la acelasi hotel, in acelasi tip de camera si cu acelasi regim de masa. Daca ai norocul sa prinzi unul sau doua bilete de avion la cel mai mic tarif disponibil pe o cursa low cost, renunti la bagajul de cala si te cazezi intr-un apartament rezervat pe airbnb, este clar ca vei ajunge la un cost total substantial mai mic decat cel al unui tur organizat pe un zbor cu o companie de linie, cu bagaj de cala inclus si cazare la un hotel de 3* sau 4* cu mic dejun asigurat. Tariful la biletele de avion pentru un grup de 30 persoane nu va fi niciodata sub cel mai mic tarif oferit de compania de zbor pentru doar 1-2 bilete pe o cursa. Pe de alta parte, circuitele de grup includ si transferul de la aeroport la hotel, deplasarea cu un autocar (sau tren/vas etc) intre diverse puncte de pe traseu, serviciile insotitorului de grup, ghid local pentru unele vizite, activitati gen croaziera, degustare de vin etc. Toate aceste componente trebuie luate in considerare atunci cand calculam pretul total.

In principiu, la programele de grup tariful e fix si nu prea depinde de momentul achizitiei. Desigur, la unele circuite se acorda si reduceri, fie pentru a incuraja rezervarile din timp, fie pentru ocupa si ultimele locuri ramase libere. Dar acestea reprezinta mai degraba exceptia decat regula. In schimb, tarifele pentru serviciile rezervate individual variaza substantial in functie de momentul cumpararii. In general, cu cat iti faci rezervarea mai din timp, cu atat poti obtine un pret mai mic.

In orice caz, daca te decizi de azi pe maine sa pleci intr-o calatorie, va fi practic imposibil sa mai gasesti disponibilitate la un program de grup. In varianta individuala, mai poti gasi locuri libere la avion si cazare, dar, cel mai probabil, tarifele vor fi foarte mari.

Programele de grup iti ofera posibilitatea de a socializa cu ceilalti participanti la excursie

Nu de putine ori persoanele singure ezita sa plece in vacanta pentru ca nu se simt in largul lor fara un companion, iar cunoscutii si prietenii pe care ii suna pentru a-si face planuri de concediu impreuna sunt deja ocupati. Pentru aceste persoane programele de grup chiar sunt o solutie foarte buna. Agentia de turism le poate cauta (daca doresc) un partener de camera, iar daca nu, pot sa se cazeze in camere single, nefiind insa singure pe parcursul excursie, pentru ca isi vor petrece (aproape) tot timpul cu restul grupului.

Dar, chiar si daca calatoriti in cuplu sau in familie, orice excursie organizata este un prilej de a cunoaste persoane noi, de a impartasi impresii si chiar de a lega prietenii. Multe relatii de amicitie durabile s-au nascut in vacanta si au continuat apoi, pentru ca oamenii au pastrat legatura, s-au mai intalnit si chiar au mers in alte calatorii impreuna.

In cazul circuitelor organizate, calatorul este asigurat pentru riscul de insolvabilitate/faliment al organizatorului si beneficiaza de drepturile aferente pachetelor de servicii de calatorie

Cu totii am auzit de situatiile extrem de neplacute create atunci cand o companie aeriana a intrat in faliment. De cele mai multe ori, calatorii care aveau bilete cumparate pe zborurile ramase neefectuate ale respectivei companii nu si-au mai putut recupera banii achitati. In schimb, daca zborul respectiv facea parte dintr-un pachet organizat de o agentie de turism, respectiva agentie avea obligatia de a gasi solutii alternative pentru turistii sai. De asemenea, in perioada pandemiei, agentiile de turism au reprogramat pachetele care nu au putut fi realizate, au oferit vouchere – credit pentru sumele platite sau chiar au rambursat banii clientilor.

In plus, sumele platite de clienti in contul pachetelor turistice sunt acoperite de asigurarile pentru riscul de insolvabilitate sau faliment pe care sunt obligate sa le detina toate agentiile organizatoare.

Calatoriile de grup sunt o lectie valoroasa de viata

Desigur, orice calatorie este o experienta pretioasa, indiferent ca este realizata in formula individuala ori alaturi de un grup. Dar, atunci cand petreci o perioada de timp impreuna cu alte persoane, trebuie sa te adaptezi la ritmul celorlalti, sa iti exersezi toleranta si sa accepti ca nimeni, nici macar tu, nu e perfect:) Caci, nu-i asa, care dintre noi nu e tentat sa se enerveze atunci cand un coleg de excursie intarzie la ora fixata pentru intalnire si tot restul grupului e nevoit sa-l astepte? Sau cand o pauza de fumat si toaleta se prelungeste de la 15 la 30 de minute? Ori cand esti obosit si ai vrea sa atipesti in autocar, dar altcineva vorbeste cam prea tare cu partenerul de calatorie si te deranjeaza?

Desi suna banal, in astfel de momente tine doar de noi sa ne pastram echilibrul, sa nu ne lasam prada iritarii sau altor emotii negative si sa facem eforturi pentru a nu ne strica bucuria calatoriei. Pentru ca, in fond, toti suntem oamenii, toti gresim (uneori) si toti avem nevoie de intelegerea celorlalti. Poate ca cel care a intarziat a avut un motiv intemeiat, iar cel care vorbeste un pic prea tare e atat de absorbit de poveste, incat nu isi da seama ca ceilalti se simt inconfortabil. Daca insa toti vom face un mic efort, atat in ceea ce priveste propriul comportament, cat si atitudinea fata de ceilalti, castigul va fi unul evident – vom reusi sa coexistam in armonie, fara asperitati, si sa ne bucuram de toate momentele petrecute impreuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here