Vacante in Portugalia - Informatii generale despre destinatie
Capitala si cel mai mare oras: Lisabona
Limba oficiala: portugheza
Moneda: Euro
Fus orar: WEST - UTC + 0, Ora de vara UTC + 1
Prefix telefonic: 351
Populatie: 10.347.892 locuitori (estimare 2021)
Suprafata: 92.212 km²
Ziua nationala: 10 iunie - comemorarea poetului Luis de Camőes si Ziua Comunitatilor portugheze
Excursii in Portugalia - Stiati ca?
O vacanta in Portugalia este o idee buna in orice anotimp, desi noi v-am recomanda cu precadere lunile de primavara, cand natura renaste intr-o simfonie de culori si miresme. Festivalul Florilor, care are loc in fiecare an in aprilie sau mai in Madeira, este un eveniment de neratat, cu muzica, dans, parade si strazi acoperite de covoare de flori. Si toamna este o perioada buna pentru o calatorie in Portugalia, pentru ca temperaturile raman agreabile, plajele se mai golesc de turisti, iar podgoriile, aflate in plin proces de recolta, va imbie sa le treceti pragul si sa le degustati productia de vin. Iata si alte lucruri interesante despre aceasta destinatie:
- Portugalia are una din cele mai vechi natiuni din Europa, iar granitele sale sunt aproape nemodificate de 800 de ani. Istoria sa a fost comuna cu cea a Spaniei pana in anul 1139, cand Alfonso Henriques s-a autoproclamat rege al Portucaliei (tinutul dintre Lima si raul Douro).
- Lisabona (Olisipo) a devenit capitala provinciei romane Lusitania in anul 60 i. Chr. Prima capitala a Portucaliei a fost insa Coimbra, aceasta ramand resedinta regala pentru mai multe sute de ani, pana cand puterea s-a transferat la Lisabona.
- In anul 711, Portugalia intra sub dominatia araba, care va dura mai bine de 500 de ani. Colonia maura a fost condusa initial din Cordoba, pana cand puterea acestui califat s-a fragmentat, iar in paralel, crestinii ramasi la nord de Douro si in Galicia au inceput miscarea de reconquista. De la mauri provin de altfel foarte multe denumiri geografice– de pilda, numele provinciei Algarve vine de la Al – Gharb (care inseamna vestul), iar cartierul Alfama si-a luat numele de la Al – Hamma, care are sensul de « izvoarele fierbinti ».
- Tot in perioada maura a fost introdusa in Portugalia tehnica producerii placilor de ceramica pictata azulejos (care deriva din cuvantul arab al-zulaycha = piatra putin lustruita). Traditia s-a raspandit si a continuat mult dupa episodul « reconquistei », inflorind la inceputul secolului al XVI-lea, o data cu aparitia stilului hispano – maur. Catre finalul veacului urmator se remarca folosirea cu precadere a dalelor albastru cu alb, inspirate din portelanurile Ming din China. Dupa cutremurul puternic care a zguduit Lisabona in 1755, s-a revenit la placile in mai multe culori, iar locuitorii orasului au descoperit efectul lor protector impotriva umezelii, asa incat multe din casele construite dupa seism au avut fatadele in intregime acoperite cu azulejos.
- O excursie in Portugalia nu poate fi completa fara o seara de fado. Aceasta muzica profund melancolica a luat nastere la inceputul secolului al XIX-lea in speluncile Alfamei, fiind inspirata din dansurile sclavilor africani, amestecul de voci arabe si folclorul oral traditional. De regula, interpretul de fado este acompaniat de doi chitaristi, dintre care unul canta la o chitara acustica portugheza cu 12 coarde (in forma de mandolina), iar cel de-al doilea la o chitara acustica spaniola. Sonoritatile sunt sfasietoare si expira acel sentiment de dor si durere greu de tradus in alte limbi – « saudade ». Ca un detaliu picant, daca initial muzica de fado era favorita proxenetilor, prostituatelor, marinarilor si banditilor, ea a patruns in randurile micii aristocratii datorita aventurii sentimentale dintre cantareata Maria Severa si contele de Vimioso, in anul 1840. Viata acestei cantarete, care a murit la doar 26 de ani, a constituit ulterior subiectul primului film sonor turnat in Portugalia, in 1931 si intitulat « A Severa ». De altfel, si in prezent, multe din interpretele de fado poarta un sal negru in memoria Mariei Severa. In timpul conducerii totalitare a lui Salazar, fado a fost intial considerat ca fiind daunator progresului social si, drept consecinta, multi cantareti au fost interzisi sau constransi sa devina profesionisti si sa cante in public exclusiv in casele de fado (« revistas »). In acea perioada s-a remarcat Amalia Rodrigues, diva absoluta a genului, care a avut si ea o poveste de viata fabuloasa, ajungand de la o adolescenta care vindea fructe in Alcantara la o vedeta bogata si adulata, pentru care s-au tinut trei zile de doliu national in 1999.
- Celebrul vin de Porto, ideal ca acompaniament pentru deserturi, se deosebeste de alte soiuri prin aceea ca, in timpul procesului de fermentare, se adauga coniac. De altfel, un negustor din Liverpool este cel care a descoperit vinul de Porto in 1678, cand a adaugat rachiu peste un vin dulce si greu din regiunea Douro, pentru a impiedica acrirea acestuia in drumul catre Anglia. Dar in Portugalia (a cincea tara din lume din punct de vedere a consumului de vin pe cap de locuitor) puteti sa va delectati si cu alte sortimente la fel de bune, precum vinho verde – un vin usor din Minho -, vinurile rosii din Colhares sau Muscatel din Setubal.
- Si daca tot suntem la capitolul gatronomie locala, trebuie sa stiti ca mancarea portugheza este mai condimentata decat cea spaniola. Exploratorul Vasco da Gama este cel care a adus in Portugalia piperul negru si alte mirodenii din India, urmate de nucsoara si cuisoare din Insulele Condimentelor. La randul lor, comerciantii portughezi au dus toate acestea in coloniile din Angola si Mozambic, contribuind astfel la crearea unor combinatii surpinzatoare. Piri - piri, de pilda, este un mix de ardei iuti zdrobiti cu ierburi aromate si suc de lamaie, folosit ca acompaniament pentru crevetii uriasi din Maputo, precum si alte feluri din Africa si Brazilia. Printre bucatele pe care le veti gusta cu siguranta in timpul excursiei in Portugalia se numara hranitoarea supa de varza "caldo verde", sopa de marisco (cu scoici) dar si sopa de pedra (supa de piatra, denumita asa pentru ca contine fasole, carnati afumati si un mix de legume). Foarte gustoasa este tocana de peste - "caldeirada de peixe", ca si "cozido" - tocana de carne cu legume. In Lisabona veti gasi in meniurile restaurantelor dobrada - o mancare traditionala din burta fiarta si fasole verde, in timp ce in Alentejo veti fi imbiati cu o combinatie neobisnuita de carne de porc marinata in vin, servita cu scoici de rau. Totusi, mancarea nationala portugheza este codul sarat- "bacalhau", inca din 1353, cand Portugalia a semnat cu Anglia un tratat pentru drepturile de pescuit ale codului. Sa nu uitam nici de dulciuri, caci in cofetariile lusitane veti gasi o varietate uriasa de deserturi delicioase, bazate in special pe zahar si galbenus de ou. Exista si o explicatie pentru preponderenta acestor ingrediente: odinioara, albusul de ou era utilizat pentru limpezirea vinului rosu, iar galbenusurile ramase erau date la manastiri, acolo unde maicutele inventau tot felul de prajituri pentru sarbatorile religioase.
- Cu totii cunoastem tragica poveste de dragoste dintre Romeo si Julieta ; ei bine, versiunea portugheza a povestii s-a petrecut in Coimbra, la manastirea Santa – Clara – a – Velha, unde traia frumoasa Ines de Castro. Printul mostenitor Pedro, casatorit cu printesa Constanza, s-a indragostit nebuneste de Ines si s-a insurat pe ascuns cu ea, dupa moartea sotiei sale legitime. Necunoscand acest lucru si temandu-sa de influenta familiei spaniole din care provenea Ines, regele Alfonso al IV-lea, tatal lui Pedro, a ordonat executia tinerei in 1345. Pedro a suferit enorm si dupa ce a ajuns la tron, in 1357, se pare ca a ordonat exhumarea lui Ines si a prezentat-o intregii curti ca fiind regina legala. Ulterior, Ines a fost inmormantata la Alcobaca, unde se poate vedea sicriul ei vis-à-vis de cel al lui Pedro, pentru ca, la Judecata de Apoi, cei doi indragostiti sa se poata uita unul la celalalt. De altfel, pe marmura cavourilor se afla inscriptionata promisiunea lui Pedro ca vor fi impreuna pana la final - » ate o fim do mondo ».
- Portugalia atrage ca o adevarata Mecca jucatorii de golf din intreaga lume. La 16 km sud de Porto se afla Porto Golf Club – al doilea teren ca vechime de pe batranul continent. Pe terenurile din jurul Lisabonei (in prezent, zece la numar) veneau sa joace golf membrii familiilor regale aflati in exil, precum ducele de Windsor (fostul rege Edward al VIII-lea). Cu toate acestea, expansiunea cea mai mare a avut loc in zona Algarve, unde s-au construit nu mai putin de 24 de terenuri, si unde clima blanda din lunile de iarna si briza racoroasa din timpul verii permit practicarea golfului in bune conditii pe toata perioada anului.
De vazut, de incercat, de gustat
- vizita la Castelul Sao Jorge din Lisabona, de unde va puteti bucura de o superba panorama asupra capitalei lusitane. Vasco da Gama a fost primit aici in 1499, la intoarcerea din Indii, de catre regele Manuel I.
- vizita la Oceanariul din Lisabona, edificiu proiectat de arhitectul american Peter Chermayeff. Aici veti gasi 25.000 de specii de animale marine si plante din apele din jurul Antarcticii, dar si din Oceanele Pacific, Indian si Atlantic.
- plimbare cu trenul din Lisabona la Sintra, pentru a vedea palatele si conacele din acest teritoriu fermecator, rezervat altadata regilor, artistocratilor si artistilor.
- excursie la Evora, pentru a descoperi vestigiile romane (Templul din secolul al II-lea si termele)
- plaja in Algarve, regiunea din sudul Portugaliei faimoasa pentru terenurile de golf si restaurantele de top.
Vacanta placuta in Portugalia!