De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Excursii in Peru - Informatii generale despre destinatie

Excursii Peru

 

Capitala: Lima
Limba oficiala:
spaniola, limbile minoritatilor: quechua, aimara
Moneda:
Sol
Fus orar:
UTC - 5
Prefix telefonic:
51
Populatie:  
29.381.884 locuitori (estimare 2017)
Suprafata: 
1.285.216 km²
Ziua nationala:
28 iulie (aniversarea castigarii independentei fata de Spania)

 

Vacante in Peru - Stiati ca?

Atunci cand planuim o excursie in Peru, avem in minte in primul rand uluitorul sit arheologic de la Macu Picchu. Iata insa si alte lucruri interesante despre aceasta destinatie:

  • Putini stiu ca arhitectul francez Gustave Eiffel a lucrat pe teritoriul Americii de Sud inainte de a deveni faimos in intreaga lume gratie turnului de la Paris. Astfel, el a proiectat mai multe constructii din orasul Arequipa (printre care vechiul pod Bolivar si San Camilo Market), Casa Fierarului din Iquitos – fosta locuinta a unui baron al cauciucului, dar si principalele piete din Tacna si Moquegua.
  • Drapelul peruan este colorat in alb si rosu, evocand culorile pasarilor flamingo pe care le-a vazut Jose de San Martin, eliberatorul tarii de sub dominatia spaniola, atunci cand a ajuns in Paracas in 1819. Stema aminteste de perioada coloniala prin monedele de aur care se revarsa din cornul abundentei, dar include si alte simboluri, precum vicuña din Anzi si copacul cinchona.
  • Incasii au ajuns cel mai mare imperiu din Lumea Noua in mai putin de un secol. Sub conducerea celui de al zecelea Inca, Tupac Yupanqui, granitele imperiului s-au extins de la nordul Ecuadorului si nordul Chile pana in Bolivia si de la coasta Pacificului pana in depresiunea amazoniana. Triburile care acceptau sa se predea pasnic erau bine tratate in sistemul incas. Desi cuceritorii au raspandit cultul de adorare a Soarelui si limba quecha in randul populatiilor pe care le-au supus, totusi au acceptat o anumita autonomie in cazul unor triburi mai salbatice. In prezent, aproape trei milioane de locuitori din Peru si Bolivia vorbesc limba aymara, fiind urmasii celor care au rezistat impunerii limbii quechua in timpul cuceririi inca din secolul al XV-lea. Controlul social si economic era mentinut in imperiu prin intermediul unui sistem administrativ bazat pe zecimale : un grup de zece muncitori avea un sef, zece sefi aveau un lider etc. Incasii au construit aproape 32.000 km de drumuri si au folosit un sistem de mesageri pentru o comunicare rapida. Populatia era recompensata pentru muncile prestate cu mancare si imbracaminte si era incurajata prin zicale precum : « Nu fura, nu minti, nu fi lenes ». In timpul lui Huayna Capac prezenta Inca in Ecuador s-a intarit, iar imperiului i s-au adaugat parti din Chile si Argentina. La moartea sa, teritoriul a fost impartit intre fiii sai, Atahulapa si Huascar, primul fiind lider suprem in momentul in care cuceritorii spanioli au ajuns in Cajamarca. Atahualpa a crezut atat de mult in forta sa si a armatei sale, incat a acceptat fara nici o rezerva intalnirea cu Francisco Pizarro si camarazii acestuia. Spaniolii au profitat insa de situatie si au reusit sa-l ia pe Atahualpa prizonier, cerand in schimbul eliberarii lui o recompensa uriasa, pentru ca in final sa il ucida, cucerind astfel Peru.
  • In 1925, arheologul Julio C. Tello a facut o descoperire cu totul remarcabila: 400 de mumii ingropate in vasta necropola Paracas (300 i. Hr – 200 d. Hr), recuperand si textile extrem de fine, tesute din lana si matase, decorate cu modele zoomorfe. Totodata, Tello a descoperit si un grup de cranii care pun in evidenta practicile deformarii si trepanatiei. Nobilii Paracas credeau ca craniile lungi sunt un semn de noblete, motiv pentru care deformau capetele copiilor, strangandu-le intre doua scanduri de lemn. Iar razboinicilor tineri care primeau lovituri la cap li se deschidea cutia craniana prin tehnica numita trepanatie, o procedura extrem de periculoasa.
  • Civilizatia Nasca a inflorit dupa declinul culturii Paracas si a lasat mistere de nepatruns pana in ziua de azi. Liniile Nasca, construite in desert, au constituit obiect de studiu penttru multi cercetatori. De pilda, matematicianul german Maria Reiche si-a dedicat 50 de ani cercetarii acestor linii si a lansat ipoteza ca populatia Nasca le folosea drept calendar astronomic. Exista insa si alte teorii, una dintre ele fiind ca liniile jucau un rol important in venerarea apei. Daca veti inchiria un avion mic pentru a vedea liniile de la inaltime, trebuie sa stiti ca in timpul zborului se pot inregistra miscari bruste, astfel incat este mai bine sa nu mancati nimic inainte.
  • Printre animalele des intalnite in zonele muntoase peruane se numara lamele, domesticite in regiunea de langa Lacul Titicaca in urma cu 6000 de ani. Alpaca (lama pacos) este cautata pe tot globul pentru lana fina, in timp ce carnea acestei specii, saraca in colesterol si grasimi, a fost inclusa in bucataria Novoandina. Cea mai mica camila din Peru este vicuña, cu blana aurie si burta alba, iar cea mai rara este guanaco, cu lana prea aspra pentru a fi utilizata la fabricarea imbracamintei.
  • Altitudinea regiunii Cusco pune probleme calatorilor, care se confrunta cu simptomele neplacute ale raului de inaltime – soroche. Manifestarile pot fi combatute cu odihna, hidratare (este indicat sa bei apa sau ceai de frunze de coca) ori medicamente. De asemenea, este bine sa ne aclimatizam intai la altitudini mai mici (de exemplu, in Arequipa), inainte de a ajunge in Cusco, aflat la 3326 m. inaltime. Acesta este cel mai vechi oras locuit permanent din America de Sud, iar timp de cateva secole, a fost capiatala spirituala si administrativa a imperiului inca. Se spune ca spaniolii ajunsi aici au fost impresionati de temple, mai ales de templul Qoricancha, acoperit cu metale pretioase si aur. Din pacate, dupa victoria conquistadorilor, acestia au inceput sa dezmembreze o mare parte a orasului si sa foloseasca pietrele ramase pentru a intemeia o noua asezare – Lima, care a devenit capitala viceregatului, in timp ce Cusco a ajuns in declin. Abia dupa ce orasul pierdut Machu Picchu a fost redescoperit, Cusco a devenit o destinatie turistica deosebit de importanta.
  • O excursie in Peru este un prilej excelent de a incerca una din cele mai suprinzatoare bucatarii latino – americane. Puteti gusta aici porcusor de Guineea, peste sau fructe de mare marinate (cheviche), charqui (carne uscata de alpaca, vita sau lama) sau tamale (frunze de bananier umplute cu faina de porumb si alte ingrediente precum carne sau cascaval). Iar la desert, savurati alfajores – un pateu umplut cu miere sau caramel cu lapte si racoriti-va cu o Inca Kola – o bautura racoritoare de culoare galbuie, creata in 1935 de imigrantul britanic Joseph Robinson Lindley pe baza de lamaita.

De vazut, de incercat, de gustat :

  •  o plimbare cu trenul de la Cusco la Aguas Calientes, pe un traseu care trece prin vaile Rio Pitumayo si Rio Urubamba si prin orasul Ollantaytambo, cea mai interesanta asezare din Valea Sacra, un un sit arheologic impresionant. In Ollantaytambo incasii condusi de Manco Inca au repurtat cea mai semnificativa victorie impotriva conchistadorilor spanioli.
  • o excursie pe fluviul Amazon, in care te vei putea aventura pe o poteca prin padurea tropicala sau vei putea cauta maimute, vidre gigantice sau papagali intr-o laguna. 
  • o aventura cu caiacul pe lacul Titicaca, cel mai mare lac al Americii de Sud
  • o portie de pachamanca – tocana traditionala andina, din carne si legume, preparata sub pamant
  • un tur cu barca in Islas Ballestas, pentru a vedea coloniile de lei de mare de pe tarm. In timpul calatoriei veti putea vedea si perechi de delfini sau chiar o balena.

Vacanta placuta in Peru!