De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Excursii in Norvegia - Informatii generale despre destinatie

Excursii Norvegia

Capitala: Oslo
Limba oficiala:
bokmål și nynorsk (variante ale limbii norvegiene)
Moneda:
Coroana norvegiana
Fus orar:
UTC + 1, Ora de vara UTC + 2
Prefix telefonic:
47
Populatie: 
5.504.329 locuitori (estimare 2023)
Suprafata:
385.252 km²
Ziua nationala:
17 mai (ziua constitutiei)

Vacante in Norvegia - Stiati ca?

Atunci cand isi planifica o excursie in Norvegia, cei mai multi dintre noi doresc sa vada fiordurile, unele din cele mai spectaculoase formatiuni geologice din lume, aparute in timpul ultimei glaciatiuni (cca 110.000 – 13.000 i. Hr), in urma unui proces de eroziune. Alunecarea ghetarilor de-a lungul vailor a determinat aparitia unor crevase abrupte, sub suprafata marii, iar apoi, cand ghetarii s-au topit, apa de mare a umplut gaurile lasate de gheata, rezultand astfel un peisaj compus din canale lungi si inguste, care patrund adanc in muntii din jur. Iata si alte detalii interesante despre Norvegia, patria schiului, dar si a Premiului Nobel pentru Pace:

  •  Istoria tarii este strans legata de vikingi, care au dominat lumea incepand din secolul al VIII-lea si pana in secolul al XI-lea. Aflati in cautare de pamanturi, sclavi si metale pretioase, vikingii au navigat din Norvegia, Suedia si Danemarca prin Europa, ajungand si mai departe, pana la Bagdad si chiar pe continentul american. Atacurile lor asupra oraselor si manastirilor erau descrise cu spaima de calugarii crestini. In Anglia ei s-au instalat pemanent in 876 si au fost invinsi abia in 1066, de catre trupele lui Harold al II-lea. Principalii zei la care se inchinau erau Odin, zeul intelepciunii, Thor, zeul razboiului si Frey, zeita fertilitatii. Vikingii erau marinari priceputi, comercianti abili si stiau sa isi construiasca corabii bine adaptate la mare si cu care puteau sa intreprinda voiaje lungi. Daca vreti sa aflati mai multe despre ei, mergeti la Muzeul Corabiilor Vikinge din peninsula Bygdøy, aflata aproape de centrul orasului Oslo. Aici veti vedea doua din cele mai bine pastrate corabii vikinge din lume, datand din secolul al IX-lea, si fragmente dintr-o a treia, mai prost conservata. Ambarcatiunile au fost descoperite in trei mari tumuli funerari, fiind folosite pentru a transporta trupurile unor mari capetenii in ultima lor calatorie catre regatul mortii.
  • Capitala Oslo a fost numita de-a lungul timpului si Christiania sau Kristiania, dupa numele monarhului Christian al IV-lea (1577 – 1648), care, desi danez, s-a aratat foarte interesat de problemele Norvegiei. (Sa nu uitam ca vorbim despre perioada de uniune danezo – norvegiana, cand Norvegia era un stat vasal Danemarcei.) Oslo are o pozitie geografica de exceptie : vara, poti inota in Oslofjorden, in timp ce iarna poti schia pe partiile bine amenajate. Centrul este usor accesibil pe jos si gazduieste principalele institutii si obiective turistice. Aici se afla Karl Johans Gate, cea mai cunoscuta artera, dar si Palatul Regal, Parlamentul, Universitatea si Teatrul National. Pasionatii de muzee nu trebuie sa rateze Galeria Nationala, cea mai mare colectie publica de picturi, sculpturi, desene si gravuri, cu lucrari celebre de Edvard Munch si icoane rusesti apartinand Scolii din Novgorod, dar nici Historisk Museum, cu colectia nationala de antichitati, muzeul etnografic si colectia de monede si medalii.
  • In afara de edificiile publice, pe Karl Johan Gate veti gasi si nenumarate magazine si localuri, ceea ce face ca multi dintre locuitorii orasului, in special tineri, sa isi dea intalnire aici. In fiecare seara, luminile se aprind automat, la lasarea intunericului, iar strada ramane animata pana tarziu, spre dimineata, la fel ca in alte mari capitale europene. De Ziua Nationala a Norvegiei, pe 17 mai, artera este invadata de mii de copii, cantareti si muzicieni care defileaza spre palat, pentru a saluta familia regala.
  • Daca doriti sa va bucurati de o splendida panorama asupra Olsofjorden, mergeti pana la fortareata Akerhus, care vegheaza asupra orasului Oslo de 700 ani. In 1716, castelul a rezistat asediului condus de regele suedez Karl al XII-lea, marcand un moment de glorie in istoria tarii. Din secolul al XIX-lea importanta defensiva a fortaretei s-a diminuat, aceasta devenind un centru administrativ al fortelor armate. In prezent, complexul include diferite cladiri istorice si muzee deschise pentru vizitare, iar unele sali sunt folosite pentru diverse evenimente de stat.
  • Oslofjorden, fiordul lung de 100 km care se intinde de la Skagerrak pana la portul Oslo, este un mix de zone moderne, industriale, cu statiuni si porturi de agrement, case de vacanta, movile funerare din vremea vikingilor, muzee si galerii de arta. Verile calde si iernile mai blande sporesc atractivitatea regiunii, care poate fi explorata cu barca sau cu ferry boatul. Orase precum Halden, Frederikstad (intemeiat de Frederik al II-lea) sau Hankø (sediul Asociatiei Norvegiene de Yachting, locul de desfasurare al regatelor nationale si al evenimentelor din campionatul mondial) va asteapta sa le descoperiti.
  • Al doilea mare oras al Norvegiei este Bergen, care, la 1070, juca rolul de capitala a Norgesveldet, o regiune care cuprindea Islanda, Groenlanda si parti din Scotia. Dupa ce Oslo a devenit capitala Norvegiei, in 1299, Bergen a continuat sa fie un centru comercial infloritor, in principal datorita comertului cu peste uscat. Din secolul al XV-lea, Bergen s-a impus ca un important centru de navigatie, iar in anul 2000 a fost desemnat drept Oras European al Culturii. Farmecul sau este conferit in primul rand de casele hanseatice din zona Bryggen, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Daca sunteti curiosi sa vedeti cum traiau oamenii in orasul medieval, vizitati Bryggens Museum, iar daca doriti sa admirati interiorul unei case de negustori bogati, de la inceputul secolului al XVIII-lea, mergeti la Hanseatike Museum. In inima Bergenului se afla un adevarat paradis: un lac inconjurat de un parc, pe laturile caruia se afla piata festivalului orasului, cu pavilionul de muzica, dar si importante galerii de arta. Bergen este, alaturi de Stavanger si Alesund, un punct de plecare principal pentru excursiile la Sunnfjord si Nordfjord, fiordurile celebre pentru muntii si ghetarii spectaculosi, pentru cascadele impresionante si plajele pitoresti. In aceeasi regiune, Vestlandet, veti gasi si cel mai lung fiord norvegian, Sognefjorden (206 km), care se ramifica in cinci brate, fiecare cu frumusetea sa unica.

De vazut, de incercat, de gustat

  • o experienta magica este sa vezi soarele de la miezul noptii. In timpul lunilor de vara, arcul superior al astrului ceresc ramane deasupra orizontului timp de 24 ore, de aceea Norvegia si nordul Scandinaviei au fost supranumite "Taramul Soarelui de la Miezul Noptii". 
  • observarea balenelor ucigase in safariuri organizate in cel mai adanc ford, Tysfjord, in special din octombrie pana in ianuarie, cand acestea vin in fiord pentru a se hrani cu heringi. Orcile femele pot ajunge pana la 7.5 m lungime, in timp ce masculii pot masura chiar si 9 m.
  • printre delicatesele norvegiene pe care va recomandam sa le incercati se numara bergens fiskersuppe, o supa preparata din diverse tipuri de peste, crustacee si legume, cu smantana si vin alb, reinsdrystek, friptura de ren servita in suc propriu, cu cartofi fierti, broccoli si afine sau friske reker, creveti mari, cu maioneza, lamaie si unt, serviti pe bagheta frantuzeasca.
  • vizita la Vigelandsparken, cel mai mare parc din Oslo, unde sunt expuse 212 statui reprezentand umanitatea in toate formele ei, realizate de sculptorul Gustav Vigeland. Cel mai inalt punct din parc este Monolitul de 17 m, in timp ce Roata Vietii, alcatuita dintr-o ghirlanda de trupuri de barbati, femei si copii, reprezinta un simbol al eternitatii.
  • Hurtigruten, cea mai frumoasa calatorie din lume, o croaziera de 6 zile de la Bergen, cea mai sudica oprire, pana la Kirkenes, cel mai nordic punct, cu opriri in 34 de porturi. La jumatatea traseului veti traversa Cercul Polar de Nord.
Vacanta placuta in Norvegia!