Filtreaza ofertele
Transport
Plecare
Tip de vacanta

Interval de pret:
De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Vacante in Muntenegru - Informatii generale despre destinatie

Vacante Muntenegru

Capitala: Podgorica
Limba oficiala:
muntenegreana
Moneda:
Euro
Fus orar:
UTC + 1
Prefix telefonic:
382
Populatie: 
622.359 locuitori (estimare 2018)
Suprafata:
13.812 km²
Ziua nationala:
13 iulie (ziua insurectiei populare, in 1941)

Excursii in Muntenegru- Stiati ca?

O vacanta in Muntenegru, tara micuta aflata la capatul sudic al Marii Adriatice, este o excelenta ocazie de a descoperi doua locuri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO: Golful Kotor, cu orasul medieval omonim, si Parcul National Durmitor, de o frumusete salbatica care iti taie rasuflarea. Muntenegru se mandreste cu o istorie bogata, plaje de nisip, manastiri frumoase si podgorii excelente, ceea ce il face sa fie o destinatie turistica deosebit de atractiva, fie ca este vizitat singur sau impreuna cu tarile apropiate (Croatia, Serbia, Bosnia Hertegovina). Iata si alte lucruri interesante despre Muntenegru:

  • Capitala tarii, numita in prezent Podgorica, a purtat numele de Titograd din 1946 pana in 1992, dupa liderul fostei Iugoslavii, Josip Broz Tito. Denumirea Podgorica a fost atestata documentar pentru prima oara in anul 1326, iar sensul ei este acela de « sub deal », cu referire la dealul Gorica, aflat in partea de nord – est a centrului. Din pacate, cea mai mare parte a orasului a fost distrusa aproape in totalitate ca urmare a bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial, asa incat aspectul sau este dominat de blocurile gri din perioada comunista. Cel mai cunoscut obiectiv turistic este Podul Mileniu, proiectat de profesorul si inginerul Mladen Ulicevic si inaugurat in 2015, chiar de ziua nationala a tarii, pe 13 iulie. Din perioada dominatiei otomane s-au pastrat Turnul cu Ceas, aflat langa Muzeul de Istorie Naturala, si Moscheea Skender Causin din cartierul vechi (Stara Varos). La poalele dealului se ridica Biserica Sf. George, datand din secolul al XI-lea sau al XII-lea. In contrast cu ea, in partea de nord vest a orasului a fost construita uriasa Catedrala Ortodoxa a Invierii lui Hristos si Biserica Mantuitorului, la care lucrarile au inceput in 1993 si au durat 20 ani.
  • Despre Golful Kotor se afirma foarte des ca este un fiord, insa acest lucru nu este adevarat, dat fiind ca fiordurile sunt create de ghetari, care evident nu exista pe coasta Marii Adriatice. Denumirea in limba muntenegreana este Boka Kotorska, boka insemnand o valea scufundata a unui râu. Peisajul este spectaculos - golful abrupt este strajuit de munti uimitori, iar in partea de sud est se gaseste orasul Kotor, cel mai frumos din Muntengru. Aici romanii au construit un fort, iar mai tarziu imparatul bizantin Iustinian a ridicat o cetate. Dar cea mai mare parte a fortificatiilor care inconjoara orasul a fost realizata de venetieni, a caror dominatie s-a intins pe patru secole, din 1420 pana in 1797. Lungimea zidurilor este de aprox 4.5 km, de doua ori mai mare decat cea a zidurilor din Dubrovnik. Daca vreti sa admirati fortificatiile in toata splendoarea, va recomandam sa mergeti pana la Fortul Sf. Ioan si sa o luati pe cararea care incepe in spatele bisericutei Sf. Maria a Râului. De aici veti ajunge intr-un drum larg care urca de-a lungul zidurilor, oferind o priveliste magnifica asupra orasului vechi si a golfului. In centrul vechi se poate intra prin trei porti – Poarta Marii, care duce la Piata Armelor, unde odinioara se gasea arsenalul orasului, Poarta de Nord si Poarta de Sud. Strazile si aleile sunt interconectate printr-o serie de piete cu nume sugestive pentru rolul jucat de-a lungul timpului, precum Piata de Lapte sau Piata de Faina. Tot in centrul vechi se gaseste Catedrala Sf. Trifon, edificiu romanic ce dateaza din 1166, avariat grav la cutremurul din 1667. In interiorul ei s-au pastrat fragmente de fresce din veacul al XIV-lea si o piesa de altar din aur, creata in secolul al XV-lea de mesteri locali si pe care sunt reprezentati Hristos, Fecioara Maria, Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Trifon, patronul spiritual al orasului.
  • La vest de Kotor se afla Tivat, un orasel de coasta cu plaje numeroase, unde s-a construit Porto Montenegro, un proiect imobiliar care include un port exclusivist cu 450 de dane, hoteluri de lux, magazine si restaurante. Tot la capitolul statiuni de lux se inscrie si Sveti Stefan, o mica insula legata de uscat printr-un pod de piatra, pe care se afla un complex de cinci stele din lantul Aman. In anii 60 aici au fost cazate personalitati precum Sophia Loren, Orson Welles, Richard Burton si Elizabeth Taylor. Accesul pe insula este permis doar oaspetilor complexului hotelier, iar tarifele sunt pe masura.
  • Capitala estivala a Muntenegrului ramane Budva, oras renumit nu doar pentru plajele sale, dar si pentru viata de noapte animata si istoria indelungata. Conform unei vechi legende, Budva a fost intemeiata de regele Cadmus din Teba si de sotia sa Harmonia, care au fost mai tarziu transformati in serpi. Pana in secolul al II –lea i. Chr. Budva a fost provincie romana. In timpul perioadei venetiene, si aici au fost ridicate ziduri de aparare si turnuri, dar, din pacate, acestea au fost distruse in cutremurul din 1667. Orasul vechi se afla pe un mic promontoriu stancos si este un labirint de alei inguste cu magazine de suveniruri, cafenele si restaurante. In luna iulie a fiecarui an Cetatea impozanta gazduieste Festivalul international « Orasul Teatru ».
  • Farmecul unic al Muntenegrului este dat de alaturarea dintre mare si munte, iar cea mai cunoscuta regiune muntoasa este Parcul National Durmitor. Pe acest platou se gasesc in jur de 50 de varfuri cu inaltime de peste 2000 m si nenumarate lacuri glaciare, iar varietatea florei si faunei este impresionanta. In parc au fost identificate 172 specii de pasari, printre care mierla gurlata alpina, cocosul de munte si vulturul auriu. In partea de nord est a parcului national se gaseste canionul Tara, cel mai adanc din Europa si al doilea ca adancime din lume, dupa Grand Canyon.

De vazut, de incercat, de gustat

  • o zi cu caiacul pe Lacul Skadar, cel mai mare lac din Balcani, care se intinde peste granita dntre Muntenegru si Albania. Zona este foarte buna pentru observarea pasarilor, dar si pentru pescuit, iar in imprejurimi se produce cel mai bun vin din Muntenegru.
  • pentru pasionatii de sporturi extreme, rafting pe Râul Tara: cel mai mare debit de apa se inregistreaza in lunile aprilie, mai si iunie, in timp ce in iulie, august si septembrie nivelul scade.
  • cumparaturi de produse locale precum ulei de masline, sapunuri naturale sau obiecte artizanale.
  • schi in statiunea Kolasin 1450, pe cei 16 km. de partii ingrijite, dotate cu o infrastructura foarte buna. Nu veti gasi aici afluenta de turisti a statiunilor din Alpi, iar preturile mici vor constitui o surpriza placuta.
Vacanta placuta in Muntenegru!