De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Vacante in Cipru - Informatii generale despre destinatie

Vacante Cipru

 

Capitala: Nicosia

Limba oficiala: greaca, turca

Moneda: Euro

Fus orar: UTC + 2 , Ora de vara UTC + 3

Prefix telefonic: 357

Populatie: 1.141.166 locuitori (estimare 2013)

Suprafata: 9.253 km²

Ziua nationala: 1 octombrie - Ziua Independentei

Excursii in Cipru - Stiati ca?

O vacanta completa in Cipru ar trebui sa cuprinda cateva zile petrecute la plaja si cateva zile dedicate vizitelor, pentru ca, desi mica, Insula Afroditei se mandreste cu muzee si situri arheologice care acopera mai bine de 5000 de ani de istorie. De-a lungul veacurilor, Cipru s-a aflat sub dominatie bizantina, venetiana, otomana si britanica, iar fiecare din aceste imperii si-a lasat amprenta asupra artei si arhitecturii : daca in bisericile din Muntii Trodoos puteti admira superbe fresce bizantine, moscheile si fantanile decorate cu inscriptii din Coran vorbesc despre mostenirea otomana, iar frumoasele cladiri de secol XIX se datoreaza britanicilor. Iata si alte lucruri interesante despre Cipru :

  • Nicosia este singura capitala din lume divizata, inca din anul 1974 : partea sudica (greceasca) este separata de cea nordica (ocupata de turci) de-a lungul unei frontiere intre Poarta Pafos si Bastionul Flatro. Orasul merita cu siguranta o vizita, atat pentru zona moderna, cu magazine, restaurante si cafenele, cat si pentru centrul istoric, inconjurat de fortificatii medievale, unde vom gasi, printre altele, Palatul Arhiepiscopului, Muzeul de Arta Bizantina si Casa dragomanului Hadjigeorgakis Kornesios, cu o camera mobilata dupa moda secolului al XVIII-lea. Totusi, cel mai important obiectiv din Nicosia ramane Muzeul Ciprului, a carui colectie te poarta intr-o calatorie fascinanta prin timp, de la civilizatiile din Epoca Pietrei si a Bronzului pana la Imperiul Bizantin. Veti putea admira aici superbe bijuterii, farfurii si potire din aur ce dateaza din secolul al VI- lea si au fost descoperite in Lambousa, in nordul insulei, un mozaic din placi rosii, ocru, negre si albe, care reprezinta mitul Ledei si al lebedei, gasit intr-una din vilele din Palea Pafos, dar si o serie de razboinici si care de lupta din teracota, descoperite la altarul din Agia Irini.
  • Unele din cele mai bune plaje din Cipru se afla la Agia Napa, statiune cunoscuta pentru viata trepidanta de noapte si frecventata in special de tineri. La cca 2 km vest de centrul statiunii gasim Plaja Nissi, cu minunatul sau nisip alb, iar putin mai departe Plaja Makronissos (Nisipurile Aurii), unde puteti practica diverse sporturi nautice. Manastirea Agia Napa are o poveste frumoasa – se spune ca in secolul al XVI-lea un vanator a fost condus de cainele sau la un izvor din padure, unde a gasit o icoana a Fecioarei Maria, pierduta in urma cu 700 ani. Pe locul acelui izvor, care avea proprietati vindecatoare, a fost ridicata manastirea, a carei forma aminteste de un castel medieval
  • Al doilea oras ca marime al Ciprului, dupa Nicosia, este Limassol. Odinioara port de pescari, Limassol este in prezent o destinatie nelipsita din itinerariile marilor companii de croaziera din intreaga lume. Orasul a jucat un rol crucial in cucerirea Ciprului de catre Richard Inima de Leu : se pare ca vasul pe care se afla logodnica acestuia, printesa Berengaria de Navarra, a fost impeidicat de o furtuna puternica sa isi continue calatoria spre Palestina si a acostat pe tarmul Limassolului, insa Isaac Komneneos, printul care conducea orasul in acea vreme, a refuzat sa ii dea printesei mancare si apa. In semn de razbunare, Richard a venit in fruntea armatei sale si l-a invins in lupta pe Isaac, dobandind astfel Ciprul. Limassolul de astazi atrage turistii cu centrul sau vechi, unde se afla castelul construit de printii dinastiei Lusignan, moscheea Cami Kabir, dar si o fosta moara de roscove transformata intr-un modern complex multifunctional. Plimbati-va pe strazile animate, cercetati tarabele pline de produse traditionale, iar apoi acordati-va un moment de ragaz in Gradinile Muncipalitatii, ingrijite si linistite.
  • La iesirea din Limassol veti gasi situl arheologic Amathus redescoperit in secolul al XIX-lea, pe locul unde cu 3000 de ani in urma se afla un  port infloritor. Jefuit de piratii sarazini si cucerit in 1191 de Richard Inima de Leu, orasul a cazut in paragina si a fost acoperit de pamant, astfel incat in prezent zona este departe de mare. Printre comorile gasite aici se numara gimnaziul elenistic, unde se antrenau atletii pentru diverse competitii, acropola si fundatiile unei bazilici bizantine din secolul V, apeductul si baile romane si cateva lespezi din agora, punctul central de inalnire al locuitorilor vechiului oras.
  • Cel mai interesant sit arheologic de pe insula ramane Kato Paphos, aflat in patrimoniul mondial Unesco. Pomenit de Homer in Iliada, Regatul Paphos a fost fondat in anul 320 i. Hr si  a devenit cel mai important oras al Ciprulu sub dinastia egipteana a Ptolemeilor si sub romani. Crestinat de apostolii Pavel si Barnabas in anul 45 d. Hr., Paphos a continuat sa fie prosper si cosmopolit pana la cutremurul din 365 d. Hr, care l-a redus la statutul de mica localitate de pescari. Ruinele vilelor romane din Paphos vorbesc despre gloria si bogatia din timpurile vechi, iar splendidele mozaicuri care le decoreaza sunt cunoscute in intreaga lume.

De vazut, de incercat, de gustat

  • bucataria cipriota este delicioasa si veti constata acest lucru pe  tot parcursul vacantei in Cipru. Mesele incep de regula cu meze si un pahar de ouzo si continua cu felul principal  care poate fi souvla (frigarui de  porc sau de miel), ofto kleftiko (miel la cuptor, preparat in suc propriu), musaca sau melintzanes yiahni (vinete prajite cu sos de usturoi si rosii proaspete).
  • achizitia de obiecte traditionale pe post de suvenir, precum o dantela delicata, lucrata manual, din satul Lefkara, un covor de lana colorat, un cos pentru paine sau un ceainic de cupru.
  • vizita la bisericile pictate din Troodos, faimoase pentru superbele fresce realizate de pictorul Philippos Goul in secolul al XV-lea. Frsecele redau imagini din Vechiul Testament si din Evanghelii si au fost incluse in anii 80 pe lista patrimoniului UNESCO.
  • vizita la situl arheologic Kourion, situat spectaculos in varful unei stanci, de unde va puteti bucura de o superba panorama asupra marii. La Kourion se practicau cultul Afroditei si al zeului Apollo, insa, dupa raspandirea crestinismului pe insula, multe din templele inchinate celor doua zeitati au fost transformate in lacasuri de cult. Ca si Paphos, Kourion a avut o epoca de inflorire in perioada romana, dar a fost distrus de cutremurul devastator din anul 365 d. Hr.
  • excursie in nordul insulei, pentru a vedea superbul port natural din Kyrenia, cu fortul venetian, ruinele orasului antic Salamina si cetatea Famagusta, cu moscheea Lala Mustafa Pasa  si cu Turnul lui Othello, al carui nume a fost imprumutat de Shakespeare pentru celebra piesa pe care a scris-o in 1603. Atmosfera relaxata din Ciprul de Nord va va aminti de Orientul Mijlociu.

Vacanta placuta in Cipru!