De ce sa alegi Agentia
Cardinal Travel Bucuresti?
  • Experienta de 20 ani in turism
  • Pachete fara costuri ascunse
  • Gama foarte variata de oferte, pentru toate bugetele
  • Peste 40 de destinatii vizitate de noi pana in prezent
  • 95% dintre clientii care au calatorit cu noi si ne-au trimis feedback s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor
Curs valutar

Circuite turistice in Irlanda

Un circuit in IrlandaΒ cuprinde de regula atatΒ Republica Irlanda, cat si vecina sa Irlanda de Nord, parte componenta a Regatului Unit al Marii Britanii.

Putem incepe periplul nostru la Dublin, capitala Republicii Irlanda, un oras cu o istorie bogata, care, intr-un perimetru relativ mic, adaposteste vestigii vikinge , biserici medievale, piete din epoca georgiana si muzee excelente. Dublin va va cuceri cu atmosfera sa vibranta, conferita de numeroasele puburi, cafenele si teatre. Cartierul Temple Bar gazduieste diverse evenimente culturale, de la festivaluri de film la concerte de muzica, fiind cea mai populara atractie, atat in randul turistilor cat si pentru localnici.

Asezat in inima orasului, Trinity College este cea mai cunoscuta institutie de invatamant din Dublin, locul unde au studiat personalitati precum Jonathan Swift, Oscar Wilde, Bram Stoker sau Samuel Beckett. Situata in zona numita College Green, universitatea a fost fondata in 1592 de catre regina Elisabeta I pe locul manastirii All Hallows, avand ca model de inspiratie colegiile Oxford si Cambridge. Biblioteca veche de la Trinity College adaposteste peste patru milioane de volume, printre care celebra Book of Kells, manuscris datat din jurul anului 800 d. H., presupusa opera a calugarilor de pe insula scotiana Iona.

Castelul Dublin a reprezentat un simbol controversat al stapanirii britanice, care a durat timp de 700 ani, pana in 1922, cand Irlanda si-a obtinut independenta. Ridicat in secolul al XIII-lea la comanda regelui Ioan, castelul a trecut de la rolul de fortareata medievala la cel de curte a viceregelui si centru administrativ. Un episod crunt din istoria edificiului este asediul din 1534, comis de Thomas Fitzgerald, un curtean rebel care s-a dezis de juramantul de supunere fata de Coroana Britanica. In prezent, castelul este folosit pentru diverse ceremonii, iar turistii pot vizita gradinile si muzeele complexului.

Cele doua catedrale anglicane din Dublin sunt Christ Church si Saint Patrick. Pe locul unde astazi se ridica impozanta Christ Church a fost construita, in 1028, prima biserica din lemn din Dublin, la ordinal regelui Sitric, numit si Β β€œBarba Matasoasa”. In 1172 biserica a fost daramata de normandul Richard de Clare, poreclit β€œStrongbow”, care a inaltat aici un lacas de cult din piatra. In epoca Reformei, catedrala a fost preluata de protestanti si a ramas de atunci in folosinta Bisericii Irlandei. St. Patrick, catedrala nationala consacrata sfantului protector al tarii, a fost greu incercata: in 1649, in timpul Razboiului civil, cavaleria lui Oliver Cromwell a folosit-o pe post de grajduri, iar apoi refugiatii hughenoti din Franta si-au gasit aici adapost. Catedrala St. Patrick este cunoscuta si prin asociere cu numele scriitorului Jonathan Swift, care a fost numit diacon la inceputul secolul al XVIII- lea. De altfel, puteti incepe vizita catedralei cu o oprire la mormintele lui Swift si al iubitei sale Stella, amplasate chiar in nava.

Raul Liffey imparte Dublinul in zona de sud, unde gasim atractiile mentionate mai sus, si partea de nord, care se mandreste cu unele din cele mai frumoase cladiri, precum Custom House si Four Courts. In aceasta zona se afla si Muzeul Scriitorilor, Centrul cultural dedicat lui James Joyce, dar si Old Jameson Distilllery, whisky-ul fiind o parte la fel de importanta a traditiei irlandeze ca si faimoasa bere Guinness.

Circuitul nostru in Irlanda poate include insa si alte locuri interesante, in afara de Dublin. Cork este un oras incantator, ale carui cheiuri pitoresti aflate la nord si sud de raul Lee si legate printr-o retea de poduri, ofera o imagine spectaculoasa. La mica distanta de Cork gasim castelul Blarney, faimos pentru piata magica adusa aici din vremea cruciadelor. Puteti incerca sa sarutati piatra si poate veti capata astfel darul elocintei, daca dam crezare unei vechi legende.

In sud vestul Irlandei se afla Parcul National Killarney, cea mai veche arie protejata din tara, cu varfuri muntoase, lacuri, pasuni, dar si castele si biserici incadrate perfect in peisajul de vis. Ring of Kerry este cea mai frumoasa ruta a Irlandei, lunga de 179 km, si pe care sofatul, mai ales in perioada aglomerata de vara, poate fi o adevarata incercare.

Burren este un desert straniu de calcar, la prima vedere lipsit de viata, dar care ascunde in rapele sale o multitudine de plante, multe din ele rare. Stancile din Moher, intinse pe o lungime de 8 km la tarmul Atlanticului, alcatuiesc una din cele mai mari zone de coasta din Europa. In Connemara veti gasi un tinut rural, cu mlastini de turba, promontorii si dealuri golase, dar si orasele fermecatoare. Culmile Twelve Bens domina cerul comitatului, putand fi admirate si de la Kylemore Abbey, una din cele mai vechi manastiri benedictine.

Irlanda de Nord a ramas sub administratia britanica in 1921, cand restul tarii si-a proclamat independenta. Irlanda de Nord se mandreste cu capitala saΒ Belfast, un oras victorian animat, si cu Giant’s Causeway, un complex geologic spectaculos, cu mii de coloane din roca bazaltica, inmanuncheate ca intr-un fagure de miere. De altfel, Β« Drumul Uriasului Β» a fost inclus in patrimoniul UNESCO in 1986, iar in 2015 a fost desemnat Β« UK Best Heritage Attraction Β» la British Travel Awards.