Articole Jurnal de calatorie in Portugalia, partea a III-a – tips and tricks

Jurnal de calatorie in Portugalia, partea a III-a – tips and tricks

Funicularul Gloria, Lisabona

Incheiem astazi jurnalul de calatorie in Portugalia redactat de Alexandru Donciu cu cateva tips and tricks care speram sa va fie utile. Iata asadar ce ar trebui sa retineti atunci cand va apucati de planificarea unei vacante in Lisabona (cu mentiunea ca preturile erau valabile in 2016)

Rezumativ:

  1. a) transport in comun: pentru inceput este necesar sa va achizitionati o cartela (0,5 euro) pe care o alimentati cu credit, in functie de necesitatile voastre, precum urmeaza:

– calatorii individuale achizitionate in avans: 1,4 euro pentru metrou sau autobuz si 1,25 euro pentru ferry boat;

– calatorii individuale achizitionate direct in mijlocul de transport: 1,8 euro pentru autobuz, 2,85 euro pentru tramvaiele galbene (12E, 15E, 18E, 25E si 28E), 3,6 euro (dus intors!) pentru funiculare (Glória, Bica si Lavra), 5 euro (dus intors!) pentru liftul Santa Justa;

– abonamente cu valabilitate 24 de ore dupa prima validare: costa 6 euro si ofera calatorii nelimitate cu metroul, autobuzul, tramvaiele galbene (12E, 15E, 18E, 25E si 28E) si funicularele (Glória, Bica si Lavra). Exista si varianta de 9 euro, care include in plus calatorii nelimitate cu ferry boat-ul.

  1. b) mancare si bautura: de incercat neaparat preparatele cu peste si fructe de mare (caracatita, creveti, crabi, homari si orice peste va face cu ochiul), asortate cu vinurile locale (cereti sfatul somelierului sau al chelnerului care va serveste, pentru o experienta culinara de care sa va aduceti aminte cu placere). Atentie, daca veti comanda sardine este bine sa stiti ca portughezii nu le eviscereaza. Codul este foarte posibil sa nu va incante, insa portughezii sunt foarte mandri de retetele lor cu bacalhau, organizand de-a lungul anului festivaluri dedicate acestuia, unde il prepara in cele mai diverse moduri. Nu va faceti insa griji, exista multi alti pesti mai gustosi drept alternativa. La desert combinatia castigatoare este pastéis de nata impreuna cu un pahar de vin de Porto. Taxa de serviciu nu apare pe nota de plata, asadar ramane la aprecierea voastra cat doriti sa lasati pentru chelner.
  2. c) fumatul in spatiile publice interioare: este interzis si nu am observat nicaieri incalcari ale acestei legi.
  3. d) obiective turistice prioritare: cartierul Alfama, cartierul Bairro Alto, cartierul Belém, cel putin cate o calatorie cu tramvaiele galbene 12E, 15E si 28E, dar si cu unul dintre funiculare (Glória, Bica sau Lavra), un apus de soare vazut din Cacilhas, un concert de Fado intr-un local din Bairro Alto sau Alfama, Muzeul Calouste Gulbenkian, Castelul Sf. Gheorghe (Castelo de São Jorje), Manastirea Ieronimilor (Mosteiro dos Jerónimos), Turnul Belém (Torre de Belém), Muzeul National al Trasurilor (Museu Nacional dos Coches), Catedrala Sé (Santa Maria Maior Sé Patriarcal de Lisboa sau mai simplu Sé de Lisboa), Acvariul Lisabona (Oceanário de Lisboa), Muzeului Artelor Decorative Portugheze (Museu de Artes Decorativas Purtuguesas), Monumentul Descoperirilor (Padrão dos Descobrimentos).
  4. e) puncte panoramice: acordati o importanta semnificativa punctelor panoramice din Lisabona (miradouros), intrucat sunt cele mai numeroase pe care le veti putea intalni intr-o singura capitala europeana. Din punctul meu de vedere merita sa le vedeti pe toate, dar in special Miradouro da Graça, Miradouro da Nossa Senhora do Monte, Miradouro do Castelo de São Jorje, Miradouro de São Pedro de Alcântara, Miradouro de Santa Luzia, Miradouro das Portas do Sol, Miradouro de Santa Catarina. Alte puncte panoramice de luat in calcul ar fi liftul Santa Justa, Cristo Rei, Monumentul Descoperirilor (Padrão dos Descobrimentos) dar si cel din telefericul aflat in imediata apropiere a Acvariului Lisabona, care merge pana la modernul turn Vasco da Gama (Torre Vasco da Gama).
  5. f) durata optima pentru o vacanta in Lisabona: 5-6 zile strict pentru Lisabona daca doriti sa o vizitati pe indelete. O durata de 2-3 zile isi are sensul doar daca va place sa bifati destinatii pe harta, nu si sa le aprofundati. Daca intentionati sa mergeti si in Sintra va recomand sa rezervati o noapte de cazare acolo, intrucat intr-o singura zi nu aveti timp suficient sa vizitati decat maxim trei din cele patru obiective principale, fara a va mai ramane timp sa explorati si orasul. In Lisabona exista diverse agentii de turism locale care organizeaza excursii de o zi si catre alte destinatii precum Queluz, Evora, Óbidos, Fátima, Batalha, Alcobaça, Porto, Cascais, Estoril etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here