Articole Idei pentru vacanta de iarna – Craciun si Revelion in Tarile Nordice

Idei pentru vacanta de iarna – Craciun si Revelion in Tarile Nordice

Stockholm, capitala Suediei

Tarile scandinave atrag turistii mai ales in perioada verii, dar v-ati gandit vreodata ca puteti vizita aceste tari si in perioada sarbatorilor de iarna ?

Daca veti rasfoi cataloagele cu oferte de circuite organizate vara de agentiile de turism din Romania, veti gasi cu siguranta tururi in Norvegia, Suedia sau Finlanda, destinatii din ce in ce mai populare in ultimii ani. Insa va asiguram ca, chiar daca veti opta pentru o excursie in Scandinavia in sezonul rece, nu veti avea motive sa regretati aceasta alegere.

Sarbatori de iarna in Tarile Nordice

Da, este frig, dar nu atat de frig pe cat v-ati imagina. Puteti avea chiar noroc de o iarna cu temperatura moderata. In Suedia de regula ninge dupa Craciun si se spune ca iarna se instaleaza la Stockholm atunci cand apa care inconjoara Gamla Stan ingheata. Desi soarele se duce la culcare devreme (in jurul orei 14.30 in zilele cele mai scurte din an), va puteti bucura de cele mai spectaculoase apusuri in aceasta perioada din an. Iar pe inserate orasul este invaluit de o atmosfera magica, la care contribuie lumanarelele puse de localnici la ferestre si vitrinele magazinelor iluminate feeric.

Indiferent de anotimp, in Scandinavia veti vedea partea cea mai civilizata a Europei si veti simti, cu adevarat, ce inseamna un nivel de trai ridicat. Sa nu uitam ca Stockholm, capitala Suediei, se afla in topul mondial al oraselor in care cei mai multi oameni si-ar dori sa traiasca. Locuitorii sai sunt calmi, politicosi si senini, astfel incat pe tot parcursul calatoriei veti trai un sentiment placut de liniste si siguranta. Alaturi de Copenhaga, Stockholm este si o « metropola verde », care pune un deosebit accent pe ecologie, pe un stil de viata sanatos, dar si pe educatie. Stockholm va va cuceri si cu designul sau modern, curat, cu muzeele sale, dar si cu nenumaratele posibilitati de shopping.

Stockholm, capitala Suediei si cel mai cunoscut oras al Scandinaviei

Capitala Suediei, care in zona metropolitana numara o populatie similara cu cea a Bucurestiului, este sediul Legislativului si Executivului din aceasta tara, precum si resedinta familiei regale. Oras medieval, atestat documentar inca din anul 1252 drept o importanta piata in comertul cu fierul provenit din minele de la Bergslagen, Stockholm a constituit in perioada Evului Mediu o adevarata fortareata impotriva invaziilor maritime  ale strainilor. A fost proiectat sa apere cetati ca Sigtuna, situata pe malul lacului Malaren, iar in zilele noastre reprezinta cel mai important centru cultural, artistic si economic al Suediei.

Principale atractii turistice sunt Parlamentul, Teatrul Regal, Catedrala, Primaria si Palatul Regal. Sa nu uitam nici de Muzeul Vasa, care poarta numele singurei nave de razboi din secolul XVII care s-a pastrat pana in prezent.

Sanie trasa de reni, LaponiaAcasa la Mos Craciun, in Laponia

Chiar daca avem sau nu copii, cred ca fiecare dintre noi a visat sa se intalneasca cu Mos Craciun macar o data in viata. Iar ocazia perfecta pentru a ne implini acest vis (daca, desigur, dispunem si de un buget pe masura) este sa petrecem un Craciun de poveste chiar in tara Mosului, adica in Laponia.

Drumul pana acolo este foarte facil daca alegem un pachet cu zbor charter : in cca 4 ore ajungem de la Bucuresti la Rovaniemi, unde ne asteapta  ajutoarele mosului, care ne vor transfera la Clubul de Safari si ne vor oferi imbracaminte adecvata pentru temperaturile extrem de scazute specifice zonei. Dar nu va temeti, caci frigul caracteristic al Cercului Polar va fi cu certitudine uitat atunci cand veti ajunge la hotel, va veti rasfata cu o cina delicioasa si va veti relaxa la sauna.

In plus, ce ati zice de o excursie la casa lui Mos Craciun, acolo unde toti copiii vor avea parte de o intalnire speciala cu acesta, urmata de o plimbare prin padure, prilej cu care vor vedea diverse animalute si vor putea impodobi impunatorul brad de Craciun?

Despre Rovaniemi

Locul de unde vine in fiecare an Mos Craciun, cu sacul incarcat de daruri, se afla in partea de nord a Finlandei, are o populatie putin peste 60000 de locuitori si este capitala Laponiei.

Fiind pozitionat foarte aproape de Polul Nord, orasul este un paradis al iernii, cu paduri acoperite de zapada si lacuri inghetate. Ciudatenia locului o constituie faptul ca in luna iunie, soarele poate fi observat de-a lungul intregii nopti, pe cand iarna abia daca il vezi rasarind.

Rovaniemi este o oaza urbana din tinutul nordic unde cultura, activitatile in salbaticie si povestile de basm se intrepatrund. Tot aici puteti vedea aurora boreala.

Revelion de lux in Scandinavia si Tarile Baltice

Daca totusi Craciunul in Laponia nu va surade, de ce nu ati merge intr-un Revelion in Scandinavia si Tarile Baltice?

Iata un circuit turistic de iarna inedit , in care veti descoperi atractiile principale din Stockholm , Riga, Tallin si veti petrece noaptea dintre ani la bordul unui vas de croaziera, unde va veti bucura de o cina eleganta si de o petrecere pe cinste, pana tarziu dupa miezul noptii.

Iar daca despre Stockholm am vorbit mai sus, e timpul sa povestim putin si despre Riga…

Riga, capitala culturala a Europei                                                                  

Riga, capitala Letoniei, este situata pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a raului Daugava. Centrul sau istoric a fost inclus, incepand cu anul 1997, in patrimoniul international al UNESCO, gratie arhitecturii in stilul Art Nouveau. Este cel mai mare si cel mai frumos oras din zona Marii Baltice si cel mai important centru cultural, financiar, economic si politic din zona. In plimbare prin Riga, veti putea admira  stradutele inguste, pietruite si pitoresti, Domul, Catedrala Sfantul Petru, Poarta Suedeza, Palatul Parlamentului, Vechiul Castel si Biserica Sfantul Iacob. Nu degeaba Riga a fost aleasa capitala culturala a Europei in 2014.

Pachetul de Revelion include si o excursie optionala la Palatul Tarului Rundale, denumit “Versailles-ul Letoniei”, datorita asemanarii cu celebrul palat francez. O bijuterie baroca si rococo, Rundale a fost proiectat de catre acelasi arhitect care a gandit si Palatul de iarna din Sankt Petersburg, iar astazi atrage numerosi vizitatori, curiosi sa il exploreze.

Speram, asadar, ca v-am convins sa includeti Tarile Baltice si Tarile Nordice pe lista destinatiilor posibile de circuite turistice de iarna.

 

 

Sursa foto: pixabay.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here